Издаване на ЛНЧ

• 631
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте, някой случайно да е запознат с процедура по издаване на ЛНЧ номер - личен номер на чужденец? Дали касае граждани на ЕС, или такива извън него - или е без значение. Причината да питам е защото имам познат чужденец, който иска да се лекува в България (дентално) и иска да си вземе застраховка, която да му покрие разходите по лечението. И за да си направи полица му трябва да му бъде издаден ЛНЧ. Лицето е с гръцко гражданство. Моля ако има запознат някой по темата да даде малко инфо. Благодаря ви 😊🌸

# 1
ЛНЧ се издава от дирекция "Миграция" към Министерството на вътрешните работи. Ако сте в София, е на Мария Луиза. Не помня вече точната процедура, защото беше преди 15г., но мисля, че му трябва адрес на пребиваване. Там най-добре ще обяснят.

# 2
Това не е ли застрахователна измама?
ЛНЧ се издава на хора с разрешение за постоянно или продължително пребиваване в България. Трябва да имаш и адрес в България. Бая зор за едни зъби... Pensive

# 3
Масово чужденци от западна Европа си правят зъбите в България. Особено по-сложни процедури като импланти и пр.

Нашите дентални услуги са доста качествени и много евтини за западния стандарт. И няма нищо “измамно” в това.
Цял Истанбул се е превърнал в медицинска дестинация, включително за нас, българите.
Сори за off topic -a!

# 4
Това не е ли застрахователна измама?
ЛНЧ се издава на хора с разрешение за постоянно или продължително пребиваване в България. Трябва да имаш и адрес в България. Бая зор за едни зъби... Pensive

Кое да е измама? Медицинска застраховка за чужденци можеш да си закупиш от всеки застраховател. Въпросът е лечението да влезе в покритието, има клаузи за спешни състояния, в които се твърди, че влиза. А тук се касае за доста спешно състояние след травма, в което има останали парчета от зъби в костта, които трябва да се извадят. Не е въобще за нещо дребно. Снаха ми по подобен повод идва преди да си оправя зъбите в България, че във Франция зъболечението е много скъпо, както и в другите държави.

@Cristi и за граждани на ЕС ли се отнася това с лнч-то? Смисъл за всички чужденци, без значение дали са от ЕС или извън?

# 5
Чужденците идват да си правят процедури, но си ги плащат, а не разчитат на застраховки. Или? Не мисля, че застраховките включват спешни състояния отпреди сключването на застраховката. Това не е благотворителен бизнес. Плащаш вноски преди да се е случило събитието. Самият казус така е формулиран, че застрахователят трябва да му плати разходите за лечение, нуждата от което е настъпило в миналото и цялата застраховка се сключва по тази причина. Не мисля, че застраховките служат за това. Прочетете си много добре условията по евентуалната полица, застраховател на загуба няма да работи! Изкарването на ЛНЧ е и дълга процедура, не служи да идва някой да си оправя зъбите. За чужденци, които живеят в България е.

https://www.advokatshulev.com/usluga-administrativno-pravo/ptuva … sichko-neobhodimo

# 6
Чужденците идват да си правят процедури, но си ги плащат, а не разчитат на застраховки. Или? Не мисля, че застраховките включват спешни състояния отпреди сключването на застраховката. Това не е благотворителен бизнес. Плащаш вноски преди да се е случило събитието. Самият казус така е формулиран, че застрахователят трябва да му плати разходите за лечение, нуждата от което е настъпило в миналото и цялата застраховка се сключва по тази причина. Не мисля, че застраховките служат за това. Прочетете си много добре условията по евентуалната полица, застраховател на загуба няма да работи! Изкарването на ЛНЧ е и дълга процедура, не служи да идва някой да си оправя зъбите. За чужденци, които живеят в България е.

https://www.advokatshulev.com/usluga-administrativno-pravo/ptuva … sichko-neobhodimo

Здравейте, не разбирам защо е целият този хейт. Застрахователят плаща всичко, което влиза в покритието и при платена премия. Аз работя в застрахователна компания, питам конкретни неща, не разбирам нагласата в случая. Ако се касае за спешни състояния към момента влиза в покритието. Пише си го в специалните условия. Застраховките за чужденци са с еднократна премия. Информирайте се какви продукти се предлагат на пазара.

+ това винаги можеш да отидеш при познат зъболекар, който така да ти формулира състоянието, че да мине пред застрахователите. А покрития до 500 лв като цяло се одобряват без много излишно мотаене. Зависи и къде се застраховате.

Последна редакция: нд, 15 юни 2025, 12:28 от emkaemka1

# 7
  • Deutschland/HE
За идващите от Германия си има процедура и не е необходим ЛНЧ. След преглед и установяване какво ще се прави, получават оферта със стойността на лечението, то се представя на застрахователя и той казва колко ще поеме.
Познат го използва, една част му пое здравната каса, много голяма част му пое здравната застраховки и той плати някаква сума. Общата сума беше над 15 000евро. Прави си зъбите във варненска клиника, но не тези за зъбни туристи, а при професор. Много е доволен.

Общи условия

Активация на акаунт