Нечовешки условия в дом за възрастни хора с.Ягода

• 19 103
  • 672
  •   1
Отговори
# 480
  • София /Абсурдистан
Лекарствата, памперсите, преглед от специалист и други подобни неща се плащат от близките и не са включени в таксата.
За прилично нясто с адекватни грижи сигурно трябва да е над 3000 лв

# 481
Да е достъпно за лицата. Ако едно семейство има две деца и един или двама възрастни, в София, под наем, как би могло да си позволи настаняване в дом или хоспис?

# 482
Просто хората трябва да разберат, че няма да стане така както си го представят и когато заетите роднини започнат да залъгват някой възрастен човек, че така ще си има компания и прислуга, да не се връзва за нищо на света.

# 483
  • Beyond the stars
Спасяването по единично и отсъствието на държава води до съществуването на такива места. Понеже не всеки успява да се спаси поединично с хоспис за 4000лв. на месец, се появяват и клиенти за предложения, които отговарят на въможностите им. И като отсъства контрол от държавата - воала. Старчески домове на ужасите, детски градини, клиники и т.н.

За сипещите на килограм обвинения към близките, искрено ви желая никога да не сте на тяхно място и да трябва да правите такива избори.

# 484
Лекарствата, памперсите, преглед от специалист и други подобни неща се плащат от близките и не са включени в таксата.

В конкретния случай не вярвам. Това изисква някакви по-редовни контакти с близките, отколкото са имали в Ягода. Памперси сигурно са им слагали, но другите грижи са били под въпрос, извън безплатните по клинични пътеки, когато са ги водили в болница.

# 485
Аз вярвам, че има хора наистина в безизходица, които имат нужда от помощ.
Тези, които показаха по телевизиите не бяха такива. Всички обаче си стискат наследствените имоти, другите да им плащаме. Къде е държавата е лозунгът. Аз не искам да ти плащам, защото тебе те е гнус да се грижиш за родителите си. Такава съм, дясна съм.

# 486
По телевизията показаха хора които са с ума си. Колко ли от обитателите са с тежка деменция, нямат какво да кажат и как да се оплачат и репортерите не ги снимат?
Пак повтарям, че случаят се раздухва с неясна цел. Дори и това, че толкова се акцентира, че някои от обитателите са с всичкия си и по този начин всички си чешат езиците за близките, е достатъчно съмнително.

# 487
Какво значи да не попадаме на тяхно място? Кое място? На скотовете?
Те могат ли да кажат в прав текст - "НЕ ИСКАМ да се грижа за близките си и предпочитам да не са живи и да не ми пречат, но искам наследство".
Ако на тези хора животът им е лош, те определено го заслужават, даже им е малко!
Нали до това опира всичко - ако много ги интересува добруването на близките, но не са могли да полагат грижи, щяха да се опитват да поддържат връзка и като видят, че бабата е бита (но гнусната санитарка твърди, че тя често пада), или ако се окаже, че не ги допускат в "стаята под наем", да си кажат, че може би това място не е много ок.

# 488
773 възрастни са починали в Ягода за 5 години, повечето от тях - в нелегалните домове

https://nova.bg/news/view/2025/06/13/500819/773-%D0%B2%D1%8A%D0% … D0%BD%D0%B5%D0%B2

# 489
  • София /Абсурдистан

В конкретния случай не вярвам. Това изисква някакви по-редовни контакти с близките, отколкото са имали в Ягода. Памперси сигурно са им слагали, но другите грижи са били под въпрос, извън безплатните по клинични пътеки, когато са ги водили в болница.
В конкретният случай видяхме как е било. Но иначе такъв е редът. Имам близка  чиято майка беше в дом в Бояна. Жената беше с тежка деменция. Дадоха я в домът когато запали кухнята в къщи. Това е от най-честите бели, които правят дементно болните. Гледаха ги прилично в дома, но всичко извън храна и сметки се плащаше отделно - памперси, лекарства, прегледи. Всичко това тя им носеше всяка седмица и плащаше допълнителните неща. Никога не са им спирали свижданията. Даже предлагаха повече да общуват с болните. В с. Ягода просто старците са били захвърлени от близките си.
Я си представете, че детето ви е някъде на лагер. Отивате и не ви дават да го видите. Какво ще направите, дали ще си мълчите? А тук са си мълчали.

# 490
В много от случаите стана ясно, че тези хора не са изпратили там най-близките си, тоест майка или баща, а по-далечни роднини - леля, чичо, снаха и прочие. Вие колко хора познавате, които лично ще тръгнат да се грижат за по-далечните си роднини?

Тези, които показаха по телевизиите не бяха такива. Всички обаче си стискат наследствените имоти, другите да им плащаме. Къде е държавата е лозунгът. Аз не искам да ти плащам, защото тебе те е гнус да се грижиш за родителите си. Такава съм, дясна съм.

Как разбрахте от един репортаж, че тези хора НЕ са били в безизходица и са можели да поемат грижата? Човек пратил чичо си там, какво точно ще получи от наследството при живи деца? За един от възрастните хора изрично се каза, че има деца в чужбина, но е пратен в дома от друг роднина в България.

# 491
И защо роднината, който е страничен човек и вероятно живее отделно, праща дядо си в дом? Негова работа ли е? След като той не може да се грижи и е в безизходица, а човекът си има деца, защо не си гледа работата, а се ангажира с чужди роднини?

# 492
Бездомни възрастни в България са рядкост, всеки се е подсигурил с апартамент, земеделски земи, вила или къща на село. Като се продаде имот+пенсията и ще се получи прилична сума за нормален старчески дом. Ама как ще се похарчи имотеца за този, който си го е купил, изплащал, построил, нали трябва да се наследи от здрави и прави млади, дето ги мързи да работят и ипотека не щат.

# 493
И така е, и не е така. И аз искам да не плащам за хилядната, ненужна администрация, да не плащам огромната заплата на онези 240, и на разните общински съветници и кметове, да не подпира държавата столичната Топлофикация, колко пъти спасяваха парното на софиянци, аз не искам да плащам на някои детските, които създават деца, пък не могат да ги гледат, та и не учат, не искам да плащам лечението на пияни и наркомани, и още много други не искам.

# 494
  • София /Абсурдистан
После като трябва да се встъпи в наследство, всички роднини са на първа линия и то веднага.

Общи условия

Активация на акаунт