Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 47

• 20 124
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
Иваил е мъжко име, версия на името Ивайло.
Каква версия на Ивайло.. та то изглежда като правописна грешка и пропусната буква.

# 121
# 122
Мария-Тея, новата мис РусИ

# 123
  • Варна
Всъщност, Radilena, да бяхте поставили този цитата от Уикипедита:
,,...цар Ивайло (1277 – 1280), чието пълно име е Курт Докс Уваш. Kурт на старобългарски означава „вълк“, а Въло, Въил, Иваил, Ивайло са по-късни негови славянски транскрипции. Името Докс, което се превежда като „свиня“, обозначава годината на възцаряването на Ивайло според прабългарския календар, а Уваш (великолепния), е прозвището му."

# 124
Верджина
Агнезия
Бенедит
Естора
Иринея
Карона
Людовина
Серафима
Феломена
Александър -Йосиф
Агата Мария
Мена
Тобия
Рафаела Лиляна
Анна Верджиния
Дана Микаела
Заряна
Танита
Изефина
Аннемари
Делфина
Карлина
Марияно
Берджита
Албертина

Джоро
Моят  фаворит Цицилия
Габраил

Заряна е хубава име.

# 125
  • София
Ох, как Джоро Joy ужас
От мен Арника, може би на растението..

# 126
Джоро бе, като Джорето дето било седнало в песента.

# 127
Маргарита, давам линк, което искате си вземете като информация, не просто да спорите ей така. Някъде из форума писахте, че сте научен работник, би трябвало и сама да можете да търсите информация, която е на един клик разстояние.

От списъка на Вероника: Серафима е православна, а Делфина - католическа светица. Серафимите са един от ангелските чинове.

Цецилия/Сесилия/Чечилия също е име на християнска светица. Габраил е арабска версия на името Габриел.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 23:28 от Radilena

# 128
# 129
Аниел - момче

# 130
Маргарита, давам линк, което искате си вземете като информация, не просто да спорите ей така. Някъде из форума писахте, че сте научен работник, би трябвало и сама да можете да търсите информация, която е на един клик разстояние.

От списъка на Вероника: Серафима е православна, а Делфина - католическа светица. Серафимите са един от ангелските чинове.

Цецилия/Сесилия/Чечилия също е име на християнска светица. Габраил е арабска версия на името Габриел.
Иваил може и да е някаква стара форма на име, но въпреки това за мен си остава като правописна грешка и пропусната буква, сори. Само защото едно име е стара форма и е било носено от владетел, не го прави автоматично приемлив вариант за име на дете родено в България през 21 век. Ахил и Зевс също са исторически имена, но никоя разумна майка не би кръстила детето си така, смятам.

# 131
Зевс и Ахил са имена от древногръцката митология.

Дали харесвате едно име, или не, си е Ваша работа. Но да наричате една майка „неразумна", само защото е избрала малко по-нестандартно име за детето си, е прекалено. Какви изцепки съм срещала в живота си и съм чела тук.

Относно Иваил и Ивайло - има и други подобни имена, напр.: Михаил и Михайло. Среща се в Украйна, а може би и на други места.

# 132
  • Най-красивата страна

Мара Теодора-бебе.На мен ми хареса.
Демирела
Елфина
Катлийн Деси
Богослова
Женета
Йовелин
Русалина
Жейна
Керина
Елиян
Кристен Мерил
Ромил
Росиян
Русилена
Фанилина

# 133
  • София
То е ясно, че почти всички странни и необичайни имена си имат история, корен и са били “модерни” по някое време. Въпросът е дали в момента, в България, е удачно едно дете да се казва по този начин. Нали това обсъждаме в темата.
А по повод арабските варианти на имената : арабският вариант на името на ангела Габриел е Джибриил. На Михаил е Микаел, на Дева Мария - Мариам, на Джоузеф - Юсуф, на Мойсей - Муса и така нататък. И в Библията, и в Коран-а се говори за едни и същи събития и “действащи лица”

# 134
Зевс и Ахил са имена от древногръцката митология.

Щом се хващате за това, ето ви имена на български владетели, които смятам за неприемливи и неадекватни за 21 век в България - Телериг, Винех, Кормисош, Паган, Маламир, Срацимир и т.н.

Но всеки е свободен да си кръщава детето както намери за добре. Жалко, че после детето ще е потърпевшо и ще отнася подигравки или в най-добрия случай ще среща недоумение.

Общи условия

Активация на акаунт