СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 11 - Седмокласникът е на финала, майката е вече взела-дала....

• 31 194
  • 795
  •   1
Отговори
# 135
И да похваля пък нашата учителка по мат! Пуснала е едно съобщение в Школо, в което се обръща към седмокласниците с много мили думи, надъхва ги и вярва в тях...мило ми стана:)

А нашата им е казала че са доста зле и че другата паралелка се справят по-добре от тяхната. Rolling Eyes

Ама то учители-будители вече почти няма....така че какво да се изненадвам.

# 136
  • София
По темата с построенията пак да подосаждам Joy.
Видях в домашното му подобна задача, останала е нерешена тази седмица. Тъкмо навреме, днес нали ще търся такива, да обясня принципа набързо 😄. Може ли математиците тук да потвърдите това с допълване до равностранен триъгълник ли се решава, или има и друг начин. Виждам, че се е мъчил над нея, доста е драскал и налучквал някакви ъгли, но не я е измислил.

"Даден е триъгълник ABC, в който AC=BC и ъгъл ACB=80 градуса.Точката M е вътрешна за триъгълника и такава, че ъгъл ABM=30 градуса и ъгъл MAB=10 градуса.Да се намери ъгъл AMC."

# 137
  • София
Тета, това е съвсем софт вариант. Аз имах предвид, че такива като пуснатата тук 23Б почти никой учи децата как се решават. Задачата от 2018 е също по-лесна. Там си има отсечка а е равна на сбора на отсечки б и в. Аз като го прочета това и вече знам, че трябва допълнително построение и какво.
Ох, бе, Динчо! Аз, вика, като го прочета и вече знам. Къде си ти, къде е клетият редови седмокласник? Joy
В тази връзка искате ли да ви пусна една гадна задача, която поизмъчи бая математици миналата година? Smiling Imp

# 138
  • Варна
 Давай, то и моят си мисли, че всичко му е ясно.

# 139
И аз като ги прочета, вече знам😃

# 140
Въпросът е дали седмокласниците знаят, не роднините-математици Smiley

# 141
Ама не знаете какво е апосиопеза нали?
А аз вчера разбрах, че не е някакъв вид бактерия, а литературен термин.

# 142
Санака, аз също съм била клет редови седмокласник. Това нещо някой ми го е показал (мир на душата й), не съм самоука. Преди като че ли повече се решаваха такива задачи.

Niffi, да, до равностранен триъгълник. Преди време се въртеше много в нета. Да я пусна ли или ще се опитате да я измислите?

# 143
Ох, намирисва ми, че бая ще "построяваме" този уикенд:)

# 144
Някои сме с по-големи деца. И апосиопезата знаем, и анафората, и дори синекдохата.
Тогава се искаха, вкл се искаше и тълкуване на фразеологични изрази.
А и всяка година интернетския майчин “хумор” гърми около таз апосиопеза, се едно че през ред я ползват.

# 145
  • София
Задача 2Б. Приятен уикенд! Joy

Скрит текст:

# 146
Доста неподходяща за възрастта терминология има в учебниците за 7-ми клас. В моето професионално направление, неща които сме учили в университета, сега ги видях в учебника на детето. Предполагам, че и по другите предмети е така. Яко залитане има в това отношение и ако наистина материалът се "поразтовари", ще стане доста по-достъпен за учениците.

# 147
Някои сме с по-големи деца. И апосиопезата знаем, и анафората, и дори синекдохата.
Тогава се искаха, вкл се искаше и тълкуване на фразеологични изрази.
А и всяка година интернетския майчин “хумор” гърми около таз апосиопеза, се едно че през ред я ползват.
И аз имам голямо дете, но с нея от НВО разбрах само кога е датата и после отидох да я запиша. С тази вече не ми се размина...апосиопезата.
Вчера малката привикала голямата за помощ, седнали двете на масичката в хола и само чувам като заклинания...апосиопеза, поанта, синекдоха...
После взеха да се карат, сдобриха се, едната се разрева, не знам коя, и аз излязох да пия една бира

# 148
Здравейте, някой знае ли - от личен опит, дали може да се влезе в сайта на МОН от чужбина? На датите за подреждането на желанията ще бъдем на почивка.

# 149
  • София
От четеното от миналогодишните седмокласници - може. Масово чакаха резултати и редяха желания на плажа в Гърция и други дестинации хората.
Пък тази година ще проверим емпирично.

Общи условия

Активация на акаунт