Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 14 316
  • 440
  •   1
Отговори
# 360
А какво е отношението на Паскалева за мутации vegfa+tafi?

# 361
Здравейте,
С тези мутации съм.Имам едно дете родено в 36 седмица със спешно секцио заради високо кръвно. От тогава минаха 3 години, но още си имам проблеми с кръвното и приемам терапия.Според Вас с тези мутации и такава предистория на спешно секцио трябва ли да бъда на терапия при една евентуална втора бременност? Забравих да спомена, че през първата приемах аспирин от 16 седмица, 34 седмица го спрях и малко след това родих.

# 362
Здравейте, аз за мутациите не мога да коментирам, тъй като нямам тромбофилия и не съм запозната, но родих в 38г.с. със секцио заради високо кръвно. От 12та седмица приемах аспирин, а след 34та седмица ми назначиха фраксипарин.
Със сигурност трябва да бъдете на терапия, но дали с аспирин и после фраксипарин/клексан или от самото начало фраксипарин/клексан това АГ може да Ви каже, защото всяко АГ има свой собствен подход към тези неща. А не е зле и с хематолог да се консултирате ако не сте го направили още.
А Вие преди бременността си имахте ли проблемно кръвно или в хода на бременността се появи?

# 363
Ами честно казано преди самата бременност никога не съм го мерила. То и АГ никога не ми го мереше и съвсем случайно към 15 седмица видях че е високо и от 16 седмица  феталната морфоложка ми назначи аспирин, имаше вече и проблеми с кръвоотока.. Но и след бременноста ми остана кръвното.. Вие къде се следяхте? Да, със сигурност ще правя консултация с хематолог, за да сме подготвени евентуално за втора бременност. То това е при мен, че след като спрях аспирина никой не ми назначи друго и родих по спешност.

# 364
Имате хомозиготна мутация в гена, който  се асоцира за артериална хипертония. Как е кръвното сега? Хапчета за кръвно не пихте ли през бременността? Мисля, че е добре и на кардиолог да отидете ако ви е високо и сега.

# 365
Да, първо посетих кардиолог още докато бях бременна. Изписаха ми допегит, но кръвното не беше стабилно. След това феталната морфоложка каза да спра допегит и да остана само на аспирина. Явно беше достатъчно защото докато приемах аспирин до 34 седмица кръвното беше много стабилно 120 на 80 всеки път. И като спрях аспирина две седмици по-късно родих с 150/100…Та след раждането си посетих друг кардиолог, дадоха ми терапия, в момента ми е добре кръвното, бяха ми сложили и Холтер да го проследят и всичко е наред. Кардиолога ми каза, при положителен тест веднага сменяме лекарството с друго, което да е съвместимо с бременност. Отделно аспирин със сигурност ще трябва и то не чак от 16 седмица, а още от самия положителен тест. Аз обаче се чудя дали няма да е необходимо и инжекции с тези мутации и предвид хипертонията.

# 366
Значи го изпускам момента с връзката между мутацията Ви и кръвното, понеже аз пак казвам от тромбофилии не разбирам, но кръвно имах от 20та седмица нататък и какво ли не пих.
Следих се във Вита при д-р Дойчиновски, но той напусна съвсем наскоро, на фетална ходех при д-р Димитрова в Марковс, отделно и на кардиолог ходех.
При мен случая беше покачване на кръвното първоначално и приемах освен аспирина и допегит. В един момент кръвното ми започна да скача над 130/90 и вкарах и коринфар, но кръвното продължи да играе. Тук ролята на докторите и особено на АГ е много важна, защото доста често ме пращаше на тонове, както и на доплери, за да следим кръвотоците. При Вас вече са били нарушени, но при мен до нарушаване така и не се стигна. В 34та седмица на извънредни тонове видяха, че кръвното ми е 150/100 и ме оставиха в болницата където ми назначиха и терапията с фраксипарин, за да може да са сигурни, че кръвотоците ще се запазят така добри. Прееклампсия нямах за щастие. След като родих може би около месец още се наложи да пия допегит и коринфар, защото кръвното ми все още играеше, но ми казаха че това е нормално и ще трябва време да се нормализира и така и стана. Върна си се както беше от преди бременността.
Много е хубаво, че сте си намерили кардиолог!
Къде ходехте на ФМ? Така де, при кой лекар.

# 367
При Карагьозова ходих във Фемина. Всъщност изследванията за мутациите ми ги назначи тя още тогава, но не ми е давала фраксипарин, бях само на аспирин. АГ се следях при Нецов във Софиямед, който сякаш доста неглежираше нещата. Като му се обаждах,че съм с високо кръвно просто казваше да си пия допегита и това е. Дори до последно след спирането на аспирина, бях на тонове един път седмично само, които ми се падаха четвъртък вечер. Да, ама аз събота започнах да виждам високото кръвно, той казваше само за Допегита, добре,че Карагьозова работи в събота... та веднага отидохме при нея. Тя ми каза, че с това кръвно няма да изкарам до датата на планираното секцио, нито пък до термин. И според нея трябва да вляза в болница под наблюдение веднага.Обадих се на Нецов, той каза да отида на следващия ден в болницата за тонове, само това. Отидох в неделя за тонове - бяха ок, въпреки кръвното не ме хоспитализираха, а ми казаха да отида пак след 2 дни. Да ми пуснат урина или кръвни  - също не. Като отидох в сряда бях с още по-високо кръвно, лоши тонове и директно ме вкараха за секцио. Не ми се мисли какво щеше да е ако не бяхме отишли в събота при Карагьозова, а бяхме решили да чакаме чак четвъртък вечер, при положение, че родих в сряда на обяд по спешност. Да не говорим, че в болницата освен преди секциото, нито веднъж не ми измериха кръвното, дори и след раждане да се види как е. За евентуална следваща бременност ще търся АГ, който да е много по-специализиран точно с тромбофилия,прееклампсия и т.н. но още не знам на къде да се насоча.

# 368
  • Замък сред облаците
Бррр, ужасно неприятно. Моята АГ - др Гагова ме следи с тромбофилия в комбинация с др Кондева (хематолог), отдешно има опит и с момичета с високо кръвно и прееклампсия и препраща към адекватен кардиолог. Ето тази дама бях ориентирала към др Гагова и може да ти сподели при нея как протекоха нещата с кръвното и какво правиха като не можеха да го овладеят: https://m.bg-mamma.com/?action=profile;u=682909

# 369
Абсолютно си Ви е неглижирал следящия Ви АГ. С такова кръвно само допегита не помага за съжаление. На някои жени да, на други не, но е много важно да се хване, а това става както със следене вкъщи, така и със следене по време на прегледи и ходене при кардиолог, за да може да се постави холтер.
Както Ви казах за съжаление моето АГ напусна и за момента няма да практикува в България, но АА е дала добра насока. Идете на някой преглед преди самата бременност, за да видите как ще усетите лекаря, разкажете как е минала предходната Ви бременност и ако и за момент се почувствате отново неглижирана значи не е Вашия лекар.

За пореден път се изумявам какви доктори има и как с лека ръка пренебрегват проблемите на пациентките си.

# 370
Да. Консултирах се с хематолог др Веселина Иванова през healee. На база на мутациите ми назначи изследване за още няколко гена- ААCE I/D, Factor XIII, TAFI. Да видим там как е положението и вече да прецени ако забременея как трябва да се следя и дали имам нужда от друга терапия.Мисля и да отида на друг АГ, хем за профилактика хем да видя дали ще го усетя като моя лекар. Наистина беше много стресираща първа бременност..

# 371
Много съм доволна от нея .Имах консултация,с тя ми  се обади и ми обясни точно какво означава мутацията PAI 4/4 какво да изследвам и какво да предприемем .
Да. Консултирах се с хематолог др Веселина Иванова през healee. На база на мутациите ми назначи изследване за още няколко гена- ААCE I/D, Factor XIII, TAFI. Да видим там как е положението и вече да прецени ако забременея как трябва да се следя и дали имам нужда от друга терапия.Мисля и да отида на друг АГ, хем за профилактика хем да видя дали ще го усетя като моя лекар. Наистина беше много стресираща първа бременност..

# 372
Аз само с една забележка: на мен д-р Веселина Иванова ми предписа 0,4 НМХ за старт при условие, че съм под 50 кг. и се оказа, че има фраксипарин 0.3. Това ми изписа д-р Тончев. Тя не ме попита колко кг съм, беше онлайн консултация.
И също така, няма лошо в онлайн консултации на първо време, но за тези препарати се изисква рецепта, като не знам дали пишат електронни и това също е добре да се има предвид.

Оч
Много съм доволна от нея .Имах консултация,с тя ми  се обади и ми обясни точно какво означава мутацията PAI 4/4 какво да изследвам и какво да предприемем .

# 373
  • Замък сред облаците
Няма съществена разлика между действието на 0.4 и 0.3, имайте предвид - считат се за взаимозаменяеми, освен това 0.3 се намира трудно обикновено. Освен това не само кг определят дозата, факторите са много. На 50кг могат да изпишат и 0.3, и 0.4 и 0.6 и нагоре, ако показателите го налагат.

За Иванова от кюртажната тема съм останала с впечатление, че изписва различни терапии (за някои с натаспин, за други с инжекции) за едни същи мутации и това не ми направи добро впечатление, но мнението ми е обременено понеже бях запозната с конкретните истории на момичетата.

# 374
Ами аз мисля да изчакам да видя дали ще излезе нещо за АCE I/D, Factor XIII, TAFI и тогава ще поискам второ мнение със сигурност. Иначе и на мен ми се обади, много изчерпателно ми обясни и останах доволна.

Общи условия

Активация на акаунт