Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 14 286
  • 440
  •   1
Отговори
# 390
  • Sofia
Здравейте, бихте ли препоръчали добър кардиолог в София които има опит с кръвно след спешно секцио заради прееклампсия? Мина една година, но има колебания. Ходила съм при двама кардиолози след раждането със различни компетенции, но не съм сигурна дали е правилна сегашната терапия.

# 391
Не мисля че спешното секцио има толкова отношение, но факта че година след него още имате кръвно може да говори за наличието на хипертония вече. Ще пиша на лично за моята кардиоложка.

# 392
  • Sofia
Да, прееклампсията е свързана с наличието на самия плод. Лечението й е именно раждане. Очаква се, когато плодът вече го няма, нещата да се стабилизират.
Тоест, както е казала ni.tray, трябва да се търси кардиолог за хипертония, без значение каква е била първопричината.

А относно препоръка за кардиолог, аз знам, че са добри в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдовия център, който е на Околовръстния път.

# 393
  • София
Здравейте, бихте ли препоръчали добър кардиолог в София които има опит с кръвно след спешно секцио заради прееклампсия? Мина една година, но има колебания. Ходила съм при двама кардиолози след раждането със различни компетенции, но не съм сигурна дали е правилна сегашната терапия.
С две ръце препоръчвам доц. Красимира Христова , аз съм с мутация, която предразполага, освен това и на БХС ми излезна висок риск ,кръвното ми беше гранично и тя ме следеше, всичко завърши абсолютно успешно.
Пих хапчета, мерех кръвното по 4 пъти на ден, слагахме холтер, следяхме белтък и албумин и на всеки три седмици ме викаше и следеше нещата.
Работи с бременни и има опит.Преглежда и в МБАЛ Надежда, но там много се чака и е една идея по-скъпо.
https://superdoc.bg/lekar/krasimira-hristova-dm

# 394
Джой, кои фактори си изследвала освен цитираните?
Пуснах генетичния пакет на лаборатория Synevo, но тези които изброих светят в четвено. Останали за отбелязани като отрицателни.

# 395
  • София
Ако нямаш други мутации, нямаш генетични предразположения за тромбофилия, освен ITGB3 интегрин, другите са предимно за усвояване на витамините от група Б. Но е добре да проследиш коагулацията, понякога има други фактори, които се отразяват. Пусни контролно АПТТ, д-димер и фибриноген към 12гс и покажи резултатите на феталния АГ, като правиш БХС, тъкмо той да провери кръвотока на маточните артерии как е.

# 396
Дами, нещо напоследък хич не съм редовна в поставянето на клексана. Уж имам аларма и забравям. Бия го със закъснение.
Въпросът ми е- в петък ще ходя за анти ХА. Ако от понеделник до петък съм редовна в един и същ час, ще даде ли правилен резултат или да изчакам още малко с изследването?

Аз пак да си питам, че още се чудя кога да ходя за антиХА

# 397
  • София
Ако от понеделник до петък поставяш в един и същи час, би трябвало изследването да покаже адекватен резултат Simple Smile

# 398
Момичета, какво означава според вас толкова завишен фибриноген? Миналият месец си беше в граници. Иначе др показатели са наред, вкл и анти ха? Чакам отговор от хематолога, но доста се притесних, никога не съм имала такъв резултат. В 35+3гс съм. По принцип пускам изследванията си в милаб(които изследват д димер в София) но днес ми се наложи да пусна в др лаборатория, която не транспортира пробите до София, а ги работят на място.

# 399
  • София
Здравейте момичета,

днес ми излезнаха резултатите от основен панел тромбофилия. Предстои да направя консултация с д-р Тончев, за да ги обсъдим, но предполагам, че ще иска да пусна и допълнително други типове. Според вас е как по-добре да изчакам първо да се видим и след това да ги пусна или направо да пусна и другите и след това да отида при него?

# 400
Здравейте!Може ли малко споделен опит.Втора бременност ми е ,при първата си направих тест за тромбофилия и докито каза ,че всичко е 6.Не съм пила нищо за разреждане и стриктно следяхме показатели за кръвосъсирване.Всичко беше наред.Сега съм бременна отново ,8 седмица и при пускане на рутинните изследвания при D-dimer 0,64 доктора ми назначи наистина 2*1.Прилагам генетичното изследване и новите изследвания.

# 401
  • София
Ones,

Референтните стойности за Д-димер и фибриноген за бременни са различни, твоят Д-димер е напълно в норма за първи триместър, ето: https://www.perinatology.com/Reference/Reference%20Ranges/D-Dimer.htm
Заради хомозиготната мутация в MTHFR е добре да пуснеш изследване на витамините б9 и Б12, както и на хомоцистеин. При ниски нива на витамините може да се повиши хомоцистеин, което е рисков фактор за сърдечно съдови инциденти. Добре е да приемаш само метилирани форми на Б9 и Б12 - Фолат вместо синтетична фолиева киселина за б9, и Метилкобаламин вместо цианкобаламин за б12, защото при мутация синтетичните витамини не се усвояват, а са от огромно значение за правилното развитие на бебето.
Хетерозиготната мутация по PAI пък се тълкува заедно с още 2 генетични фактора - ACE и Фактор 13.
Можеш да следиш коагулация на 4 седмици - Аптт, Д-димер и фибриноген, за да може да се реагира при повишаване на тези показатели.

Пусни тези изследвания и се консултирай с хематолог. Следи кръвотока на маточните артерии при АГ след 12гс. Успех!

NaniG,
Пусни допълнителните фактори ACE и фактор 13, както са ти написали. Пусни и изследвания на витамин б9 и Б12 и след това се консултирай с хематолог. Успех!

Мечтателка 1,
Аз бих повторила изследването в обичайната лаборатория, за да съм сигурна, че не е лабораторна грешка. Има вероятност просто с напредването на бременността организма да се подготвя за раждане - повишава се кръвосъсирването. Виж какво ще каже хематолога и;или следящия АГ. Успех!

# 402
delisardeli ,благодаря за изчерпателния отговор.Тези показтели от генетичния бяха налица още с първата бременност,доктора следеше изкъсо коагулацията ,витамини и всичко което пиех беше метилирана форма.В тоЗи случай не пих нищо за разреждане ,точно тук ми идва въпроса ...защо при еднотипни резултати и един лекар сега ми се предписва натаспин?Основно въпросът ми беше при такива мутации и резултатите изобщо изписава ли се медикамент? Благодаря!

# 403
  • Sofia
Натаспин реално не е медикамент, а хранителна добавка.
Най-вероятно лекарят така е преценил заради херезигота PAI + покачващия се д-димер.
Но дефакто само Натаспин не е терапия, а нещо като превантивна мярка, ако д-димерът продължи да се покачва и да не си съвсем без нищо до следващия преглед.

# 404
Момичета, аз съм доста притеснена.
Преди 4 седмици д димер ми беше излязъл 5.45, правих повторни изследвания в няколко лаборатории и излезе, че е около 3. АнтиХа беше 0.36.
Днес пак пусках аптт в норми, малко нисък, но в норми, фибриноген в норми, д димер отново 5.45, а в друга лаборатория 4. АнтиХа 0.41.
Тоест дозата ми е добре.
Следя се при д-р Минкова, секциото ми е след няколко седмици, сега съм в 35 г.с.
Така и не успяхме да го намалим този д димер.
Да се консултирам ли и с друг, много ли е опасно за операцията?
Иначе бебето и кръвотоците са добре, последно ги мерихме на фетална в 32 г.с.
Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт