Седма тема на чакащите

• 38 465
  • 588
  •   1
Отговори
# 480
Моите малчугани и двамата бяха хиперизостанали за възрастта си. Костваше ни много ядове, много обяснения, работа с психолози, ресурсни учители  и др. Малката пиеше хапчета , предписани от психиатър, за да я държат спокойна, но страничните ефекти са били много повече, отколкото са помагали. На 7годинки , тя знаеше 5-6 думички и повтаряше само тях. Почити неможеше да говори. Бяхме силно притеснени, всеки ни казваше, че нещо не е наред при нея. Но ние и вярвахме и силно се надявахме. За да се стигне до вече 3-ти клас, почити навакса всичкобизпуснато. Вчера научи стихотворение за Нова година, което имаше за домашна, научи го без грешка. Учителката беше втрещена, когато и го казала като "картечница" без запъване и грешка. Еее получи Отличен за представянето си. Тааа ако човек повярва, даде шанс и с много индивидуална работа, нещата се случват. За 2г и половина, стана друго дете. Брат и който е по-голям,  беше на нивото на 1ви клас, първия срок, за дете в 3ти клас, силно изостанало. Наложи му се за 1г. да навакса 3 години пропуски. Не знаеше елементарни неща, неможеше да чете и пише, сричаше като в предучилищна. Беше някакъв ужас на ужасите, за да се стигне до 28.11.25г  , когато получи Отличен 6 по Математика.
малко след това Добър 4 по Български.
Изключително умно дете, но се разви благодарение на нашите усилия.
Днес има класна работа по математика, снощи решавах задачи с него до 21.00ч.
Надявам се, да се представи достойно , да получи още повече увереност и кураж, това му липсва. Другото си го има.
Таааа, дайте кураж , вдъхнете смелост, изоставените деца имат нужда от това.
Нищо не се случва веднага и на момента, но когато се случи след време, се чувстваш някак си много готино.
Успех!

# 481
Просто искам да кажа, че свалям шапка на всички вас, които правите всичко за децата си. Като осиновител знам колко усилия, работа и обич се изиксва, за да навакса едно детенце, въпреки че нашето беше много малко изостанало от връстниците си и към днешна дата нямаме проблеми.
Вие сте герои.

Към дамата с предложението: не мога да Ви посъветвам, но Ви желая да вземете най-правилото решение. 🌷

# 482
Здравейте! Въпроса ми този път е към тези от вас които сте писали до РДСП с искане за информация относно разглеждането на вашите документи, как точно формулирахте въпросите си, как написахте самите писма - на ръка или на компютър, посочихте ли по какъв начин желаете да ви бъде отговорено - на e-mail или с препоръчано писмо, цитирахте ли някакви закони за достъп до информация? Също колко време се забавиха с отговорите от РДСП?

# 483
Мама Ру, аз не съм давала съвет на жената да осиновява или да не осиновява. Просто дадох линк към материал, който да прочете, ако желае – и тя, и други. Често кандидат-осиновителите нямат достатъчно информация, не са наясно какво могат да очакват.

А всеки сам решава дали и какво е готов да приеме.

# 484
Права си. Няма достатъчно информация какво да очакваме. До някъде май е за добро - всеки се надява на здраво и добре развиващо се дете и, ако много знае може и да се откаже. Като питах детската невроложка относно диагноза на моето дете от раждането - резултат от недостиг на кислород какво да очаквам, да ми обясни нещо повече, тя отговори "Ще ти кажа само, ме ако ти я беше родила щеше да я оставиш в дом". Аз пък не мисля, че нещата на детето ми са толкова черни, че да я оставя. Както каза една позната - "То така лесно се оставя дете". Но истината е, че нашите деца са лотария - каквото ти се падне.

# 485
Мама Ру, аз не съм давала съвет на жената да осиновява или да не осиновява. Просто дадох линк към материал, който да прочете, ако желае – и тя, и други. Често кандидат-осиновителите нямат достатъчно информация, не са наясно какво могат да очакват.

А всеки сам решава дали и какво е готов да приеме.
Не често, а винаги на 100% не знаят!

# 486
  • София
То осиновяването не е като да видиш даден "продукт", да прецениш ползи и негативи, и да го вземеш (купиш). Пък, ако по време на експлоатацията даде дефект - да го замениш или захвърлиш.
Осиновяването е отговорен акт, с трайно незнайно последствие. Всички се молим да е добро. А то, каквото е писано.
Факт е, че с всяко от тези деца винаги има много работа след това. Колкото по-големи ги осиновяват, толкова повече дефицити имат. При тях пък здравословно нещата са по-ясно изразени, за разлика от по-малките деца, където нещата са обратно.
Та, искам да кажа - спокойно. Или скачате напред в неизвестното, или се отказвате без да се връщате назад.
Успех и късмет!

# 487
Дядо Яг, повечето хора наистина нямат информация, но все пак зависи и каква е професията на кандидат-осиновителите. Ако осиновява лекар, психолог, специален педагог, социален работник – все пак ще знае повече от неспециалистите и ще е по-наясно какво приблизително може да очаква.

Психологът Христо Монов осинови две момичета след убийството на сина си от австралиец в центъра на София: https://glasnews.bg/balgariia-obshtestvo/12-g-po-kasno-edin-svob … D0%B4%D0%B5%D0%BD

и https://trud.bg/a/articles/article-5171367.

Той беше и зам.-председател на Агенцията за закрила на детето. Обиколил е много институции за деца.

А ето една българска лекарка, кояго страда от заболяване, но въпреки това е осиновила 4 деца: https://www.zajenata.bg/%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0% … B0-news35779.html.

Четох и за българско момче със зрителни проблеми, осиновено във  Франция. Осиновителката е преподавател в училище за деца с увреждания: https://clubz.bg/54479-roden_v_balgariya_osinoven_v_chuzhbina_dn … asat_na_frantsiya.

Поклон пред всички тези хора!

А понякога хората имат някаква представа, защото имат роднини или близки с увреждания, или такива, които имат деца с увреждания, като например съфорумката HM, на която са предложили две деца с мозъчен кръвоизлив и тя отказа да ги осинови. Жената написа тук, че вече имат такива дечица в семейството – гледат ги, но е трудно.

Така че всеки сам да прецени – според желанията и възможностите си.

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 19:11 от Radilena

# 488
Дядо Яг, повечето хора наистина нямат информация, но все пак зависи и каква е професията на кандидат-осиновителите. Ако осиновява лекар, психолог, специален педагог, социален работник – все пак ще знае повече от неспециалистите и ще е по-наясно какво приблизително може да очаква.

Психологът Христо Монов осинови две момичета след убийството на сина си от австралиец в центъра на София: https://glasnews.bg/balgariia-obshtestvo/12-g-po-kasno-edin-svob … D0%B4%D0%B5%D0%BD

Той беше и зам.-председател на Агенцията за закрила на детето. Обиколил е много институции за деца.

А ето една българска лекарка, кояго страда от заболяване, но въпреки това е осиновила 4 деца: https://www.zajenata.bg/%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0% … B0-news35779.html.

Четох и за българско момче със зрителни проблеми, осиновено във  Франция. Осиновителката е преподавател в училище за деца с увреждания: https://clubz.bg/54479-roden_v_balgariya_osinoven_v_chuzhbina_dn … asat_na_frantsiya.

А понякога хората имат някаква представа, защото имат роднини или близки с увреждания, или такива, които имат деца с увреждания, като например съфорумката HM, на която са предложили две деца с мозъчен кръвоизлив и тя отказа да ги осинови. Жената написа тук, че вече имат такива дечица в семейството – гледат ги, но е трудно.

Светли празници пожелавам на всички  настоящи и бъдещи родители. Нека всеки един ден бъде изпълнен с прекрасни и вълнуващи моменти. На Коледа се случват чудеса нека всеки получи своето мечтано чудо.
Хубав ден ви желая .

# 489

Светли празници пожелавам на всички  настоящи и бъдещи родители. Нека всеки един ден бъде изпълнен с прекрасни и вълнуващи моменти. На Коледа се случват чудеса нека всеки получи своето мечтано чудо.
Хубав ден ви желая .

Здравейте съфорумци. Имам въпрос. Как да се подготвя за първото предложение в случай че м%ни се обадят. Какво трябва да знаем и да попитаме в процес на разговора? Какви са следващите стъпки и какво трябва да подготвим като тип документи?
Моля за съдействие! Благодаря на отзовалите се! Светли празници

# 490
Въпросите са според възрастта на детето. Първо слушайте какво ще ви прочетат от досието, ако трябва си записвайте. Питайте, ако не чуете:
1. Имат ли информация как е протекла бременност и самото раждане
2. АПГАР, ако пише да Ви кажат.
3. Слагани ли са по график ваксините, ако има отложени - защо. Няма значение самите вие дали сте за или против, навременното поставяне на всички ваксини за възрастта е знак, че детето е здраво, макар да не е 100% гаранцията.
4. Боледува ли детето и от какво. Било ли е лекувано в болница и от какво...
5. Относно развитието - сядане, изправяне, прохождане, проговаряне, взаимодействие с възрастни и деца (според възрастта). Имайте предвид, че нормите са ориентировъчни и обхващат диапазон от няколко месеца. Има разлика и дали детето е отглеждано в ПС или в институция и как. При децата, отглеждани в институция тези процеси в развитието са малко по-бавни, но в нормата, просто към края. И все пак всичко е индивидуално дори при две деца в едно семейство.
5. Режим на детето - има ли храни, които не яде и какво обича, режим на сън и бодърстване. Ходи ли на ясла/ градина.
6. Има ли установени алергии или проблеми в здравословно отношение или развитието

# 491
Въпросите са според възрастта на детето. Първо слушайте какво ще ви прочетат от досието, ако трябва си записвайте. Питайте, ако не чуете:
1. Имат ли информация как е протекла бременност и самото раждане
2. АПГАР, ако пише да Ви кажат.
3. Слагани ли са по график ваксините, ако има отложени - защо. Няма значение самите вие дали сте за или против, навременното поставяне на всички ваксини за възрастта е знак, че детето е здраво, макар да не е 100% гаранцията.
4. Боледува ли детето и от какво. Било ли е лекувано в болница и от какво...
5. Относно развитието - сядане, изправяне, прохождане, проговаряне, взаимодействие с възрастни и деца (според възрастта). Имайте предвид, че нормите са ориентировъчни и обхващат диапазон от няколко месеца. Има разлика и дали детето е отглеждано в ПС или в институция и как. При децата, отглеждани в институция тези процеси в развитието са малко по-бавни, но в нормата, просто към края. И все пак всичко е индивидуално дори при две деца в едно семейство.
5. Режим на детето - има ли храни, които не яде и какво обича, режим на сън и бодърстване. Ходи ли на ясла/ градина.
6. Има ли установени алергии или проблеми в здравословно отношение или развитието
Здравей Mama Ru благодаря за изчерпателната информация. Със сигурност ще си запиша тези въпроси и ще са ми от полза.
ХУБАВА вечер. Светли празници!

# 492
sweetchild, на информационната среща ще ви покажат и снимка на детето и ще ви попитат искате ли среща. Винаги искайте среща, каквото и да чуете личните впечатления и усещания са важни. Социалните имат готовност бързо да дойде приемното семейство или за отидете до институцията, обикновено това е ЦНСТ. Те са информирани предварително за срещата и са в готовност да доведат детето (ПС) или да ги посетите (ЦНСТ). След това имате 30 дни, в които да посещавате детето и да решите дали искате да го осиновите. За делото се подновява почти целия пакет документи, освен, ако не е в рамките на 6 месеца от вписването в регистъра или удължаването на регистрацията ви. Обикновено седмица е достатъчна, при мен и двата пъти служителите в общината, прокуратурата и съда бяха много експедитивни и веднага издаваха справките. Другото е медицинското, доходи и документи за собственост на жилището или договор за наем. Социалните на място ще ви кажат какво да подготвите и дали искат всичко преди да подадете заявление, че искате да осиновите детето или ще ги приложите на самото дело. На място се прави и декларация, нотариално заверена, че нямате материален интерес от осиновяването.

# 493
sweetchild, на информационната среща ще ви покажат и снимка на детето и ще ви попитат искате ли среща. Винаги искайте среща, каквото и да чуете личните впечатления и усещания са важни. Социалните имат готовност бързо да дойде приемното семейство или за отидете до институцията, обикновено това е ЦНСТ. Те са информирани предварително за срещата и са в готовност да доведат детето (ПС) или да ги посетите (ЦНСТ). След това имате 30 дни, в които да посещавате детето и да решите дали искате да го осиновите. За делото се подновява почти целия пакет документи, освен, ако не е в рамките на 6 месеца от вписването в регистъра или удължаването на регистрацията ви. Обикновено седмица е достатъчна, при мен и двата пъти служителите в общината, прокуратурата и съда бяха много експедитивни и веднага издаваха справките. Другото е медицинското, доходи и документи за собственост на жилището или договор за наем. Социалните на място ще ви кажат какво да подготвите и дали искат всичко преди да подадете заявление, че искате да осиновите детето или ще ги приложите на самото дело. На място се прави и декларация, нотариално заверена, че нямате материален интерес от осиновяването.
Така вече е по ясно. В случай че желаем да го осинови детето в София ли трябва да се подадат документите? И  колко време отнема самата процедура? Може ли да сменим името? Мъжа ми се притеснява че ако е по голямо и му сменим името няма да свикне с новото име!

# 494
1. Не, документите се подават и делото се гледа по местоживеене на детето, я не по вашето. Вие пътувате за срещи с детето, информационната среща се води от местното РДСП също. Поне до сега, я вероятно и след единната база и една комисия. Няма как детето да пътува, то е подопечно на социалните по местоживеене.
2. Делото е обикновено 2-3 седмици след внасяне на документите в съда. Обикновено това правят социалните. Поне при мен беше така в две различни области. Самото дело е 10-15 минути сигурно, не съм засичала, но минава бързо. Решението влиза в сила 7 дни след това, на осмия си вземате детето.
3. Можете да смените името. В някои случаи е препоръчително - ако детето е с турска име, а вие сте българи например. Есра Иванова няма да звучи много добре и ще предизвиква въпроси или поне нездрав интерес. При малко по-големи деца (над 3 години) е препоръчително да изберете име, което съдържа част от името на детето или има същото / близко галено, например Йордан (Дани) -> Даниел (Дани) или Богдан.
Аз смених и на двете деца, като новите им имена нямат нищо общо. На голямото дете беше остаряло за мен и неблагозвучно, а на малкото има повече от един вариант за изписване. Понеже аз цял живот съм с такава име, съответно често го грешат, за мен беше важно имената на децата ми да нямат варианти. Бащиното име и фамилията така или иначе ще бъдат сменени и ще са от името на съпруга и неговата фамилия.

Общи условия

Активация на акаунт