Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 14 329
  • 440
  •   1
Отговори
# 375
Дами, нещо напоследък хич не съм редовна в поставянето на клексана. Уж имам аларма и забравям. Бия го със закъснение.
Въпросът ми е- в петък ще ходя за анти ХА. Ако от понеделник до петък съм редовна в един и същ час, ще даде ли правилен резултат или да изчакам още малко с изследването?

# 376
Здравейте,
имам 2 спонтанни аборта и следните мутации:

MTHFR хомозигот
PAI-1 хомозигот
ACE хетерозигот
Factor XIII хетерозигот
MTRR хетерозигот

Това са ми витамините от август месец, като приемам само метилирани форми. Спомням си, че 2021 година витамин Д ми беше 12 Simple Smile сега пак е ниско, но относително по-добро.

В момента отново правим опити (вече 4-ти цикъл не се получава - знам, че няма общо с тромбофилията), на 36 години съм и обмислям да посетя репродуктивен специалист.
От доц Русев имам изписан аспирин протект по 1 таблетка през ден преди забременяване и от + тест НМХ 0.4 и аспирин всеки ден.
Вливам и интралипид 2-4 дни преди овулация заради завишени НК.

Вече приемам аспирина като първото АГ, което ме насочи към Русев, искаше да ми включи Натаспин, защото пиех противозачатъчни и като разбра, че имам изписан аспирин, каза да си пия него.
Според сегашното АГ не трябва да пия аспирин преди забременяване...

Имам записан час за утре за доктор Иванова за консултация.

Вие какво мислите за аспирина? В последните месеци съм правила няколко пъти изследване за д-димер, аптт и фибриноген и д-димерът винаги, ама винаги ми е 0.61, над норма. Толкова е бил и преди няколко години. На какво може да се дължи това?

# 377
  • Sofia
Когато витамин Д е било 12, в каква мерна единица е било и при каква долна граница?

На сегашните резултати вит Д не е изобщо добре, то е под долната граница. Тоест трябва да се вземат мерки и да се вдигне още преди забременяване.

# 378
Когато витамин Д е било 12, в каква мерна единица е било и при каква долна граница?

На сегашните резултати вит Д не е изобщо добре, то е под долната граница. Тоест трябва да се вземат мерки и да се вдигне още преди забременяване.

Да, знам, че и сега трябва още да се вдигне, но нито Русев, нито АГ казаха нещо по въпроса.
Иначе 12 беше при същите референтни стойности, изследвано пак в Бодимед.

# 379
При тези резултати приемайте Витамин Д поне по 5000 единици на ден. Заедно с витамин К2 се приема, след хранене. Не го пийте този аспирин, направете консултацията с хематолог.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 20:37 от Avi_

# 380
  • Замък сред облаците
С такова ниско вит Д според мен дори не правете опити, шансът за некачествена яйцеклетка е много голям. Паралелно с това щитовидната ви как е? Там синтезът на хормони може да е лош заради ниското вит Д.

За аспирина в първи триместър с тези мутации аз съм не - увеличава шанса от отлепване. От 2 триместър може би и то ако хематолог потвърди.

# 381
Щитовидната е добре, бях на преглед преди 2 седмици. Според д-р Яначкова са ОК, само инсулинът на гладно е висок, за него ми изписа Глюкофаж.

ТАТ и МАТ последните изследвания са от 2024:

ТАТ - 14.7 IU/mL при 0-115
МАТ - <9.00 IU/mL при 0-34  (стойност извън обхвата на измерване)

Пия от витамин Д на Ойлисен 1000мг, в последния месец по 5 таблетки на ден - от него вдигам най-бързо. Пробвала съм с вигантол, с better you - почти никакво движение.
Дали мога тези 5 таблетки наведнъж да ги пия? Иначе често се хващам, че в лудницата забравям.

Днес в 13:00 съм при доктор Иванова, да видим какво ще каже.

Ъпдейт след прегледа: спирам аспирина и ще приемам натаспин, който ще спра след + тест. Сега спирам добавките за 7 дни и следващата седмица ще направя контрола на фолиева киселина, б12 и витамин д, след което ще прецени как да действаме.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 13:37 от Пагане

# 382
  • Замък сред облаците
Това не е най-оптималното фТ4, но с оглед на ниския вит Д е обосновано. Оптимално е между 17 и 20 единици.
Според Иванова спираш натаспин на +тест и почваш НМХ предполагам?

# 383
Това не е най-оптималното фТ4, но с оглед на ниския вит Д е обосновано. Оптимално е между 17 и 20 единици.
Според Иванова спираш натаспин на +тест и почваш НМХ предполагам?

Да, започвам НМХ от + тест.
Не знам колко ендокринолози съм обиколила, АГ-та + доц. Русев и още един хематолог в Токуда, от които никой досега никога не обърна внимание на ниското ми витамин Д Sad

# 384
При мен излезе:

ITGB3 - интегрин – β3_1565_T>C  - хетерозиготен

MTHFR - 677_C>T - хомозиготен

MTRR - 66_A>G - хетерозиготен

Има ли нещо притеснително имайки предвид, че съм в начална бременност?

# 385
  • София
Може ли мнение за тези резултати? Фибриногенът нисък ли е за 25г.с? Бях със стомашен вирус последните дни, ако има значение.

# 386
  • София
Ариел, супер са ти резултатите.

Джой, следи нивата на Б9 и Б12, две от мутациите са свързани с усвояването на Б12. При ниски нива приемай метилирани форми. Следи и коагулация, профилактично към 12гс можеш да пуснеш АПТТ, д-димер и фибриноген.

# 387
Здравейте, според вас коя на коя лаборатория може да се вярва за изследвания за коагулация. До сега правех в Лина, но ми се наложи да постъпя в болница и виждам, че резултатите на двете места доста се разминават. Може би да се насоча към Бодимед?

# 388
Ариел, супер са ти резултатите.

Джой, следи нивата на Б9 и Б12, две от мутациите са свързани с усвояването на Б12. При ниски нива приемай метилирани форми. Следи и коагулация, профилактично към 12гс можеш да пуснеш АПТТ, д-димер и фибриноген.
Б12 ми беше под нормата преди 3-4 месеца и него си го приемам, Фолиева киселина също пия, но не съм я тествала.. Трябва да я проверя. Но тези резултати означават ли тромбофилия генерално или не?

# 389
  • София
Джой, кои фактори си изследвала освен цитираните?

Общи условия

Активация на акаунт