Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 14 316
  • 440
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте! Преминах през неуспешна бременност като поставях по една инжекция фраксипарин на ден в продължение на 2 месеца и коремът ми беше станал целият в бучки. След прекъсване на бременността бях проявила нещо като уртикардия, но отмина в рамките на месец. Вече минаха 6 месеца от както не поставям инжекциите, но кожата ми в тази обаст остана твърда и при разтриване се появява червено петно. Моля да споделите при някой друг дали се е случвало и дали може да се оправи.

# 346
  • Замък сред облаците
Здравейте, може би е добре да се консултирате с лекар - хематолог като първа крачка, дерматолог след това. Понякога употребата на фракси може да доведе до натрупване на калций под кожата, което причинява тъканни промени и възпаления, както е описано в листовката. Има лекарства, които противодействат/разграждат, но съответно се изписват лекар.
При следваща небходимост от инжекции (бременност или операция, или тежко протичащо боледуване) е добре да започнете направо клексан, а не фракси.

Видях, че не съм отговорила на Афродизиачка за игнорирането преди няколко дни. Ами игнорират като не назначават терапия за т.нар нискорискови тромбофилии и отхвърлят влиянието им като причина за загуба на бременност. Особено д-р Стаменов има и интервюта където го споменава, но той си дълбае в инвитрото и толкова.

Как така игнорират тромбофилия, може ли малко подробности?

Последна редакция: чт, 23 окт 2025, 16:03 от АА

# 347
Аз бях на преглед при д-р Павлова в Надежда на преглед. Тя каза, че за тези нискорискови мутации по принцип не назначават терапия. Но ми изписа клексан 0.4 за мое успокоение, ако искам да го почвам. Аз още не съм, защото трудно взимам решения. Отделно си имам влошена бъбречна функция и още повече ми се усложняват нещата. Може би наистина ще се насоча към Токуда, доста съм раздвоена. Приемам препоръки.

# 348
До колкото знам и във Вита доста от АГ-тата реагират адекватно на пациентки с тромбофилия, но за всеки случай пишете да питате в темата за раждане в Токуда и тази за раждане във Вита.

# 349
Здравейте, искам да си пусна тест за Тромбофилия в лаборатория Synevo, но виждам, че има няколко опции и не мога да се ориентирам кой да избера:
-Профил тромбофилия – наследствен дефект (I)
-Генетичен профил: Наследствена тромбофилия – риск от тромбози + нарушен фолатен метаболизъм
-Профил тромбофилия – screening
-Профил тромбофилия – наследствен дефект (II)
-MTHFR ген (мутации C677T; A1298C) – тромбофилия
-Мутация на фактор XIII (G102T) – тромбофилия
-PAI ген (полиморфизъм 675 4G/5G) – тромбофилия

Причина за теста, е че на баща ми му откриха тромбоза наскоро и генетична предразположеност, а съм и бременна.

# 350
Здравейте, бихте ли ме посъветвали какъв пакет да си пусна за тромбофилия -визирам тези от Геника. Като имам едно дете на 5г., родено със секцио, като се установи тогава по плацентата, че има съсиреци, откъдето се установи забавен растеж и се наложи секцио. Тогава не предполагах изобщо че съществува тромбофилията. Ако има значение на 29г съм. През първата бременност не съм пила лекарства освен еутирокс. Сега искаме второ дете и искам да съм подготвена. Благодаря

# 351
Необходимо е да си пуснете профил за наследствена тромбофилия. На първо време трябва да включва Factor V Leiden, Prothrombin, PAI-1, MTHFR. Ако впоследствие излезе нещо положително, може да се направят и допълнителни. Factor V излезе ли положителен, директно трябва да сте на терапия от положителен тест/инвитро трансфер. Консултацията при всички случаи на положителни апели трябва да е с хематолог

Последна редакция: вт, 28 окт 2025, 20:36 от Avi_

# 352
Необходимо е да си пуснете профил за наследствена тромбофилия. На първо време трябва да включва Factor V Leiden, Prothrombin, PAI-1, MTHFR. Ако впоследствие излезе нещо положително, може да се направят и допълнителни. Factor V излезе ли положителен, директно трябва да сте на терапия от положителен тест/инвитро трансфер. Консултацията при всички случаи на положителни апели трябва да е с хематолог
Много благодаря. Точно този пакет избрах. Очаквам резултати около 3 Ноември.  При баща ми Prothrombin излезе Хетерозиготен носител 20210G/А. И само това е в червено.

# 353
Тромбофилията може да се наследява от единия родител - хетерозигот или от двамата- хомозигот(това е по-лошият вариант). Хомозиготните се предават винаги на децата, като хетерозигот, ако е само единият родител носител. За хетерозиготните е 50% вероятността, ако отново е носител само единият родител.
В тази връзка са важни и майката и бащата. Пожелавам резултатите ви да са без мутации

Много благодаря. Точно този пакет избрах. Очаквам резултати около 3 Ноември.  При баща ми Prothrombin излезе Хетерозиготен носител 20210G/А. И само това е в червено.

# 354
Здравейте, в следната дилема съм. Бременна в 9г.с, втора след една неуспешна. Причината за неуспеха беше хромозомна грешка, но при изследване за тромбофилия ми откриха хомозигот по PAI 1 и хомозигот ACE.
Консултирах се хематолог д-р Тончев и той каза задъкжително терапия с клексан 0,4. Вече един месец я правя нямам никакъв проблем. Проследяващата ме АГ обаче много държеше да направя консултация с проф. Паскалева в НКБ.
Днес се видях с нея, и тя беше доста скептична защо съм на клексан, като тези мутации не били рискови за бременни. Пусна ми изследвания - Протеин С, Анти Ха и фибриноген. Спиред изследванията Протеин С бил нисък, но не било ясно дали в първи триместър не се случвало често и дали имало общо с горните фактори. Каза за сега да си слагам клексана, но след 14г.с. да обсъдим вариант за аспирин.
Сега съм много раздвоена на кой от двамата лекари да се доверя, хем не искам да се бода излишно, хем не искам да поемам и минимален риск.

# 355
  • София
С хомозигот по PAI + ACE не бих сменила НМХ с аспирин, още повече, че аспирин протект се приема до 33-34гс макс. В случая назначението на д-р Тончев е по-адекватно. Проф. Паскалева по принцип неглижира мутации по нискорискови фактори, при мен също в началото имаше колебания дали съм за терапия с НМХ, а след това даже искаше да ми повиши дозата.

# 356
Аз бих се доверила на д-р Тончев. Нали ви е казал всеки месец да ходите при него на кръвни изследвания? Той ще прецени, ако има нещо.
Здравейте, в следната дилема съм. Бременна в 9г.с, втора след една неуспешна. Причината за неуспеха беше хромозомна грешка, но при изследване за тромбофилия ми откриха хомозигот по PAI 1 и хомозигот ACE.
Консултирах се хематолог д-р Тончев и той каза задъкжително терапия с клексан 0,4. Вече един месец я правя нямам никакъв проблем. Проследяващата ме АГ обаче много държеше да направя консултация с проф. Паскалева в НКБ.
Днес се видях с нея, и тя беше доста скептична защо съм на клексан, като тези мутации не били рискови за бременни. Пусна ми изследвания - Протеин С, Анти Ха и фибриноген. Спиред изследванията Протеин С бил нисък, но не било ясно дали в първи триместър не се случвало често и дали имало общо с горните фактори. Каза за сега да си слагам клексана, но след 14г.с. да обсъдим вариант за аспирин.
Сега съм много раздвоена на кой от двамата лекари да се доверя, хем не искам да се бода излишно, хем не искам да поемам и минимален риск.

# 357
  • Замък сред облаците
Паскалева много неглижира ПАИ. Доста оплаквания конкретно за нейното отношение към тази мутация има през годините (от 2020г чета тук и в групите във фб). Приех че не е тя човекът за нискорисковите. Аз също съм хомозигот ПАИ. Бях при Галя Кондева, доволна съм. Тончев също е добър избор.

# 358
Аз да попитам - този Фраксипарин има ли шанс да се поема по здравна каса или си го плащаме и така…

# 359
  • Замък сред облаците
Само за доказано сърдечно-съдово заболяване засега.

Общи условия

Активация на акаунт