Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 097
  • 672
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Точно. Сгради има. Хора няма.

# 526
Всичко е голяма глупост, ами дайте предложения, с изключение на един двама тук, всички опират до “държавата да даде”. Еми няма да даде. Дадоха се примери с всякакви държави в Европа, ако е хубаво е скъпо, иначе е ясно или българска гледачка, или баба с бутон на врата, самичка в жилището, като го натисне идва полиция да види. Това е в Лондон.
От сега, въпреки, че съм здрава и права, наследниците ми имат генерално пълномощно и инструкции, къде са парите ми. Ако не съм с акъла си или не мога да се разпореждам да теглят и плащат, имотите са ясни, продават и харчат за мен, ако искат. Ако решат да задържат имането, и да ме захвърлят, толкова по-зле за мен и баща им, така сме си постлали и възпитали.

# 527
Според мен, не е едно и също да настаниш хората в гнусно тясно бунгало с хлебарки, или в чиста стая с интернет, климатик и телевизия, с нормални размери и баня и тоалетна към нея. Само от това ще произлезе значителна разлика в цената.

И сега някой да не каже, че възрастните хора не се интересуват от интернет - здравите възрастни хора, които познавам, ползват интернет повече от мен и са по-активни в социалните мрежи. Има някои, които не могат, но това не е от възрастта, а от закостенялост.

# 528
Нямаше да има дом в Ягода, ако имаше контрол и санкции. Като чета какво предлагат от ИПИ, стимул за частните! Чий ли интерес стои зад това?

# 529
Това в Ягода също е частно и се е появило, защото има търсене на такава услуга и при това на по-ниска цена.

# 530
Е, да. Частника се е възползвал максимално, с минимални усилия. Според изискванията на държавата, щом е дала разрешително.

# 531
И горките близки, хич не чули и нищо не разбрали. Като няма такива безхаберници и никой не се съгласи да си хвърли бабата там, този ще затвори. Хайде да не си чистим гузната съвест с разрешителни, а?

# 532
  • София
Нали имало непотърсени хора от дома? Може да нямат близки. Може някои от хората в дома също да са захвърлили близките си преди това.

Много приятно се въртим в кръг.

# 533
За непотърсените не казаха ли, че роднините не искат да ги приберат? Спомням си, че чух нещо в репортаж - отказват да коментират, не се появяват и точка.

# 534
Пенка да не очаква нищо от ИА ГИТ, щом работи за частник, така ли?
Не са се интересували, но са плащали?Има хора без близки. Днес прочетох за баба Райна, едва ли е единствена. Снимките са потресаващи, не е за всеки. За такива като нея, би трябвало да има място в държавен дом, ама не. 
Моята съвест е чиста, имам възможност ще гледам. А мен какво ме чака, може и да не разбера.

# 535
За баба Райна никой не се е погрижил. Няма деца. Няма и близки.
Сама не е търсила дом.
Специално намерих статията.
Идея си нямам защо я вмъквате тук.
Има хиляди такива баби и дядовци в откъснати места, които нямат близки и никой не се интересува от тях.
Разбира се историята свършва добре.
Тиктокъри научават за нея, публикуват, както и почистват и купуват продукти.
Хубаво е да се спомене, че за това се научава от тик ток и после става статия за пълнене на място в пресата.
Такава старци има много.
Те даже не знаят, че имат възможност за дом.

И какво общо има това с условията в домовете?

# 536
Едно млади момиче + още няколко доброволци са изчистили на баба Райна, донесли са храна и вода, но асистент не намират все още, макар да търсят усилено. Да видим дали изобщо ще се намери такъв. Много хора иначе предлагат материална помощ, но физическата грижа засега не е осигурена.

# 537
Не знаех, че е от Тик ток, във фейса видях, тази публикация:
https://www.facebook.com/share/p/1KtRekQdo1/
Точно, че няма физическа грижа, би трябвало да има място, ама, съдба.

# 538
Зависи къде четете.
В ел. Вестника пише, че има 3ма кандидати за асистент. :blush
Продължавам да не разбирам връзката с темата?

# 539
Напротив, връзката е много ясна. Повечето хора ще пуснат пост в социалните мрежи, ще дадат пари, НО не искат да се грижат за такива хора. Да, не е готино да бършеш лайна. Най-малкото миришат....ако може някой друг да го прави и при това безплатно.

Общи условия

Активация на акаунт