Микропластмаса, замърсена вода и природа

• 592
  • 13
  •   1
Отговори
Афектирана от документален филм, който гледах наскоро
"Антропогенен Фактор За Гибелта на Океана | Научнопопулярен Филм"
реших да потърся методи за изчистване на пластмасата поне от водата, която консумираме. Винаги съм била привърженик на здравословния начин на живот и правя всичко възможно за да се храним чисто. Поне вкъщи. Не бях обаче наясно с токсичната вода, която пием. При това купувайки си я с етикет минерална, изворна и чиста.

Света ден след ден става все по-замърсен и опасен. Децата все по-проблематични. Болестите все по-резистентни на лечение.

Нека темата да бъде повод за дискусия как можем да пречистим живота си и как да предпазим себе си и децата си от въздействието на островната околна среда. Нека все повече хора бъдат информирани от приближаването на тази глобална заплаха.

Търся също уред или кана за пречистване на вода от микропластмаса.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 10:05 от Рaдост

# 1
В изворната и минерална води практически няма микропластмаса, защото единственото място, където я няма, е дълбоко в земята, а тя от там се взема за да се бутилира. Е да, в пластмасови бутилки е, но те са току що произведени преди пълнене, не са износени, не са остарели, не са увреждани механично и практически не са пуснали нищо във водата, поне ако не я държиш дълго време неизпита в бутилките/тубите. Иначе каквито и филтри да си вземеш те ще са пластмасови и ще се ползват дълго, тоест ще стареят и ще отделят.

# 2
Ако всички се съгласят да си жертват удобството , но пластмасовите продукти се оказват голямо удобство. Незаменими. Поне обаче да ги рециклирахме... но не ги рециклираме. ПРавим се , че рециклираме нещо. После го караме в трети страни и там то пак е хвърляно на купища отпадъци и отива пак при нас. Ако искаш да направиш нещо , наистина, ами измисли начин или направи нещо за събиране и рециклиране на ползвани от човека продукти. Всички са на тема ИИ , но на тема рециклиране ?
Ти например ако се сдобиеш с подобна кана и си филтрираш водата , ти къде ще изхвърлиш отпадаъка? Така че гарантирано да не попадне пак във водоизточници, почва, морета, човек ?

# 3
  • София
В сайта на Софийска вода има посочени замервателни станции и дават показатели на чешмяната вода всеки месец. Всичко е точно, стига да няма проблеми със щранга на блока.
За други градове не знам как стоят нещата.

# 4
Едва ли тези замервателни станции измерват точно пластмасата във водата

# 5
Аз почнах да си наливам вода от минерални извори. Единствената ми цел е да намаля потреблението на пластмаса, имам предвид бутилки, които се произвеждат.
Освен това се старая да намаля купуването на всякакъв вид пластмаса - например в магазина не купувам нарязани филета, мезета, луканкоподобни,  опаковани в пластмаса; нося си платнена торба за покупките или купувам хартиена и т.н. Може да е малко,  но все е нещо…

# 6
Доколкото знам в Германия , при нас, могат да рециклират само безцветната пластмаса. Т,е, купувайки безцветни прозрачни бутилки е пак добре. Обаче всякакви други зелени, сини и пр. не може да се преработят. Те отиват за разни други неща , не знам какви . Дали ги горят или друго не знам. Обаче аз откакто го научих това взимам само безцветни , прозрачни.

# 7
Аз почнах да си наливам вода от минерални извори.

Минерална или изворна?

# 8
Ами каквато тече от чешмата не знам дали е изворна или минерална - примерно в Горна Баня, Княжево.

Ей сега бях в магазина и пак се издразних както винаги - пълно с пластмасови боклуци! На щанда с плодовете и зеленчуците - грозде, боровинки, малини, ягоди - всичко в гадни пластмаси опаковано, дебели едни...
Защо го правим, защо се самоубиваме и си убиваме децата не мога да разбера, то човешката алчност и глупост са безкрайни... RageRageRage

# 9
Ежедневната консумация на минерална вода не е препоръчително. Минералната вода е тип лекарство. Затова и питам. Чешмите  може би трябва да ги проучите.

# 10
Четох някъде едни изследвания, че в първото ако на новородените (това дето се образува преди да са родени още) вече има микро пластмаси. И във всичкото месо, риба, зеленчуци които ядем влизат с водата и остават там. Един възрастен човек натрупва по 5г микро пластмаси всяка седмица, доколкото си спомням.
Та мача вече е свирен...

# 11
Четох някъде едни изследвания, че в първото ако на новородените (това дето се образува преди да са родени още) вече има микро пластмаси. И във всичкото месо, риба, зеленчуци които ядем влизат с водата и остават там. Един възрастен човек натрупва по 5г микро пластмаси всяка седмица, доколкото си спомням.
Та мача вече е свирен...

Е, няма как да е така. Това значи близо 300 грама на година (понеже нали натрупва, а не поема?). Ми така в края на живота си един човек трябва да има над 20 кг пластмаса в себе си???

# 12
Спасение няма, има само намаляне на щетите, кой-колкото може. Тя пластмасата изобщо не е само във водата, влиза в тялото с всеки продукт, който ползваме - дор ис душ гела, ако щеш. А минерална вода в туба си има пластмаса, колкото искаш, ако ще тубата вчера да е излязла от завода. Има два метода, по които се отделя пластмасата - термичен и механичен. Лашкането на вода в туба създава достатъчно триене да попадне микропластмаса в нея. Храна държана в пластмасови кутии - също, дори да не се топли в тях. Т.нар. "картонени" чашки са си пластмасови...Дрехите, козметиката...страшно е просто. За себе си съм избрала където може да ползвам алтернативи, защото пълно спасение няма, но в ежедневието имаме някакъв що-годе щадящ изобр.

# 13
Да започнем със спирането на ползването на вода в туби вкъщи. А да си купим термокани от стъкло с карбонови филтри срещу микропластмаса и да превеждаме чешмьната вода.
Идеи за такъв уред? Аз искам да купя, но не съм се спряла на конкретен. Избора не е голям.

Тези грамове пластмаса може да ги поглъщаме всеки ден, но и да отделяме голяма част от тях. А малка част пътуват по кръвните артерии то чааак до мозъка, където се събират.
След 20 г всички ще имаме по една пластмасова лъжичка и виличка в мозъка.
Новото поколение пък е обречено още преди да се е родило. Едно на две деца ще е осезаеми проблеми.
То и сега всяко дете има алергия и някаква непоносимост. Но след 20 г ще стане страшно.

Чакам новия здравен министър на САЩ да се произнесе през септември. Наистина се надявам вече да се започне разтръбяване на истината и да се звемат някакви мерки. Хората са още слепи за идните последствия на живите същества в планетата

Общи условия

Активация на акаунт