Нашите орхидеи – тема 46

• 16 396
  • 510
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, дами! В другата тема споделих разсъжденията си за моите орхидеи, но сега да попитам нещо, което 100% е коментирано. Мисля, че имам саморазвила се нова орхидея, ще сложа снимки. Та въпросът ми е: с отчупване и засаждане на новата част в кори ли се случва отделянето? Ако е коментирано скоро, моля, не се занимавайте да отговаряте, ще се върна назад, за да прочета.

# 496
С отчупване, но не сега. Когато е готова, ще се отдели сама, като я натиснеш лекичко. Бих я оставила на майчиното растение докато може, то сякаш няма живи корени вече и ще гледа да изхрани младото.

# 497
Phloxx, много благодаря! Не знам колко са показателни снимките, а и я снимах точно след третиране с препарат. Но, разбира се, ще Ви послушам. Пак много благодаря! И когато дойде време, ще питам дали препоръчвате определени кори или всички стават.

# 498
Ще мине доста време. А може и да не се случи въобще, защото няма да има нужда да развива коренова система, понеже ще използва корените на майка си. Имам такива.

# 499
Ааа, така ли? А има ли шанс да станат 2 - все някога да мога да отделя бебето от майката? Убих една с торфена пръчица и ще се радвам да си имам пак 4 орхидеи.

# 500
Ааа, така ли? А има ли шанс да станат 2 - все някога да мога да отделя бебето от майката? Убих една с торфена пръчица и ще се радвам да си имам пак 4 орхидеи.

Разбира се че има вероятност. виждам корени. Както и виждам защо майката е писнала бебе. Тя самата не е много добре.

# 501
Мисля, че не е добре, защото преди месец взех да ги пръскам "за цъфтеж" със спрей, препоръчан от собственик на цветарски магазин. Мирише на риба. Пръскала съм ги 3 пъти и 2 от 3-те орхидеи не са добре, днес ги сложих в препарата, който ги спаси лятото. Надявам се да се оправят. Приключвам с напъните за цъфтеж, защото направо ги тормозя. Бяха добре след летните им неволи. Не ги поливам вече често, но пък са до радиатор. Какво друго да направя, за да им помогна?

# 502
  • Мадрид / София
Не ги тормози толкова. В желанието си да са здрави и цъфтеливи ефекта е всъщност обратния. Аз от както ги оставих самички да се отглеждат, като ги поливам на по 2 седмици горе-долу и то по малко са много доволни орхидейките. Чела съм и тук от момичета, които са ги остаяли без надзор доста време, че вървят много по-добре. Като че ли обгрижвайки ги им влияем негативно. Обаче от време на време трябва да се оглеждат за гадинки и други вредности.

# 503
Здравейте,
имам много орхидеи, но от две години нещо не справям с тях. Листата се сбръчкват, а ако ги поливам повече, започват да гният корените. Не цъфтят много.
Ето тук съм извадила и орязала няколко и съм натопила във вода с надежда да изкарат свежи листа. Някои са от кейкита.
Отглеждам ги на източен прозорец. Лятото напича доста, но те са извън обсега на директното слънце, тъй като са в кашпи на стената. Там ми е кухнята, ако има някакво значение. Евентуално някакви изпарения да им влияят. Преди това бяха на същата страна, но на щендер до парното и по-далеч от кухнята. Няма как да ги върна обратно.
Ще се радвам на съвети как да ги спася.

При тази орхидея листата на майката са свежи, тези на кейкито са сбръчкани. То е изкарало два големи цветоноса, майката един.
А ето тези съм натопила в малко вода:

# 504
На пръв поглед трябва да премахнеш сухите неща които пречат за избиване на нови корени. Аз го правя с пинсети за да не нараня околните корени. За кейкито се вижда че неговите корени са абсолютно сухи, увий ги в нещо влажно и ги дръж така, може да се хидратират. Иначе за цялостно не мога да дам предположение и предложение

# 505
  • Мадрид / София
При мен сбръчкани кейкита или големи орхидеи нямат оправяне. Вероятно е заболяване, което при мен не се оправя. Дълго време могат да стоят така, но не цъфтят, нито растат много. Пускат по някое ново листенце, но постепенно си заминават. Това е моя опит.

# 506
  • Бургас
Дъждец тия кейкита отдавна е трябвало да отделите и посадите в малки саксийки с дребна кора и малко сфагмун. Както е казала second почисти от сухото и посади в малки саксийки.

# 507
Почистих сега сухите части.
 Някои кейкита бяха в саксийки  и не вървяха. Затова ги извадих да ги почистя и пробвам във вода. Трябва да отрежа това ново кейки от голямата, но чакам да премине цъфтежа.

Склонна съм да мисля, че е заболяване. Сега почистих поредната голяма орхидея с изгнили корени в корите, изсъхващи листа и няколко хубави свободни корени.
Струва ми се, че и това е причината да изкарват толкова  бебета. Като вървяха както трябва, да съм имала 1-2 кейкита за години.

# 508
Хайде и аз да поискам съвет 🤔, докато сте още на тази вълна.
Ей я/го моята. Спасена не помня от кой магазин. Не е цъфтяла въобще, не знам какъв цвят е. Старите изсъхнаха, останаха само нови издънки. В едри кори в, което не знам колко е правилно? Стои на по-точно, около 22 градуса. Не я огрява директна светлина. Поливам на около 10 дена или 2 седмици.
Хайде кажете, да я местя ли на хладно и евентуално да поливам рядко 🤔

Почистих сега сухите части.
 Някои кейкита бяха в саксийки  и не вървяха. Затова ги извадих да ги почистя и пробвам във вода. Трябва да отрежа това ново кейки от голямата, но чакам да премине цъфтежа.

Склонна съм да мисля, че е заболяване. Сега почистих поредната голяма орхидея с изгнили корени в корите, изсъхващи листа и няколко хубави свободни корени.
Струва ми се, че и това е причината да изкарват толкова  бебета. Като вървяха както трябва, да съм имала 1-2 кейкита за години.

# 509
  • Бургас
greis мисля,че е денди-фал. Цъфти от центъра на листата отгоре. Нямам много опит с тях, от тук разбрах, че се гледат като орхидея фаленопсис. Обичали по топло, моя го държах на затворена тераса с много директна светлина, почти го изгорих и го прибрах вътре на топло и светло, но зад перде и мисля му е добре - скоро ще цъфти и ще покажа Heart

Общи условия

Активация на акаунт