Пубертетът при момчетата - тема 18

• 34 851
  • 754
  •   1
Отговори
# 705
Доколкото знам, ако не се "опъпчиш" хубаво, може да те повтори, въпреки че е много рядко това да се случи.
Не ме повтори. Карах на 14 години с 3 пъпки и леко. На 33г. бях като се разболяха децата, нищо ми нямаше на мен. Зависи си от имунната система и май от кръвната група. Б група май по-леко карат шарки.

# 706
Аз съм Б група, та не знам. Може и резус факторът да играе роля. Моят е отрицателен. Но определено не я карах леко, особено в сравнение с братовчедите ми, които я докараха, но те са доста по-малки от мен. Братовчедът беше на 6 години тогава, братовчедката на 8. Той почти не усети, че е болен. Тя обаче доста се измъчи.

# 707
Доколкото знам, ако не се "опъпчиш" хубаво, може да те повтори, въпреки че е много рядко това да се случи.
Не ме повтори. Карах на 14 години с 3 пъпки и леко. На 33г. бях като се разболяха децата, нищо ми нямаше на мен. Зависи си от имунната система и май от кръвната група. Б група май по-леко карат шарки.

Аз съм я карала като дете, та нямам ясен спомен колко пъпки съм имала, но, когато моят я кара като малък, лекарят ни каза точно това. Колко е истина не знам, просто споделям.

# 708
По принцип никоя ваксина не прави не може да  гарантира доживотна гаранция за имунитет.Затова има и реимунизации.И е въпрос на имунна система също, да.

# 709
  • София
Преди 10 години в ДГ на сина ми чакахме да цъфне с варицела, защото с месеци постоянно някое дете хващаше, той дори се прегръщаше с нулевата пациентка. Е, така и не хвана.
Обаче в 3 клас я довлече (поне 1/3 паралелка беше болна в един или друг момент), мина неусетно за 2 дни и без белези. И тогава и АЗ имах щастието да я карам на 48 години, макар и относително леко.

# 710
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
В България до преди няколко години я нямаше ваксината срещу варицела. Моят я изкара на три и половина като беше, иначе и аз щях да му сложа.

Варицела не повтаря. Ако си и я изкарал, но имаш бъгава имнунна система, и се сблъскаш пак с вируса, може да развиеш херпес зостер.
Просто варицелата е гадно нещо, и никога не е хубаво да я "изкараш".

# 711
Варицелата ли беше опасна за бременни жени? Когато синът ми беше 2-3 годишен една позната майка си водеше нарочно дъщерите на "варицелено парти" (разбирайте да играят с болни деца), за да я изкарат като малки и после да нямат проблеми.

# 712
Рубеолата е по-страшна за бременни. Затова и едно време на 16 г. момичета ги реимунизираха. Момчетата - не. Поне преди 30 г. Сега не знам, как е.

# 713
И варицелата е много опасна до не помня до коя седмица от бременността.После не чак толкова( май 19-та)

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 18:48 от ДХ3

# 714
  • София
Преди да си сложа ваксина си правих тест и не я бях карала на 35 години. И синът ми на 4 не я беше карал. Никакви проблеми не сме имали с двете дози.

А повтарянето, демек херпес Зостер, си е брутално и не се знае в какъв момент ще се случи, обикновено не е най-добрия. При майка ми се появи по време на втората година химиотерапия. Определено това е последното, което му трябва на човек в подобно положение, но и при други съм виждала без да са имунокомрометирани.

# 715
  • Deutschland/HE
Когато имунитетът е нисък се разболява човек от хербес зостер. Познавам човек, който го удари в окото. Много тежко е.

П.С. Моите деца я изкараха преди 15тина година, аз и мъжа ми с еболедували като деца. Исках да ваксинирам майка ми срещу херпес зостер, но тябва да се купи ваксината. Сега търся аптеки, за да разбера цената.

# 716
В ранна бременност е опасна варицелата за плода. Една приятелка беше във втория месец, когато се зарази, и взе много трудното решение да прекъсне бремеността.

# 717
Аз изкарах варицела в първия месец от бременността си. Дори не знаех, че съм бременна
 Бях на 28 години тогава. Наблюдаващата ме лекарка каза, че не е опасно, но по добре било да направя аборт. Изчетох всякаква литература, включително чужда, ходих на още 2-3 независими прегледи в София и всички лекари твърдяха, че варицелата не е опасна за бременните. Единствено преди раждане, може бебето да се зарази. Реших да не правя аборт и това е най доброто решение в живота ми 🤗
И двете ми деца са карали варицела, едното на година и половина- много леко, другото на 4- малко по тежко, с температура, повече пъпки, но мина. Шарките са детски болести и е добре да се изкарат по- рано. Не бих сложила ваксина за такава шарка. Аз съм имала, пък изкарах и рубеола, и паротит като дете.
Рубеола е опасна за бременни, защото води до малформации.

# 718
В съвсем начална бременност не е страшно, но след някаква седмица, при формиране на мозъка, не е ок, това каза моята лекарка и ме прати на изследване за антитела.Ако нямах щеше да прави допълнителни прегледи.Аз бях 17седмица някъде.Така разбрах, че съм я карала.Синът ми беше на 6г като се разболя, а а аз бременна около 5-ти месец.

# 719
Детето ми има сложени само задължителните по календар ваксини. Даже няма БЦЖ , та обмисляме да я сложим, но трябва да съберат група, да се запишем....надявам се да сколасаме и да го вкл в групата. Шарка освен hands foot and mouth disease не е карал, но в САЩ нямаха шарки. Миналата година изкара един грип и това е.
Децата в спорта яко вземат добавки, протеини, но ние не разрешаваме да приема каквото и да е било. Единственното, което приема е Д3 през зимата и до там

Общи условия

Активация на акаунт