В една стая или в отделни

• 1 809
  • 22
  •   1
Отговори
Момичета, споделете кога преместихте децата си да спят заедно в една стая (на каква възраст бяха и те ли поискаха или вие решихте)?
Как подходихте към прехода?
Кога после ги отделихте?
И последно, според вас по-добре ли е децата да делят стая или при възможност всеки да си има своя?

Аз имам две момченца, на 5г и на 4 месеца. В момента няма как да са в една стая, защото нощния сън на бебчето е страшно нестабилен, но аз съм вперила поглед в бъдещето! 😄
Разликата им не е малка и съответно времето им за сън тотално не съвпада. Баткото, с много усилия заспива към 22/22:30, а малкият хърка още от около 20/20:30.
В един момент обаче предполагам, че часовете ще се изравнят, когато единият тръгне на училище, а другият на ясла.
Скоро ни предстои местене на село, в къща, и съответно има предвидена стая за всяко дете. Чудя се обаче как да подходя, пък било то и в бъдещето. 😄
Та ще ми е интересно да чуя вашите мнения, съвети, преживявания и виждания по темата. 😁

Последна редакция: пт, 17 окт 2025, 20:44 от Rocket

# 1
Всяко семейство е различно и индивидуално.
Моя близка си отдели бебето на 5-6м в отделна стая (с бебефон разбира се), да обаче на година и нещо започна да се плаши нощно време и се върна на спялнята с майка си и баща си. До ден днешен не могат да я убедят да си спи в стаята (вече е на 5 г).
Аз пък закъснях с отделянето, защото първо се кърмехме, после зъби, после пък се преместихме в чужбина и пак известно напасване на детето, та доста късно стана самостоятелна.
Според мен няма универсален съвет, водете се по детето и не правете резки и прибързани промени. Баткото според мен е близо до момента да спи сам, но бебчето ще с вас, самата смяна на дом се отразява на децата.

# 2
  • София
Адаш, не знам какво да ти отговоря. Моите са със 6 г разлика и все са били с различен режим. Таман науча единия да спи когато трябва и другия започва да будува когато не трябва... В училище все им се разминаваха смените...
Така че, може би е добре да са в различни стаи.

# 3
So Lucky, по-скоро с темата визирах събирането на децата в обща стая. Grinning
Иначе баткото спи в собствена от първия си ден в къщи. Аз спях на разпъваем диван до него първите месеци и после си отидох в нашата спалня, а той до ден днешен си е в стаята. Grinning
Сега обаче се замислих дали в един момент да инициирам да спят заедно с бебето, разбира се когато то порастне (към може би 2 годинки +/-).
Първоначално, когато забременях с вторият, бях решила да са в отделни стаи един ден, за да може всеки да си има неговото кътче. После, някъде из темите, бях попаднала на коментар от съфорумка, че едни от най-хубавите и спомени от детството са нощните разговори и време със сестра си, когато са си делили стая. И това ме накара да се замисля. Grinning

Rockstar, адаш, хич не ми вдъхваш надежда. Тези дни mommy brain-ът нещо ме налегна и се размечтах как си лягаме тримата един ден, а аз им чета приказка за лека нощ едновремвнно на двамата. Joy

# 4
С еднополови може би е различно, но честно казано с брат ми имахме нужда от лично пространство за хобитата си и отделни стаи ни бяха добре дошли. Нямам конкретен спомен кога се отделихме един от друг, някъде тийн годините, защото до преди това нямаше свободна стая Simple Smile Разлика 4 години. Това, че аз съм лягала тихичко по-късно не е било фактор, както и че после четях по нощите. Брата свикна да заспива във всякакви условия Joy

Разликата на моите (разнополови) ще бъде 2г9м, кажи го 3. Би трябвало на 6м да можем да отделим малкото в самостоятелна стая, както направихме с каката. Имам намерение да си стоят в отделни, освен ако сами не решат, че искат да са в една поради някаква причина. Като ги треснат тийн хормоните съм почти сигурна, че ще искат да са отделно, но знае ли човек. До преди това, ако са близки, ако някое има някакъв страх и т.н. може да искат да са заедно.

# 5
Моите деца (разнополови) първоначално бяха в една стая - детската, и да, четях им приказки на двете заедно. После направихме сериозен ремонт, за да си позволим отделни стаи и за нас, и за тях и да остане и хол. Мисля, че за малки деца обща стая е горе-долу о.к., но за по-големи отделните дават лично пространство и свобода. Особено в твоя случай, с тази голяма разлика, за какво толкова ще си говорят вечер 10-годишно и 15-годишно? 12-годишно със 17-годишно? Ако толкова искат, винаги могат да се съберат, да поговорят и после да се разотидат по стаите.
Моя близка има 3 деца, живеят в къща и им направиха отделни стаи на всяко. Те са вече ученици, радват се на стаите и ги ползват през деня, но нощем спят всички заедно в стаята за спорт, по тяхно желание. Simple Smile

Така че вие си им осигурете стаи, а ако предпочитат да са заедно, винаги може да сложите в едната стая второ легло. И все пак ще си има всяко свое кътче

# 6
Аз честно казано не разбирам защо ще искаш 7-годишно да спи с 2-годишно. Ако са на близка възраст - да, но в тази конфигурация според мен само ще си пречат. Едното е още бебе, другото - вече ученик със собствени приятели и интереси. По-вероятно е натрапеното съжителство да им влоши отношенията. Ако се разбират, те и сами ще намерят възможност да са заедно, не се притеснявай за това. Предвиди им по едно "легло за гости" в стаите, например малко диванче. Дали за братчето, дали за гостенче, както дойде.

# 7
Ами, а де, знам ли и аз защо искам да са в една стая. Grinning Уж да са си по-близки, но и вие сте прави, че с тази разлика в годините, по-скоро ще си пречат.
Иначе във всяка стая е предвидено още едно легло под някаква форма.
В стаята на баткото леглото е тип сандвич и второто се издърпва, а в стаята не бебето сме предвидили да вземем от дивана/спалня на ИКЕА. Joy
Точно сега организираме и обзавеждаме и това е другата причина да се зачудя как ще спят в бъдеще.
Иначе, предполагам в един момент и на мен ще ми е по-удобно да ги приспивам заедно, ако часът им за заспиване почне да съвпада. Ама това вече са много "тънки сметки". Joy

# 8
  • Sofia
И първото и второто дете ги държахме в нашата стая, докато навършиха 2г. След това отидоха в детската стая (обща). Момче и момиче са, разликата им е 2г. Съответно започнаха да си делят стаята, когато бяха на 2г и на 4г. Преместихме момчето в отделна стая, когато стана на 9г, а сестра му тръгна на училище. За мен беше важно да са заедно, докато са малки.

Сега малката ми дъщеря все още е с нас - на 3г и 6м е. В началото си мислех и нея да я отделя, като навърши 2г, ама не ми дава сърце, така си ни е добре. Но определено ще гледам до месец вече да я отделим, защото в един момент може вече самата тя да не иска.

Като я отделим, ще отиде в стаята при сестра си. Разликата им е 7г. Разбират се много добре, на един акъл са. Не мисля, че ще е проблем голямата разлика, но ще видим как ще вървят нещата.

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 11:15 от Brin de muguet

# 9
В твоя случай бих ги планувала да са в отделни. Аз съм с три еднополови, голямото е тийн и в самостоятелна стая, малките са породени и заедно. Ако има как, деца с разлика над 3 години, бих искала да са в отделни.

# 10
Благодаря ви, давате ми храна за размисъл. Grinning
Аз съм единствено дете и винаги ми е липсвало да имам брат/сестра. Много ми се иска момчетата да са близки един ден, въпреки по-голямата разлика в годините и уж гледам още от сега да правя каквото мога по въпроса. Пък вече то гаранция няма, ама поне да знам, че съм опитала и каквото е зависело от мен съм направила. Grinning

# 11
Аз като дете много мразех това, че съм сама в стая. Мечтаех си да имам сестра, за да сме си заедно и да си правим компания, когато не можем да заспим. Изобщо не ми е хрумвало на колко години трябва да е. Защо просто не питате децата как предпочитат?

# 12
  • София
Моите са разнополови с 3г и половина разлика. Искат, не искат имаме ограничено пространство и ще са в една стая. В момента правим ремонт на ново жилище и ще се отделят сами в стая когато голямото е на 6г и 2-3м, а малкото на 2г и 8-9м. Баткото често говори за това и вече иска да се местим.
Вариант за като станат тийнове е единствено в офиса ни (който е доста малък) да има разтегателен диван и детето, което мрънка да спи там.

С брат ми сме били в една стая, 7г разлика имаме. Винаги ми е било спокойно, че не съм сама в стаята и се наспивах спокойно. И към момента не ми е комфортно да спя сама, защото и такива вечери има понякога.

# 13
Моите са с 6г разлика.
Баткото започна да спи в собствена стая на 4
Сестра му спа при него няколко месеца само, докато й направим нейната стая... Тя беше на 4 той на 10... Не им се получи хич.
Винаги са си били в отделни стаи.

# 14
Нашите са на 9 и на 5, засега са в една стая. Всички ни казват как е грешка, как трябва да са в отделни стаи. Те се карат много през деня, понякога и за заспиването има разправия, но като цяло им харесва да са заедно. След няколко години ще ги разделим, сега обаче си мисля, че им е полезно да се научат са се съобразяват с друг човек, а и се сближават.

Общи условия

Активация на акаунт