Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 27 875
  • 784
  •   1
Отговори
# 645
Nova Kotka, порт слагах в Александровска с местна упойка, но си спомням, че тогава ми казаха, че слагат само в петък.
Изпращам ти два номера, звънни в понеделник и попитай.  0886376071 д-р Арабаджиева (имах проблем с порта, веднага ме извика в Александровска, не съм го слагала при нея. Бяха ми спукали капиляр и беше посиняло, но аз паника.)
Д-р Дарданов 0898289929 - той ми го слага, сега е в болница Лозенец, с местна упойка, проблеми нямам. Звънни му настоятелно в понеделник. Ако не, в Александровска при д-р Арабаджиева или някой от другите в отделението, но не им помня имената. И даже не съм сигурна дали д-р Арабаджиева слага или тогава само ме консултира.

# 646
Никакви витамини и хранителни добавки по време на химиотерапия, никакви. Каквото и да ви се наложи да пиете, всичко трябва да се консултира с онколога. Всяко едно изпито нещо, може да повлияе на терапията.
За хранене, яжте каквото ви се яде, обаче ограничете и спрете направо, сладкото, пакетираните храни, газираните напитки. Гледайте да консумирате протеин, той е критичен за възстановяването. Бях постнала един сайт тук, с препоръки за хранене според типа рак, подкрепен с  клинични проучвания. Не знам къде се изгуби из темите.
Това с алкализирането на организма е мит. Да не ми се обидите,но...няма никакви научни доказателства,че содата алкализира тялото.
Тя повишава временно PH на стомашния сок и до там. Кръвта има строго определено PH, което ако се промени малко, е животозастрашаващо. Дългосрочното употребяване на сода носи рискове, проблем с бъбреците, кръвното налягане. Бъбреците са ви критички по време на химиотерапия, защото дренират тялото и изхвърлят химиотерапиите. Консумацията на зелени храни е силно препоръчителна, с оглед здравето на тялото и ползите от хранителните вещества съдържащи се в тези зеленчуци,но те не алкализират тялото. Организма има буферни системи, които контролират PH, каквито и храни и добавки да приемате за алкалност,  бъбреците контролират ph-то и го държат в строги граници. Всяко отклонение от ПХ е животозастрашаващо. За храненето много внимавайте,подлагайте на съмнение всякакви гъби, добавки и чудни цярове, които борят рака.
Нутриенти се набавят само от храната. Изключение правят само витамин Д и рибено масло, евентуално,но и тях с консултация с онколог приемайте.

# 647
Nova Kotka, както пише Неда, никакви добавки на своя глава по време на химията. Доколкото знам, идеята е да не се пречи на действието й. Ако организмът отслабне много, онкологът ще назначи нещо - може да слагат инжекция растежен фактор, може да предпишат Герисан/Маоло или друго. По принцип преди всяка вливка и една седмица след това се пускат кръвни изследвания. Те са ориентир за състоянието на организма и съответно онкологът предписва нещо, така че спокойно в това отношение!
Storytime, има варианти - аз правих зъби по време на химията. Онкологът ми беше казал, че с оглед на моите лекарства упойка може, но вадене на зъб не е препоръчително поради по-бавното съсирване на кръвта в момента. Стоматологът ми беше пък на мнение, че едва ли ще има проблем ваденето на зъб, но не се наложи. Двама доктори, поне три мнения стандартно 😁, така че питай и онколога, и зъболекаря - заедно ще го измислите.

# 648
  • Добрич
Сокът от моркови е сред препоръчаните храни при рак в много публикации. Повече от година всеки ден пиех сок от моркови. Смесвах го със сок от лимон.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 12:26 от Вела

# 649
Сокът от моркови е сред препоръчаните храни при рак в много публикации. Повече от година всеи ден пиех сок от моркови. Смесвах го със сок от лимон.

И Стив Джобс беше пил до степен да стане оранжев и да си докара май жлъчна криза беше
Отделно толкова много антиоксидант под формата на вит А не е добре

За всякакви такива идеи - онколог
Нищо на своя глава щото така пишело някъде си

# 650
Благодаря на всички!
Ей да знаете, това жени с РМЖ, наистина сме си велика армия! Заедно може да смачкаме личното чудовище на всяка една от нас!
Събирам в един файл всичките препоръки, които ми дадохте.

# 651
  • София
Скрит текст:
Надявам се, че написаното тогава между нас стои и може да се прочете. Не обявили още тогава, че си изгонена? Не влезе ли сега да припомниш "старите муцуни"?  Още тогава написах, че съм от старите муцуни и че не може да влизаш веднъж годишно, само да ни кажеш, че животът ти продължава и било много хубаво. В онзи момент се бяха насъбрали нови момичета с въпроси, с тревоги. Имаха много питания за целия процес, ти влезе да им кажеш, че пишат само, за да се оплакват. Защо? Смяташ, че си помогнала? И всъщност не можеше ли просто да обявиш годишнината си, ако наистина не се чувстваш " изгонена жертва". Кога съм те гонила? Защото аз не помня да съм те гонила, но помня, че ти написах да им помогнеш с информация, не просто да пишеш, че животът ти е супер и има живот след рака - хубав и цветен, безметежен.
От "старите" имаше изключително емпатични момичета, не помня други така рязко да са влизали. Не смятам, че има мъка, която трябва неглижираме, за да се правим, че всичко е наред като то очевидно не е.

Стана много тъпо (за което се извинявам на другите момичета)! (С друго не мога да помогна- преди 25 години медицината беше на друго ниво- режеха до кокал и блъскаха химия на max.)
Но ти, Child off June, ме обвиняваш, че не мога да давам наклон на темата, а в същото време ми обясняваш кога мога (не мога) да влизам и какво мога (не мога)/ трябва да пиша???!!!
"...не може да влизаш веднъж годишно, само да ни кажеш, че животът ти продължава и било много хубаво...."
..." всъщност не можеше ли просто да обявиш годишнината си..."

Мога да влизам, когато поискам и да пиша, каквото искам (както и всеки тук стига да не обижда никого)!!!

# 652
Момичета, обявявам примирие с две снимки🤗
Новата ми роза и едно гостенче😍

# 653
И аз ,с едно ...бабино ангелче..

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 12:58 от неда2

# 654
  • Sofia
Нямам никакво намерение да пиша повече по темата и да спамя с безполезности и преливане от пусто в празно.

И сега по същество, за да бъда полезна.
Никакви хранителни режими не спазвам, не пия вода с лимон, сода (странна комбинация, химически едното "гаси" другото), вече не си правя и фрешове, защото ме домързява. Спазвам едно правило - ограничавам сериозно въглехидратите и солта, пия много вода, млечни ограничих до козе/овче кисело мляко и твърдо сирене, не консумирам свинско и телешко, ям подбрано пилешко/пуешко рядко, риба задължително, пресни плодове почти не ям, много обичам,, но се ограничавам заради въглехидратите, пресни зеленчуци обаче не ограничавам, винаги се старя да ям сезонно. Никога не съм пила гъби, по едно време май бях си взела тинктура от бял трън, но май я изхвърлих после, че й изтече срокът след отваряне. Повярвах в това, че положителните мисли  са важна част от оздравителния процес. Старая се в това отношение, опитвам се да игнорирам когато и където мога негативните  емоции.
За порта изобщо не съжалявам на този етап, "отглеждам" си го трета година. При мен при поставянето имаше малко усложнения, защото вдигнах кръвно на операционната, бях с местна упокойка. Подари тази причина се наложи да ме оставят да пренощувам в болницата. Като четох Опус, аз явно съм извадила късмет, защото първоначално също мислех в Надежда да го слагам, но понеже ходех на превръзки във ВМА за втората мастектомия, ми беше по-лесно направо да ида и да питам в Съдова хиругия - тя е отсреща на етажа на Гръдна. И да, във ВМА са стара школа, режат, после другото, но аз никога не съм имала съмнения, че искам да режат до кокал. Бях при проф. Йорданов, общо три пъти ме е оперирал, който иска, може да се върне да прочете старите ми мнения или да ме пита директно.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 14:27 от Child of June

# 655
  • Over the hills and far away
И аз се включвам с предложение за примирие.
По темата за храненето- на мен ми казаха да намаля ( не да изключа) млечните и захарта ( от захар трябва да ми идва не повече от 10% от дневната енергия), да наблегна на растителните храни, пилешко и риба- 2 пъти в седмицата. Никакви добавки и суши ( последното бездруго не го обичам).
По темата за хубавият живот- аз не смятам да си го давам. Blush
Решихме, след 22 години заедно, че ще се женим когато всичко приключи. Тук, на точно този плаж- Анзе Пататес, Ла Диг, Сейшели- последната ни почивка:

Така че, аз съм с план за следващите 2 години- здрава, с хубави сиси, нова татуировка и 5 кг по- малко Joy

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 13:49 от marie_curie

# 656
Само така! Красиви усмивки... планове... Жажда за живот! И аз ще включа с плановете за брак след приключване на лечението ми и след 20 години съвместен живот...

# 657
  • Sofia
marie_curie, чудесен план. Hug
След първия рак и аз започнах да планувам. Странно, но факт. Преди това все не смеех, но след диагнозата всичко хубаво планувам - почивки, излизания, разходки, концерти. Не ме е страх, че са много напред във времето и ми доставя голямо удоволствие да знам, че нещо хубаво ме чака след няколко дни или месеца.

# 658
Ако мога да споделя и рецептата на мама за справяне с диагнозата, с пътя, по който минахме с нея /защото за двете ни премина по различен начин - аз четях, интересувах се, питах, записвах хронологии, прегледи и цялата логистика и т.н./, а тя - обратно на мен само вярваше, че всичко ще премине, без въпроси, без ако, изтърпя всичко без мрънкане, вайкане, несломима, изключително позитивна.
Пожелавам на всички ни позитивни мисли и подкрепящи хора!

И отново да благодаря на всички за споделения опит и опора!

# 659
Мари Кюри:heart:
На дъщерята на Неда пожелавам и тя внуци да ни показва.
На Котето препоръка за порт в Александровска и успешно лечение.
За всички нас здраве, спокойствие и хубави летни дни.

Общи условия

Активация на акаунт