"За" или "Против" въвеждането на еврото 💶

• 273 354
  • 7 427
  •   6
Отговори
# 6 600
  • София
Кой не зачита изборите? Хубави-лоши, досега няма цялостно касирани избори, всички се съобразяваме с резултатите и търпим едни и същи муцуни в парламента и по места.

Швеция не е в борд, има силна икономика и си е самодостатъчна. Няма сравнение.
 До кога ще нищим нещо ,дето е свършило?
Докогато си искаме. Може ли?

# 6 601
Може, просто прозира желание да бъде отменено нещо, дето не може да се отмени.

# 6 602
  • София
Аз знам, че няма да се отмени, но дебатът в обществото остава и това се вижда.

# 6 603
  • София
В България гласуват по-малко от 40% от имащите право на глас. Затова и парламентът не е представителна извадка за резултатите от един такъв референдум.
България поема ангажимент да приеме еврото още с приемането си в ЕС. Дали ще е тази година, следващата или след пет години, не е от съществено значение.
Напротив, точно това е от най-съществено значение, иначе нямаше да има държави, които още не го приемат.
Когато се взе решение за Евеоатлантическата ориентация на държавата ни, гласувалите бяха

# 6 604
За пръв път да подкрепям копейките за нещо. Искам и аз всеки търговец, който е против еврото, да си сложи табела на пробития магазин, че си чака лева. Аз лично никога не съм твърдяла, че еврото ще изсветли икономиката, но се надявам серозно да разтърси най-лакомите, а някои направо и да ги изхвърли завинаги от бизнеса.

Иначе има резон големи вериги като Била или Ремедиум да връщат само в лева засега. Недостиг на евро пакети по банките има. Тези вериги имат огромни дневни обороти и просто нямат достатъчно евро засега, за да си напълнят касите. Ако в края на деня приключват със Х сума в евро и останалото в лева, а на следващия ден за стартират реално са им нужни два пъти по толкова евро, само ще си удължат мъките, ако връщат ресто и в двете валути. По добре е няколко дни само в лева, докато натрупат една значителна сума евро монети и банкноти, и след това ще минат само на евро. Бънди нали ме обяви за пророк, ще видим сега дали ставам.

# 6 605
Търговците, търговците...Подавайте сигнали за лекарите...Там е голямото дране...Те също са търговци..на здраве

# 6 606
Elhitza, с какво Чехия и Полша са на светлинни години от нас по отношение на конвергентните критерии?

# 6 607
  • София
То булката роди, тук още спорите дали и кога да зачене.

# 6 608
Elhitza, с какво Чехия и Полша са на светлинни години от нас по отношение на конвергентните критерии?

По отношение на монетарната конвергенция не са преди нас,  по отношение на реалната /икономическа/ ни изпреварват доста, което като минимум си личи по БВП-то.

Но така или иначе навремето в дискусията за определянето на критериите е надделяло решението да важат монетарните  - за добро или зло.

Бордът между другото не ни е пречел да взимаме заеми, но стремежът към еврото и престоят в ЕRМ ни караше да се вписваме в определени рамки. Т.е. борд плюс ЕRМ беше на практика най-ограничаващо за политиците ни.

# 6 609
Напротив, точно това е от най-съществено значение, иначе нямаше да има държави, които още не го приемат.

Не го приемат два типа държави - едните искат, но не ги приемат, другите задържат. Първите са ясни. Вторите вероятно имаш предвид ти, обаче те не са в борд, а не са в борд, защото доказано могат да си управляват финансите. За разлика от нас.

# 6 610

Щели да се вдигнат цените, като че иначе хич не се вдигат...  До половин година цялата тая драма ще е забравена.
Не знам дали ще е забравена.... ако ме компенсират с увеличение на заплатата в същия темп, с който се увеличават цените може би. Засега обаче......

Колкото досега са те компенсирали, толкова и занапред, най-вероятно. Което не вярвам да е никак - заплатите също растат. Сега дали ще е достатъчно, то никога не е.

# 6 611
  • София
Искането за референдум и постоянното оправдаване на необходимостта от него е последния инструмент срещу еврото и евроинтеграцията ни. Няма нужда от рферендум, за нещо, което законово е уредено и се ратифицира от парламента. Колкото примери имате за държави, където е напревен такъв референдум, двойно повече са такива, където не е. За тях какво да кажем? Излъгани, набутани на сила в ЕЗ?? Или просто не са имали популисти да им кажат колко им е жизненоважен един референдум?
Ествствено, че България покрива критериите за ЕЗ. Който тук пише обратното, въобще наясно ли е какви са тези критерии и защо точно "бедна и малка" България ги покрива? Аз мисля че не, ама иначе се поватря в хор: не покриваме критерите, реферндум и.т.н.
Е така циркулират лъжите в обществото, едни обичат да ги лъжат, други са просто жертви на тези лъжи.

# 6 612
Скрит текст:
Искането за референдум и постоянното оправдаване на необходимостта от него е последния инструмент срещу еврото и евроинтеграцията ни. Няма нужда от рферендум, за нещо, което законово е уредено и се ратифицира от парламента.Колкото примери имате за държави, където е напревен такъв референдум, двойно повече са такива, където не е. За тях какво да кажем? Излъгани, набутани на сила в ЕЗ?? Или просто не са имали популисти да им кажат колко им е жизненоважен един референдум?
Ествствено, че България покрива критериите за ЕЗ. Който тук пише обратното, въобще наясно ли е какви са тези критерии и защо точно "бедна и малка" България ги покрива? Аз мисля че не, ама иначе се поватря в хор: не покриваме критерите, реферндум и.т.н.
Е така циркулират лъжите в обществото, едни обичат да ги лъжат, други са просто жертви на тези лъжи.
Кои държави станали част от ЕС след 1993 година не са имали референдум за това влизане?

# 6 613
България избира да приеме еврото с влизането си в Евроепйския съюз. Това, че се реве за рефередум за всяка глупост която не отърва на един тип политици, не прави подбно допитване необходимо или задължително, нито даже законно. Решението е в компетентността на парламента, който ние сме си избрали. Това са причините.
Скрит текст:
1000 пъти се обясни, включително от юристи, ама докато има откровени лъжци, които щедро заливат хората с лъжи, винаги ще се търси под вола теле...но всеки сам си решава на кого да вярва, после обаче да не се изнендава, че реалността не такава, каквато му е представяна.
Мислех, че ЕС, ЕЗ, НАТО и др. подобни са сериозни неща, но щом са в категория глупост ..............Close

И данъците са. И минималната заплата. И енергийният сектор. И още и още. Не съм видял толкова тръшкане за референдуми за никоя от тези теми обаче. Както и не съм видял тръшкане за референдум, нито преди да влезем в ЕС, нито преди да започне публично да се говори, че се стремим да влезем в ЕЗ, нито преди да влезем в "чакалнята".
Никой не ви дължи референдуми, България е представителна демокрация, 70% на избори си бъркате да не казвам къде и ви мързи да загубите 15 минути да гласувате, после рев и сополи в социалните мрежи.
едит: забравих и класиката, референдум за маските и ваксини, разбира се Grinning

# 6 614
  • Буркина Фасо
Искането за референдум и постоянното оправдаване на необходимостта от него е последния инструмент срещу еврото и евроинтеграцията ни. Няма нужда от рферендум, за нещо, което законово е уредено и се ратифицира от парламента. Колкото примери имате за държави, където е напревен такъв референдум, двойно повече са такива, където не е. За тях какво да кажем? Излъгани, набутани на сила в ЕЗ?? Или просто не са имали популисти да им кажат колко им е жизненоважен един референдум?
те и англичаните законово са били в ЕС, но след референдум го напуснаха. сега се чува намерение отново да има референдум и да се връщат. за тях няма ли международни договори? ние като сме подписали такъм договор не означава, че сме вързани за ЕС докато свят съществува. поне такива са моите разбирания. всеки договор може да се променя.
когато е гласувано за ЕС, ЕЗ и еврото на власт са били партии с повече доверие. днес всичко е наопаки. нищо не пречеше да се проведе референдум, в който народа да си каже думата към настоящия момент. Германия, Франция, Италия ... държави отдавна приели еврото постепенно стигнаха до инфлация. по-бавно защото имаха наваксано преди това. вчера нещо са гласували държавите от ЕС относно Украйна - за войска или пари (не съм чел с подробности). против били Полша и Италия. не е само Орбан "на контра" при гласуване. интересно ми е как точно Полша, която е върл враг на Русия не е съгласна на това, въпреки че е в нейн интерес да са от страната на Украйна против Русия.

Общи условия

Активация на акаунт