Пубертетът при момчетата - тема 18

• 31 679
  • 699
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Купувам обувки и зимни якета предимно от физически магазини като SLS, Decathlon, Sportvision, Sport depot като изчаквам намаленията. Не ми се занимава с въщане и плащане на 3 доставки. За летни дрехи последните пъти бяха отново във физически магазин на Sinsay и един втора ръка, от който си избра много запазени 2 тениски и риза за 30 лв. От H&M в мола купих дънки за 6 лв., пижама от Pepco. Понякога в Lidl и Kaufland има добри попадения на дънки, тениски и др. В Reserved също има големи междусезонни намаления на дрехи.
Повечето изброени имат безплатно връщане в магазин и тъй като живея близо до the mall, го практикувам. Е, не винаги ми се занимава, но мога да отида и в 21 ч., тъкмо няма много хора. За Декатлон - слава Богу, че направиха магазин в центъра, където работя. И аз в повечето случаи се отказвам, ако доставката или връщането са платени.
За времето, за което преглеждам 2-3 магазина онлайн, няма да стигна до 1 реален.
Моят син определено не държи на Найки, дори съм предлагала и отказва. Обикновено подигравам тази софийска мания и може да съм му повлияла.

# 451
  • София
Моят има някакви по-маркови обувки тип Томи Халфигър, но упорито ходи с два чифта, купени от Декатлон преди 3-4 години за по 30 лв всеки. Вътре е със специално отлети в Швейцария стелки за по 300 лв, защото беше с паднал свод доста време, сега му се пооправи, но не е по табелките. И аз съм такава, та не ме учудва. Пазаруваме от физически магазини само.

# 452
И при нас е така, маратонките от Декатлон ги носи много повече от марковите. Доколкото го познавам , явно са му по-удобни. Аз също пазарувам от физически магазини, забелязала съм , че има разлика и 2 суичера с една и съща кройка и размер от една и съща марка изглеждат като да са с различни номера.
Не обичам да си създавам излишна работа и да връщам.

# 453
Бояна, как се оправи падналият свод? Стелките къде са поръчани?
И аз поръчвам стелки от препоръчани места, но сводът си остава паднал.

# 454
  • София
Бояна, как се оправи падналият свод? Стелките къде са поръчани?
И аз поръчвам стелки от препоръчани места, но сводът си остава паднал.
Стелките от едно място до Пирогов, мога да потърся точно името и адреса ако е нужно. Сканират крака и правят отливка. Като порасне крака отново, но в случая два пъти сме правили.
Не знам дали е гаранция, че ще се оправи, но трябва да се носят винаги и с всички обувки. Моят само лятото не е с тях на морето, но там бос по пясъка е идеална терапия. И да не се оправи свода пак трябва да се носят, защото щетите са за гръбначния стълб после, не само за краката.

# 455
Да, ще бъда благодарна да ми кажеш името и адреса. Това за гръбнака е много логично и се вижда с просто око, че гръбнакът се изкривява при неправилна поза на тялото от плоскостъпието. Не мога да разбера защо тогава всички ортопеди и рехабилитатори, при които сме ходили, ми казват да не носи стелки.

# 456
  • София
Защото по-добрият вариант е да се заздравят сводовете с упражнения. Сводовете падат заради слаба мускулатура основно. Носейки стелки се коригира стойката, но мускулите си остават същите, даже може и да се влошат нещата.
Това за гръбнака е много логично и се вижда с просто око, че гръбнакът се изкривява при неправилна поза на тялото от плоскостъпието. Не мога да разбера защо тогава всички ортопеди и рехабилитатори, при които сме ходили, ми казват да не носи стелки.

# 457
  • София
Да, ще бъда благодарна да ми кажеш името и адреса. Това за гръбнака е много логично и се вижда с просто око, че гръбнакът се изкривява при неправилна поза на тялото от плоскостъпието. Не мога да разбера защо тогава всички ортопеди и рехабилитатори, при които сме ходили, ми казват да не носи стелки.
Не знам защо го казват, вероятно зависи от вида и причините за плоскостъпието. Дете съм на спортисти, които са работили и с младежи и деца, та имам достъп до добри специалисти и съм сигурна, че при синът ми трябва да се носят стелки. Един от най-добрите детски ортопеди е д-р Кацаров, вижте и той какво мисли.
Ако беше правило, че е по-добре да не се носят стелки нямаше да съществуват стелките, нито да се изработват в медицински центрове и по лекарски препоръки. Педиатърът на сина ми д-р Масларски също веднага каза стелки при един преглед по друг повод.

Но аз не съм ортопед и вероятно в някои случаи има причина проблема да се решава по друг начин. При сина ми беше от бързо израстване и е почти два метра на ръст, там рисковете за кръста и гръбнака се следят още от по-ранна възраст.

Това е мястото за стелките. Слагам го в скрит текст, не е реклама, нищо общо нямам с тях. Сигурно има и други добри производители.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 15:41 от Бoяна

# 458
Упражнения е правил много, кракът се изправя и след съвсем малко време  без упражнения, се връща всичко на изходна позиция.

# 459
  • Немция
АniMM, проблемът със сина звучи доста напреднал- уж успехът не го притеснява, а почва да плаче при разговор...определено това го товари, не мога да си представя, че не му влияе негативно, кой се чувства щастлив така? Получава се един омагьосан кръг, който може да доведе и до нежелание да се ходи на училище.
Психолог, разговори с учители, частни уроци - дано успеете да подобрите ситуацията!

Моите две момчета са с плоско стъпало и леко криво стъпване на краката в областта на глезена, в различна степен- генетично.
Стелките не коригират проблема, носят индивидуални стелки от 3-годишни. Но съм забелязала, че обувките им не се изтъркват накриво. Ако не носеха стелки, щеше да се види по обувките им.
Нови индивидуални стелки получават на всеки 6 месеца до година, просто е силно препоръчително за тях и се поема от ЗК(става дума за Германия).
Тъй като и аз почнах да нося индивидуални ортопедични стелки заради други проблеми, много ми е комфортно с тях, мога само да препоръчам.

Специални упражнения за стъпалата, да- но това трябва да е цял живот и всеки ден, за да има ефект и кой въобще го прави, освен ако не си активен спортист и то с определени спортове.

Последна редакция: вт, 11 ное 2025, 15:42 от Бибит

# 460
  • Русе
Моето от 4 години е със стелки. Всяка година ходим да правят ново измерване и нови стелки, защото все още расте. Огромна разлика има в снимките. Огромна. Даже последният път казаха, че няма нужда от нови, но понеже той ги носи постоянно, старите вече се бяха оръфали. Сега пак е време за нови и ще видим какво ще покажат снимките. На фитнес ходи постоянно и мускулатура има доста.
Имаше гръбначно изкривяване и оттам стигнахме до стелките.

За такова изкривяване говоря, но още по-изразено (снимката я краднах от нета):

# 461
  • Немция
Да, и при моите е подобно, но за съжаление няма кой знае какво подобрение въпреки стелките.
Ходят на спорт, но не е ежедневно, правим и (групово Grin) специални упражнения у нас, напоследък ежедневно и заради гърба на големия.
Той кара много колело, натоварва краката.

# 462
  • Русе
Бабит, а да смените апарата, на който ги правят? Носи ли ги постоянно? Странно е, че няма ефект Sad

# 463
Ели_дечкин, какво гръбначно изкривяване? Синът ми стана по-висок с 15 см за година и се оказа със сколиоза. Водила съм го на ортопед всяка година, носеше стелки и плува девета година. Казаха ни, че е малко и може е да се оправи напълно, но ми притеснено. Вече започна упражнения за изкривяването.

# 464
  • Немция
Стелките не премахват проблема, те помагат да се стъпва правилно, но трябва отделно да се работи над мускулатурата.
Всичко е индивидуално, виждам разлики между двете ми деца с подобно стъпване.
Навън си носят постоянно стелките.

И големият син е с гръбначно изкривяване, почна и физиотерапия. Бърз растеж и кекава мускулатура, отделно е много слаб.
Чета за девета година плуване и все пак гръбначно изкривяване...Ами не знам какво да кажа, звучи обезсърчаващо.
.

Общи условия

Активация на акаунт