Има ли недостиг на работна ръка в България?

• 4 742
  • 101
  •   1
Отговори
# 30
Има излишък на работна ръка за стоене в офис, ако може и хоум, или в магазин, без някакви специализирани умения, понеже повечето с висше работят нещо такова. Само като видя заглавието на повечето специалности в университети, и ми е ясно, че едва ли някой от завършилите ще работи по специалността. Отделно има и прекалено тесни специалностите, които не са лоши, но трудно можеш да си намериш работа с тях, понеже в България няма кой знае каква индустрия, за да се работят, броят се на пръстите на едната ръка, а пък всяка година завършват стотина човека. Отделно такива специалности, които са само за голям град, или за да ги работиш, ти е нужна скъпа апаратура (инструменти) и или трябва да работиш за някой друг, а може да няма за кого в съответното населено място... И това всичко са потенциални работещи, които след всичкото учене търсят работа, за която не трябва трябва особени умения, (първоначални) знания и пр.

Иначе за шофьори, готвачи, майстори и пр. има сериозен недостиг. Миналата седмица гледах, че търсят човек за дюнери, каза си собственикът, че предлага 100 лева на работен ден на ръка, осигуровки на МРЗ, и не може да намери човек. В първия момент се изненадах, щото не ми се видя много зле, ама после, като сметнах - 10 часа на крак, вътре в жегата в караваната, където е по-топло, отколкото навън, за 2000-2200 лева месечно (нали, ако иска да почива 2 дни седмично като бял човек) и осигуровки на минималната.

# 31
100лв на ден за дюнери са малко според мен. Като се има предвид колко много печелят. 200 дюнера по 5лв минимум надценка ехаа... Не случайно се навъдиха на всяка крачка. Друг е въпросът колко са качествени.
Майсторът за плочки на познати е дал цена 35 лв на час, и са се записали за ремонт за август. Било изгодно, проучили. Това са 280лв чисти на ден.
За неквалифициран труд - редене на блокчета за ограда в село други мои познати платиха по 150лв на ден, на човек, пак чисти. .... Още учете бизнес администрация и маркетинг.

# 32
  • София /Абсурдистан
Има недостиг на желаещи да работят за без пари.

# 33
Плочки на час? Не се ли определя цена на квадратен метър? И като имам предвид, че вече трудно се намира майстор, който да не лепи плочки върху гипсокартон в баня.

# 34
На час. Не са само плочките, и другите неща в банята.

# 35
И  моите наблюдения са горе-долу такива

# 36
100лв на ден за дюнери са малко според мен. Като се има предвид колко много печелят. 200 дюнера по 5лв минимум надценка ехаа... Не случайно се навъдиха на всяка крачка. Друг е въпросът колко са качествени.
Майсторът за плочки на познати е дал цена 35 лв на час, и са се записали за ремонт за август. Било изгодно, проучили. Това са 280лв чисти на ден.
За неквалифициран труд - редене на блокчета за ограда в село други мои познати платиха по 150лв на ден, на човек, пак чисти. .... Още учете бизнес администрация и маркетинг.

Не знам по колко дюнера дневно правят, става въпрос за провинцията и ме съмнява надценката да е 5 лева, при положение, че дюнерът е горе долу толкова. Но е оживено мястото и доколкото съм ги виждала, през цялото време са прави приготвят дюнерите, правят месото на шиша, приготвят и кафе, продават напитки, и работното време е повече от 8 часа със сигурност, като точно по обяд са най-много клиентите и няма почивка. Но при положение, че за 1500 лева има работа в климатизиран офис, на 8 часа, 2000 са малко.

# 37
Към горните съвети да допълня: няма такова място където се обявяват стажове и позиции и ти да разглеждаш, избираш и кандидатстваш. В бюрото по труда има нещо подобно, но е основно за места където никой не би работил заради условията. Джобса се опитва да направи, но още е далеч. В зависимост от специалността и позицията, нека приятелката проучи кои са топ фирмите в бранша, както и други, не толкова добри но поносими и да се свърже с тях по мейл, телефон, през сайта им или на място. За повечето браншове, едно търсене в Гугъл е напълно достатъчно за да се получи тази информация.
Стажовете обикновено са обявени на сайтовете на конкретни фирми, които набират стажанти.
Също така университетите организират изложения, свързани със стажовете, на които са поканени работодатели и може да се вземе информация от първа ръка.
Друго кариерно изложение, което се провежда в някои градове е WorkIn.

# 38
Има недостиг на лекари и медицински сестри в България.

Има фирми, които викат кандидатите за работа, да им работят пробно без трудов договор в рамките на седмица, като плащат на ръка, като идеята е да не се сключва трудов договор с нито един от хората работили пробно в рамките на седмица и съответно обявата се пуска често.

Понякога се пускат и обяви, където изискванията за дадената позиция са прекалено завишени или такива, където почти няма изисквания. Но често е хубаво да има изисквания, които са задължителни и такива, които са от плюс за кандидата.

Да не говорим, че има и работодатели, които изискват от служителите им да си вземат служебните лаптопи и да са на линия, ако нещо се наложи независимо дали е празник или почивен ден.

Кандидати има, но квалифицираните кандидати имат изискване за по-високо заплащане и накрая шефът назначава служител, който не умее да работи добре на компютър и шефът ти дава задача, да го обучиш на всичко във фирмата.

# 39
и накрая шефът назначава служител, който не умее да работи добре на компютър и шефът ти дава задача, да го обучиш на всичко във фирмата.

Ха, пък хайде да ме накара някой да уча сульо и пульо. Не си пазя хляба, просто сложна, особена работа, не много платена и няма много кандидати. А работа има. От над 21 год. съм в малка фирма (1-2 служителя). Минали са над 10-12 човека оттук за тези години, та в зависимост от човека преподавам - дали ще ми допадне като характер, иначе си слагам слушалките. Идвам и си тръгвам все едно няма никой. Но работата е такава, че не се задържат много. И не зависи от това дали ще ми дават някакви пари допълнително. Никой не може да ми вмени нови задължения, особено против волята ми.

# 40
Не, и това е абсолютен мит. Има недостиг само в определени сектори в които никой не иска да работи...Медицински помощен персонал, производство, летен туризъм и т.н...За квалифицираните кадри пазара в момента е много зле... Но българския работодател обича клишетата "няма персонал'. Точно както учителския синдикат лъжеше години наред как нямало учители...а сега се борят по 60 души за едно учителско място...Но тази лъжа им беше удобна за да реват за още заплати...

Друг е въпроса, че една камара завършихме специалности като бизнес администрация, ПР, политически науки, икономика (тоест специалности гарантиращи безработица, защото не си специалист в нищо конкретно)...а накрая няма кой да ти завърти крушката и да ти сглоби шкафа...

Последна редакция: чт, 19 юни 2025, 17:57 от Nonamemusic

# 41
В някои сектори има липса, в други излишък.
Не е необходимо да имаш само образование с нещо, трябват езици, умения и т.н.
Иначе се получава много хора с общи умения, които могат да работят от чистачка до касиерка в банка.
Много малко хора след като не могат да намерят работа успяват да разберат какво им липсва и да се запишат на курсове.
Пълно е с безплатни курсове в интернет.

Когато започнаха да вдигат учителските заплати голяма част от хората се втурнаха да изкарат една 3 семестрова магистратура, за да имат "тапията". За малък град вдигнатите заплати плюс многото отпуска са най-желаното нещо.
И пазарът се наводни с голям брой учители с много липсващи умения и знания.
Има и море от програмисти, които ще бъдат заменени от изкуствен интелект.

Има огромна нужда от плочкаджии и заваряващи и заплатите са големи, обаче не се работи хоум.
Ей такъв ни е пазарът.

# 42
Няма специалност, гарантираща безработица. Има хора, които не са компетентни в областта си или не им е в характера да са пробивни. Наличието на диплома не е гаранция, че ще станеш топа на топа. Където съм, например, имаме голям отдел юрисконсулти и работим с други юристи. Не блестят особено. Работят с един закон и половина и всичко извън него ги хвърля в недоумение. За сметка на това използват редовно терминология и ако си някой незапознат, ще си кажеш ехеее, тези наистина много разбират. За другото имам пример близка приятелка - има образование да изкара 15к, но допреди 2  години работеше на МРЗ, защото просто не е амбициозна. Сега се амбицира и катери стълбицата, но е изостанала с едно 10 години от наборите си.

# 43
В някои сектори има липса, в други излишък.
Не е необходимо да имаш само образование с нещо, трябват езици, умения и т.н.
Иначе се получава много хора с общи умения, които могат да работят от чистачка до касиерка в банка.
Много малко хора след като не могат да намерят работа успяват да разберат какво им липсва и да се запишат на курсове.
Пълно е с безплатни курсове в интернет.

Когато започнаха да вдигат учителските заплати голяма част от хората се втурнаха да изкарат една 3 семестрова магистратура, за да имат "тапията". За малък град вдигнатите заплати плюс многото отпуска са най-желаното нещо.
И пазарът се наводни с голям брой учители с много липсващи умения и знания.
Има и море от програмисти, които ще бъдат заменени от изкуствен интелект.

Има огромна нужда от плочкаджии и заваряващи и заплатите са големи, обаче не се работи хоум.
Ей такъв ни е пазарът.

За това са виновни и медиите и липсата на програми които да насочват хората....
10 години слушахме как програмист стартирал на 5к и нямало учители...Нормално е хората да се ориентират на там. Истината е, че винаги ще има нужда от хора добри в професията си, но това важи за всяка една такава. Има обаче едно море от хора с образование и амбиция, но нямат никакъв опит и за да се издържат работят друго...Накрая много трудно ще наемеш ПР който е работил само в кол център и магазин, но пък има диплома за това.
И не е вярно, че нямало дипломи които ти гарантирай безработица. Хайде някой да ми каже къде точно ще работиш с диплома "Политически науки", "Етнология", "История на изкуството", "Мениджмънт", "Администрация и управление"...особено ако живееш извън София.. Някакви общи специалности с които губиш 4-5 години и накрая сами тия не знаеш какво да правош с тях. С "Психология" стана същото...И не, 'човешки ресурси" не са реална реализация за психолози... Държавата направи така, че да има "бачкаторски" професии на които всички да се подиграват и да не са атрактивни за младите. Няма да коментираме масата асоциални програмисти които израстнаха със самочувствие, че всички са по-долу от тях и ги глезаха с всякакви екстри на работното място.Те изкривиха пазара реално.... Мръщеха се на 7 бона още преди Ковид.

# 44
Имаше една тема за една, която уж учеше МИО и се готвешв да живее на село и да гледа прасе, като завърши.

Общи условия

Активация на акаунт