Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 91 (м. юни и м. юли)

• 30 584
  • 900
  •   1
Отговори
# 810
Една голяма пържола невинаги е 100 грама (дори в сготвено състояние).
Не знам някой тук чак ежедневно да приема желатин.
Да, така е.
Само дадох пример от 100 гр колко се усвоява.
Мислех си, че ако има хора, които тренират допълват я с колаген, я с желатин.
Затова попитах.
Аз пия колаген и млечен протеин на прах. Колагенът ми е 20гр дневно, а протеинът 30гр. Пия ги именно за това, че не мога да ям толкова колкото тренирам, въпреки че апетитът ми се увеличи с тренировките. Желатин не съм пила. Купих еедни 500гр, но още не съм намерила как да го приемам и за сега стои.

# 811
Скрит текст:
Една голяма пържола невинаги е 100 грама (дори в сготвено състояние).
Не знам някой тук чак ежедневно да приема желатин.
Да, така е.
Само дадох пример от 100 гр колко се усвоява.
Мислех си, че ако има хора, които тренират допълват я с колаген, я с желатин.
Затова попитах.
Аз пия колаген и млечен протеин на прах. Колагенът ми е 20гр дневно, а протеинът 30гр. Пия ги именно за това, че не мога да ям толкова колкото тренирам, въпреки че апетитът ми се увеличи с тренировките. Желатин не съм пила. Купих еедни 500гр, но още не съм намерила как да го приемам и за сега стои.

Много благодаря!
Този отговор ми е много полезен. Hug

natka, няколко пъти написах: не искам да заменям, искам да увелича
Костните бульони се смятат за много полезни. Чак точно и само в костите да се натрупват тежки метали, не знам...
Ще пробвам желатина и ще меря кръвна захар.
Ако се интересувате ще пиша.

# 812
Ами аз точно замяна му казвам на това да е желатин вместо примерно още една пържола или друга храна...
А и те попитах колко протеин смяташ да добавяш от това но не видях да каза. Ще ми е интересно и на мен по колко желатин успяваш да вкараш така както ти си го представяш изпит с вода, кажи как върви като пробваш някое време.
Ти и 20 грама примерно да сложиш, това желира около литър течност някъде. Ей това не си представям как се изпива/изяжда или както там си го наумила, че и всеки ден. Но пък може наистина аз да пропускам нещо, ти ще кажеш като пробваш.
Едни поне 90 процента и нагоре от тоя желатин са ти протеин по принцип, по-подробна информация малко трудно но пак ще ти е някакъв ориентир предполагам.

# 813
Най-лесно е желатинът да се добавя към яйца, примерно омлет, бъркани яйца. Просто се добавя към яйцата и няма нужда да се добавя още обем (т е. вода за разтварянето му).
Разтворен желатин във вода поне на мен не ми звучи като оферта (нито ще е нещо вкусно, нито ще е с гладка консистенция- освен ако не е някакъв инстантен желатин, но аз на такъв не съм попадала). Колагените по принцип мисля, че ги правят да могат да се разтварят в течности, а не да стоят като зрънца в течност.
Някои меса също имат, мисля, по повече белтъчини на 100 грама.

# 814
Нещо не е наред, в мислите на Zanet. Колаген/желатин  не става да се използва за вдигане на дневен прием протеин. Повече протеин на прах, след като не става да си наваксаш от храна. Котидж има много протеин.

# 815
Колагенът става, ако е в подходящите количества. Често го продават на капсули, в които количеството е крайно недостатъчно. Проблемът при него е, че не съдържа всички незаменими аминокиселини. Ако целта е пдопълване на дневния прием белтъчини, най-добрият вариант е протеин на прах. За предпочитане животински и за предпочитане без добавки.

# 816
Аз точно така го разбрах - че иска ежедневно да си стига дневния протеин с желатин, който някакси смята да изпива във вода. И че някакъв доктор казал че желатинът ставал за това, даже още по-добре че се усвоявал по-лесно.
На мен хем ми звучи непрактично че не си представям как се поглъща това ако действително ще е във вода, хем и откъм аминокиселини.
Затова и още се чудя какво пропускам в цялата история.

# 817
Просто желатинът не е най-подходящия избор за желаната цел.

# 818
Благодаря ви, момичета! Hug

Знам, че желатинът не е най-доброто, подарък ми е и се чудех дали да го пия.

Белтък(протеин): "Белтъците са полимери, изградени от множество свързани аминокиселини.
Разнообразие от аминокиселини:
Съществуват 20 основни аминокиселини, които участват в изграждането на белтъците. Някои от тях са есенциални (незаменими), което означава, че не могат да бъдат синтезирани в организма и трябва да се набавят с храната."

Колаген: "Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло, като съставлява около 30% от общия протеин"

Желатин: "Желатин: Слагам го в скрит текст, че стана безкрайно.

Скрит текст:
Желатинът е вещество от животински произход. Той представлява прост белтък, който се получава при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода.

В промишлени условия желатинът се добиваше при варене в присъствието на слаба киселина на кости и кожа от животни и риба. Желатинът е класифициран е като хранителна добавка с E номер E441.

Състав на желатина:
Желатинът в сухо тегло е на 98-99% протеин, но той има по-ниска хранителна стойност от много други източници на протеин. В желатина се открива особено високо съдържание на заменимите аминокиселини глицин и пролин (онези, които човешкият организъм може сам да произвежда), но в него липсват незаменими аминокиселини (онези, които човешкият организъм не може сам да произвежда). Той не съдържа триптофан и има ниско съдържанието на изолевцин, треонин и метионин.

Приблизителният аминокиселинен състав на желатина:

глицин 21%,
пролин 12%,
хидроксипролин 12%,
глутаминова киселина 10%,
аланин 9%,
аргинин 8%,
аспартамова киселина 6%,
лизин 4%,
серин 4%,
левцин 3%,
варин 2%,
фенилаланин 2%,
треонин 2%,
изолевцин 1%,
хидроксилизин 1%,
метионин и хистидин
<1% и тирозин <0.5%.
Тези стойностите варират в зависимост от източника на суровината и технологията на производство."

Натка, ако знаех колко желатин да пия нямаше да питам тук.
Днес разтворих около 15 гр желатин в около 150 мл вода, става, ядох го с лъжичка, ни вкус, ни мирис.

Долче, много много благодаря за идеята с яйцата. Много обичам бъркани с масло. Мммм. Довечера ще направя.

Галина, защо да не става? Процентното съдържание на аминокиселини между колаген и желатин е различно. Не е потресаващо различно, но има.

Невър, съгласна съм. Просто имам кило желатин и не ми се ще да го хвърлям.

# 819
Ами започвай с желатиновата баница! На 20 яйца са 50 гр. желатин. За 20 седмици си го опукала. Wink Няма да ти остане и за новогодишен сладкиш.

# 820
Ама чакай сега, ти казваш че искаш да си допълваш дневния прием на протеин с желатин. Питах те колко искаш да допълниш - не казваш. Не се сещам как да ти каже някой тогава колко е това нещо дето не се знае.
Някакви "дози" там по 10-15 грама съм виждала в схеми които се водят за подобряване на ставите, което не е каквото пишеш ти, но все пак те насочих къде можеш да видиш такива.
А на въпроса защо не става... ти сериозно ли питаш, като и в това копираното от теб си пише че не е със същата хранителна стойност като други източници на протеин? Ако вършеше същата работа, целия фитнес щяха да се наредят батка до батка в Метро за чист протеин на прах за 31 лева килото.

Иначе не че е нещо лошо желатинът, писах вече че същия пакет от кило и аз си го купувам тъй че очевидно не ми е лошо мнението за него. И в яйцата (прословутата баница), и желирани неща си правя - сладки и солени. Просто не разчитам да се дохранвам с него ежедневно, защото не ми се вижда практично. Наистина няма ни вкус, ни мирис, това нещо колко време би го яла така всеки ден преди да ти писне? И колко всъщност е по-лесно от това да изядеш 2 яйца примерно, за същото количество протеин но по-пълноценен?
Ако изям и нещо с желатин го пиша бонус колаген и до там, не е за прехранване това нещо. Не си слагам целево количество да го изям за деня, нито пък всеки ден. И в момента имам малко желиран кефир в хладилника, човек може ако ще и таратора да си желира и да го яде с вилица вместо с лъжица, че омръзва в тия жеги Grinning Пак не е така безвкусно и си е и някакво разнообразие за човек на режим.

Ако го държиш на сухо и затворен, той си трае много време, за хвърляне дума не е ставало - аз си ползвам един такъв пакет по много време, просто е в пъти по-евтин като го купя наведнъж вместо малки пакетчета и затова купувам голям.

# 821
Гущер, благодаря! Не бях се сещала.

Влязох да напиша, че сутринта кръвната захар ми беше 5,1.
40 минути след желатина беше 5,3. Инсулина- ясно, няма как да знам.
Много се притеснявах дали не са го наблъскали с нишесте, май не са, но ще продължавам да меря.

Натка, искам просто да изпия/изям 1 кг желатин, станал вече прословут. Без вреда за мен. Нищо повече.
Страхувах се дали няма нишесте вътре.
Колко грама е "нормално"- не знам, затова питах.
Много благодаря!

# 822
Ами няма "нормално", ти цитира че гониш еди колко си грама протеин на ден и че искаш част от него да дойде от това. И от там въпросите от нас.
Не мисля че има нишесте в това, нишестето иска топлинна обработка а желатинът само се разтваря за консумация.
Ще го изядеш, няма да остане, има много неща в които можеш да го сложиш.
Не ми е първият пакет от 1 кило, който имам в момента, не мисля и последния да ми е, а живея сама и съогветно не приготвям големи количества храна. Така че - изяжда се, със сигурност няма да го хвърлиш. Само го дръж на сухо и в нещо добре затворено, за всеки случай да не се навлажни, иначе е с дълга трайност.

# 823
Желатина може и в палачинки да се слага. Като се разбъркат яйцата, слагате желатина, бъркате хубаво, после другите неща.
По-лесно се обръщат и са стегнати.
Тия дни ще правя такива палачинки с растителния протеин и някакво брашно с ниско ги.

# 824
На мен хич не ми се получават палачинките, независимо от тънките или от американските. Докато бях в елиминационната фаза със спелтата беше най-добре, но глутеново брашно вече няма да използвам. Най-зле е с лененото и кокосовото, понеже поемат много влага и бързо се стягат.
Аз се разделих с моя смарт часовник на Гармин. Така и не можах да го харесам и да свикна с него. Дали е заради модела, или самата марка не е моята, но засега няма да шанс на другите ѝ часовници. Колебаех се между него и Fitbit, но за вторите отзивите са меко казано ужасни.

Общи условия

Активация на акаунт