Пубертетът при момчетата - тема 18

• 34 852
  • 754
  •   1
Отговори
# 690
Гинеколог ми е казвал че хпв и изобщо ракът на МШ е единственият вид рак, който няма наследствена компонента.

# 691
  • Русе
Само 5% от всички раци са наследствени   

Да не разваляме седянката с кофти теми Hug

# 692
  • София
Да имам шанс да им спестя рак и да не се възползвам? Как ли пък не. Големите са набодени, малкото има първа доза и чака за втората.

# 693
  • София
Има си тема за ваксините.
Аз също не слагам нищо извън задължителните, на сина ми пък още по-малко ще сложа HPV ваксина. Въпрос на лична преценка е.
За варицела смятам, че е оправдано да се сложи при пълнолетен, който не я е боледувал.
Има си хора с алергии, противопоказания, страхове поради странични реакции. Нека тук да не се делим на агитки, всеки да прави, каквото е решил.

# 694
  • пустинята Гоби
Племенничката ми изкара на 2 години варицела, брутално зле беше милото и му остана белег на хубавото личице. Аз също имам белег на лицето, била съм на същата възраст като съм в карала, нямам спомен. Не мисля, че е необходимо деца да страдат, защото уж я карали леко. Аз съм твърдо “за” ваксините, разбира се не на килограм, но при нужда - винаги.

Мъжът ми отдавна направи изследване за антитела, но за съжаление нямаше такива. Не е карал варицела. От две години му дудна да се ваксинира, сега като ни подпари под дупето, се сети да се разбърза.

# 695
  • Berlin
Аз само да си споделя, че моят господин окончателно се отказа да тренира волейбол. Щял друг спорт да прави сега, който повече му харесвал.😢 Ще го отпиша от клуба и повече дума няма да спомена по тая тема.

# 696
  • София
Аз само да си споделя, че моят господин окончателно се отказа да тренира волейбол. Щял друг спорт да прави сега, който повече му харесвал.😢 Ще го отпиша от клуба и повече дума няма да спомена по тая тема.
Важното е спокойствие да има и да се движи някъде.

# 697
  • Немция
Жалко, но важното е, че търси друга алтернатива за спорт.

# 698
Аbs, важното е, че е опитал. Моят син е тренирал гимнастика, тенис, фехтовка, индиака (това е като волейбол, но не с топка, а с едно "перо", което се казва индиака) и всеки от тези спортове му е донесъл по нещо хубаво. Например по спорт като играят волейбол или бадминтон се чувства в свои води. Сега се е запалил по фитнес и тренира почти всеки ден, защото бързичко вижда резултати. Аз нямам против. Самата аз спортувам 4 пъти седмично и го разбирам.

# 699
И аз ваксинирах сина ми с две ваксини противогрипна и с/у папилома вирус. Сложиха му ги през месец. Почти на 14г е , вярвам, че за негово добро го правя…

# 700
Сега да разкажа.Живях 32г с мисълта, че
не съм карала варицела, защото всички деца около мен, вкл. сестра ми, изкараха едно след друго.Като забременях с второто, батко му се разболя, и разказвайки това на моята лекарка, ме прати на изследвания.Оказах се с антитела, явно съм я карала без симптоми.Оказа се, че е напълно възможно.
Затова се тествайте ако не сте карали видимо като деца, може да няма нужда от ваксини.
ДХ3, с вземане на кръв в лаборатория предполагам е тестването? И нашия синковец не е карал, а толкова болни приятелчета с варицела е имал и в яслата, и в градината, и в началните класове, чак е мистерия как не закачи някъде тая пуста варицела.

# 701
Аз карах варицела на 16 години. Е няма такава гадост - три седмици у дома, пъпки по цялото тяло (особено на лицето), в гърлото, по интимните части , висока температура и невероятен сърбеж. Добре че не ми останаха белези, че щях да съм абсолютно обезобразена.

На сина ми сложих ваксина срещу варицела, когато беше на годинка по препоръка на педиатърката. Той от шестмесечен ходеше на ясла (най-голямата в Европа, 800 деца на възраст от 2 месеца до 4 години), после на предучилищна, после на училище - демек не е гледан никога у дома. В яслата все имаха варицела, но той никога нищо не хвана. Предучилищната и училището са международни - общо 1000 деца от 50 държави. Да не ви обяснявам кой какво носи от четирите краища на света, особено след ваканция не ми се мисли. Но моето явно е със здрав имунитет вече, защото, като изключим една много тежка година между 5- и 6-годишна възраст, синът ми не е боледувал, дори от ковид. Така че съм доволна от избора си. Той има всички ваксини по имунизационен календар + въпросната варицела, ротавирус, Ковид (първите), Бексеро и папилома вирус.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 15:34 от Nedinka

# 702
Сега да разкажа.Живях 32г с мисълта, че
не съм карала варицела, защото всички деца около мен, вкл. сестра ми, изкараха едно след друго.Като забременях с второто, батко му се разболя, и разказвайки това на моята лекарка, ме прати на изследвания.Оказах се с антитела, явно съм я карала без симптоми.Оказа се, че е напълно възможно.
Затова се тествайте ако не сте карали видимо като деца, може да няма нужда от ваксини.
ДХ3, с вземане на кръв в лаборатория предполагам е тестването? И нашия синковец не е карал, а толкова болни приятелчета с варицела е имал и в яслата, и в градината, и в началните класове, чак е мистерия как не закачи някъде тая пуста варицела.
Да, тествай го.Чак после ваксина ако решите.

# 703
В България до преди няколко години я нямаше ваксината срещу варицела. Моят я изкара на три и половина като беше, иначе и аз щях да му сложа.

Доколкото знам, ако не се "опъпчиш" хубаво, може да те повтори, въпреки че е много рядко това да се случи.

# 704
  • София
Моят големият се оказа че има антитела, без да я е карал видимо. Бил е на 12-13 някъде,когато ги тествах и двамата със сестра му. Тя нямаше и съответно я набодохме.

Общи условия

Активация на акаунт