Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 28

• 22 135
  • 682
  •   1
Отговори
# 660
Момичета, може ли някой да коментира изследванията ми, правени са в 28+5 г.с. Anti Xa e 0.32 Iu/ml ( реф. 0.1 -0.3). Аз съм на терапия с Фраксипарин 0.4. Изпратих ги на д-р Тончев, но нямам отговор, може да си е сменил телефона откакто се премести в МВР болница..

# 661
Д-димерът е нормален, фибриногенът не знам, не съм имала отклонения. МCV и при мен излиза леко завишено и хематологът му се чудеше защо, но то е съвсем близо до граница, та не изглежда страшно. Нека по-опитните кажат за фибриногенът.

# 662
Здравейте, момичета 🌸
Пиша с надеждата да намеря някой със сходен опит.

Има ли тук жени, преживели белодробна емболия след раждане?
Ако има, бих била много благодарна, ако споделите:
   •   кога се е случило (колко време след раждането),
   •   как протече лечението (какви лекарства, колко дълго),
   •   как се чувствате сега и как върви възстановяването,
   •   имаше ли последващи изследвания, тромбофилия, ДВТ и т.н.

Аз самата преживях белодробна емболия през лятото, след раждане, и в момента съм в процес на лечение. Би ми било много ценно да чуя реален опит от жени, минали по този път – и чисто медицински, и емоционално.

# 663
  • Замък сред облаците
Мануна мина през БТЕ лятото също, може би ще може да помогне.

# 664
Ето ме, с емболия след раждане секцио.
Случи се 20 дни след раждането, 10 дни след изписването ми от болницата. В болницата игнорираха съвета на доц. Русев да не съм на терапия след раждането и ми биеха всеки ден фракси.
След това вкъщи пиех натаспин само, крака ми блокира, посиня, и след изследванията в болницата намериха запушване на илиофеморалните вени, почти до вена кава казаха, че са стигнали тромбите. Откъснати имаше в крака, както и намериха в белия дроб.
Вече 9 месеца пия Еликвис и Детралекс, крака ми се чувства все по-добре и мобилен, не свалям компресията, освен като спя. Започнах да спортувам почти пълноценно. Ходя на 3 месеца на доплер, за да се види подобрението. Надявам се да съм била полезна!

# 665
При мен ситуацията беше малко по-различна и се случи по-рано – 8 дни след секциото и само 4 дни след изписването от болницата.

Бременността ми беше тежка и рискова. По преценка на моя АГ бебето беше извадено малко по-рано от планираното секцио, тъй като започнах да се подувам и имах болки в ръката, с цел да се предотврати евентуална прееклампсия. Белтъкът, кръвното и всички показатели се следяха редовно.

Осем дни след секциото получих внезапен припадък и много силен задух и се установи масивна двустранна белодробна емболия. В болницата ми направиха три процедури за впръскване и беше извадена голяма част от тромба, за да се отпуши белодробната артерия. След направени доплерови изследвания със сигурност се изключи вариантът тромбът да е дошъл от краката.

Лекуващият ме лекар в Софиямед ме насочи към изследвания за тромбофилия и антифосфолипиден синдром. Има различни мнения за това къде точно се е образувал тромбът – според някои лекари е възможно да се е образувал директно в белодробната артерия, според други има още неизвестни, но със сигурност не е дошъл от краката.

В момента съм на лечение с Ксарелто, като ми беше казано, че терапията ще е около една година.
След преживяното започнаха силни паник атаки и няколко пъти се наложи да влизам в болница.
Радвам се искрено, че при теб има напредък и че се чувстваш по-добре физически – това наистина дава надежда.
Видях и препоръката за д-р Минкова в Токуда и записах час, за да чуя и нейното мнение.
До сега освен в СофияМед , бях насочена за консултация с Паскалева и Разбойников , но конкретно към Паскалева има леки резерви , особено и след прочетените неща тук, въпреки че към този момент следвам нейната терапия за прием на Ксарелто.

# 666
Момичета, това, което сте преживели, ми звучи много страшно. Пожелавам ви само здраве и щастие и най-лошото да е преминало. Емболията от тромбофилия лице получава? Изследвахте ли мутациите?

# 667
Мануна,  искрено се надявам, че се чувстваш добре и това преживяване е вече в миналото за теб и никога няма да се случи отново.
Сподели ни защо доц. Русев е съветвал да НЕ си на терапия ?? Нали точно терапията продължена след раждането предотвратява тромбоза .

Ето ме, с емболия след раждане секцио.
Случи се 20 дни след раждането, 10 дни след изписването ми от болницата. В болницата игнорираха съвета на доц. Русев да не съм на терапия след раждането и ми биеха всеки ден фракси.
След това вкъщи пиех натаспин само, крака ми блокира, посиня, и след изследванията в болницата намериха запушване на илиофеморалните вени, почти до вена кава казаха, че са стигнали тромбите. Откъснати имаше в крака, както и намериха в белия дроб.
Вече 9 месеца пия Еликвис и Детралекс, крака ми се чувства все по-добре и мобилен, не свалям компресията, освен като спя. Започнах да спортувам почти пълноценно. Ходя на 3 месеца на доплер, за да се види подобрението. Надявам се да съм била полезна!

# 668
Момичета, това, което сте преживели, ми звучи много страшно. Пожелавам ви само здраве и щастие и най-лошото да е преминало. Емболията от тромбофилия лице получава? Изследвахте ли мутациите?

Да, това са резултатите от изследванията , които ми назначиха. Като според всички не е нещо притеснително и нещо, което е довело до състоянието ми.

# 669
До ден днешен не мога да си обясня защо не ми назначи терапия, а каза само Натаспин. Аз бях много тежка, голяма бременна, а той ме държеше на инжекции през ден, и 6 натаспина на ден, при положение, че Д димер гонеше 3 от средата на бременността. Аз съм с мутации в PAI и ACE, преди това имам една загуба около 8ма седмица.

# 670
До ден днешен не мога да си обясня защо не ми назначи терапия, а каза само Натаспин. Аз бях много тежка, голяма бременна, а той ме държеше на инжекции през ден, и 6 натаспина на ден, при положение, че Д димер гонеше 3 от средата на бременността. Аз съм с мутации в PAI и ACE, преди това имам една загуба около 8ма седмица.

Аз също имах загуба преди тази бременност и поради тази причина ме насочиха да си пусна тест за антифосфолипиден синдром.
Така че може да се консултирате с лекарите , които ви следят , дали да си пуснете и да видите стойностите.

# 671
geri233 а вие след раждането бяхте ли на терапия с фраксепарин или натаспин?

# 672

По време на цялата ми бременност съм приемала натаспин, който ми беше назначен заради приема на утрпгестан и скорошен аборт.

След раждането, докато бях в болницата, бях на Фраксипарин, но след като се прибрах вкъщи, не съм имала никаква терапия.

След консултация при проф. Паскалева тя изказа отрицателно мнение за натаспин и каза, че според нея не помага. В същото време д-р Разбойников, съдов хирург, каза, че след като ми свърши терапията с Ксарелто (обикновено 6 месеца, но при мен се препоръчва поне година), спокойно мога да мина на натаспин, докато според проф. Паскалева по-скоро е подходящ аспирин.

Честно казано, заради тези противоречиви мнения искам да потърся още едно или две-три допълнителни мнения, за да получа повече информация – откъде наистина е дошъл този тромб и каква трябва да бъде правилната терапия след като приключи лечението ми с Ксарелто, за да мога да бъда спокойна, че няма да се повтори това нещо.

# 673
Този натаспин не е ли хранителна добавка?
Аспирина си е лекарство.

# 674
  • Sofia
Осем дни след секциото получих внезапен припадък и много силен задух и се установи масивна двустранна белодробна емболия. В болницата ми направиха три процедури за впръскване и беше извадена голяма част от тромба, за да се отпуши белодробната артерия. След направени доплерови изследвания със сигурност се изключи вариантът тромбът да е дошъл от краката.

Лекуващият ме лекар в Софиямед ме насочи към изследвания за тромбофилия и антифосфолипиден синдром. Има различни мнения за това къде точно се е образувал тромбът – според някои лекари е възможно да се е образувал директно в белодробната артерия, според други има още неизвестни, но със сигурност не е дошъл от краката.

В момента съм на лечение с Ксарелто, като ми беше казано, че терапията ще е около една година.
След преживяното започнаха силни паник атаки и няколко пъти се наложи да влизам в болница.
Радвам се искрено, че при теб има напредък и че се чувстваш по-добре физически – това наистина дава надежда.
Видях и препоръката за д-р Минкова в Токуда и записах час, за да чуя и нейното мнение.
До сега освен в СофияМед , бях насочена за консултация с Паскалева и Разбойников , но конкретно към Паскалева има леки резерви , особено и след прочетените неща тук, въпреки че към този момент следвам нейната терапия за прием на Ксарелто.
geri,
все едно чета за себе си.
Мен вчера ме изписаха с масивна двустранна БТЕ. Така че при мен лечението тепърва започва и не мога да помогна с опит.

Не е след раждане.
След секциото и спирането на НМХ имаше само съмнение за БТЕ (задух, д-димер 2.2, и отклонения в кръвно-газовия анализ). Но на скенера нямаше нищо.

Но ето 3г по-късно все пак се случи.
Моята терапия ще е доживот, защото съм с Тромбофилия - Фактор 2 Протромбин.

Последна редакция: нд, 25 яну 2026, 16:19 от Brin de muguet

Общи условия

Активация на акаунт