Нашите орхидеи – тема 46

• 15 467
  • 470
  •   1
Отговори
# 375
  • In transit
Момичета, много ви благодаря за съветите! Heart Eyes

Днес видях, че и друг цветонос ще ми създаде грижи. Тази орхидея я купих по 8-ми март от Била, беше много увехнала и забравена. Тя сега ми се отблагодарява с много цъфтеж. Това ще и е третия път от пролетта. Heart

Отгоре старите два цветоноса и те са с нови пъпки и разклонения.

# 376
Просто ги остави така. Евентуално ако много натежат, ги подпри. Но не пипай, докато са млади и крехки.

# 377
Ето каква я свърших оставайки хоум и решавайки да донаместя една от най старите ми орхи 😔 Реших да отрежа част от старото пънче и...
Кажете как да процедирам сега 🤔 по - специално с частта, която остана с половината пънче и доста корени. Има ли шанс да се пръкне някое бебе 😁 Във вода ли да ги сложа корените, да ги посадя лиии...

Хайде да сложа и две цъфтящи в момента, които ме радват с първи домашен цъфтеж:

# 378
  • Мадрид / София
Пънчето има зеленко, значи има надежда. Не ми стана ясно обаче, защо са разделени.

# 379
Счупих я без да искам, докато се опитвах да отрежа от долу старото пъчне Sad

Пънчето има зеленко, значи има надежда. Не ми стана ясно обаче, защо са разделени.

# 380
Насади корените в кори и обгрижвай както другите, може да порасне бебе. Само не поливай много, като няма листа да изпаряват, не е нужна много влага.

# 381
  • София
Засадете в кори и поливайте много малко, защото няма листа, които да изпаряват. Нека е на светло, защото ще ѝ се налага да фотосинтезира  с корените.

Писали сме с Phloxx заедно Simple Smile

# 382
Три екуестриса са нацъфтяли, четвъртият напъпи. Тези са ми от най-сладките и любими орхидейчета.
Извинете за смотаните снимки, на тъмно не се получават добре.

# 383
Благодаря момичета, така ще направя Relaxed

# 384
Здравейте, дами! Пък съм аз, на която орхидеите дават само листа. Купих си пръскалце, с надежда да им помогна да цъфтят. Човекът, който ми го продаде, каза, че трябва да са на прозореца, което аз мога да осигуря само на остъклен балкон. Така че питам: да пробвам ли да ги върна пак на остъкления балкон, страх ме е да не замръзнат.

# 385
  • Мадрид / София
Листата могат да изгорят ако са близо до стъклото или слънцето да ги огрява пряко дори и да не е горещо.
По принцип купена орхидея след като прецъфти може да се забави да цъфне отново защото се нагажда към новите условия, които имаме в къщи. Може да прескочи от 1 до няколко години. Някои си цъфтят и без такъв период на адаптация. Зависи си от самата орхидея, не от теб. Ти им осигури светлина, без да е пряка и водичка от време на време без да се престараваш и търпение. Все ще цъфне някога. Аз имам такава дето от 2020 г не е цъфтяла и май тази година ще заложи цветонос ама не съм много сигурна щото е съвсем малко и може и да е корен. Дашна е на корени и листа.

# 386
  • София
anmasu, ако на терсата температурата пада под 15 градуса, ще се разболеят. Моите са на остъклена лоджия, но остъклението е с дограма и има изолация на челото, тавана и пода на лоджията. Вратата към спалнята е перманентно отворена на максимум и вътре работи конвектор на 19-21 градуса постоянно. В ателието преди две години бяха на 13 градуса за няколко дни - корените се увредиха и половината се върнаха в детската градина като размери.

# 387
Част от моите орхита не са на прозореца, а са върху един бюфет. Въпреки това в преходните сезони си ги огрява директно, понеже слънцето е ниско. Не са пропускали година в цъфтежа.

# 388
Angela, Raya, Morphea, много благодаря, прекрасни сте! Аз ги изнесох и като прочетох постовете ви, ги върнах - на балкона падат и до - °.
Не, не цъфтят вкъщи - 2 от тях са на поне 7-8 години. Цъфтяха в апартамент с друго изложение, където се самоотглеждаха, поливах ги веднъж на месец, понякога и на 2 месеца. Не са на пряка светлина, но сме юг. Ами ще ги пръскам, то ако ще цъфтят, знам че сега е моментът за цветонос.

# 389
Исках да споделя още една орха онзи ден, ама се отплеснах 😊

Та след като две години стоя с тея две листа и направи две бебета, които отделих, реши да се "събуди" и в центъра. Мислех си, че там няма да расте, поне нямаше признаци.

Общи условия

Активация на акаунт