Екранни деца

• 2 620
  • 52
  •   1
Отговори
# 30
Я, нови думи имало в езика ни, екранни деца …
Както се писа, май трябва темата да се казва екранни родители.
Винаги все някой може да се смее за нещо, това относно страховете на родителите. Все едно някои от родителите не са били деца и никога не са им се смяли за нищо.
Преди се смееха, ако нямаш последния модел Адидас или Найк, преди това за други неща.
Винаги най-вървежните са били богатите и наглите, така шв бъде винаги, поне у нас, защото се позволява. На колко места има униформи, телефони в джобовете и т.н.

Има родители, които не могат да осигурят всички прищевки и последни моди, дори взимат кредити, това е най-лошия вариант. Рано или късно балона се спуква и детето че страда още повече.

# 31
  • По света и у нас
То аз съм залепена за екрана а те няма да са....
Ми висят на игрите Роблокс и майнкрафт играят.
Да, до някъде играта развива, но е лимитирано до потенциала на фантазията на авторите на играта, освен това наистина зарибява яко и само това е темата на разговора.

# 32
Аз пък не съм залелена за екрана,дори и телевизия не гледам от няколко години.
Нямам против игри,но им взима акъла според мен 🙈

# 33
Ох чак развивали мозъка игрите…

# 34
Чакай да видиш след 5-6 години какви гении сме си отгледали Joy

# 35
  • Beyond the stars
Чакай да видиш след 5-6 години какви гении сме си отгледали Joy

Не е нужно да чакаш - като погледнеш средностатистическия тийн, който така е отгледан и ти става ясно.

# 36
Понеже съм информатик и съм постоянно на компютъра, гледам ежедневието на детето ни да е по-малко пред екран. В момента е 3,5 години и когато се събере с други деца и почнат да обясняват за разни детски филми, то не знае нито един, понеже просто не е гледало телевизия досега и телефон сме давали малко при пътуване със самолет или градски транспорт. Само и единствено тогава.
Според мен трябва от рано да се започва с интерес към други неща, иначе е ясно, че не може да се скрие всичко завинаги. Въпросът е да се запали интерес към книги, игри навън. Нашето човече просто не минава ден, в който да не ме кара да седна да чета книжки (по няколко пъти на ден + за приспиване). След градина играе навън до 19:30-20:00, а ако има гръмотевични бури и градушки (само тогава не сме навън) четем книги, борим се, строим с конструктори, нареждаме пъзели и т.н. Да, на 7-8-10-14 години ще се промени това, ама някаква основа е хубаво да се положи по-рано.
А иначе да, някои игри развиват. Майка ми ми се караше като малък, че играя много Тетрис, ама сега като съм и на гости и подредя след нея нещата в миялната, се освобождава място за още толкова съдове Simple Smile

# 37
Майка ми ми се караше като малък, че играя много Тетрис, ама сега като съм и на гости и подредя след нея нещата в миялната, се освобождава място за още толкова съдове Simple Smile

# 38
Винаги ще се намери за какво да се подиграват останалите деца/хора, но ние като родители трябва да ги научим “да не им пука”, както каза Нединка.
Моето дете в началото на 1 клас ми обяснява, че не му харесва да се чувства “различен”, защото той не играел игри, а ги обсъждали в училище останалите деца, но ми каза още “спокойно, аз като ги слушам малко и разбирам за какво говорят и се включвам в обсъждането…никой не разбира”! Не ми стана приятно, но не съм му тупнала конзола в ръцете Simple Smile
Той също има кратко екранно време, но го използва за други неща. След тази случка с баща му изтеглихме прилижение, което е по-образователно, да може малко и той да “играе” (математически задачи, шах и чужди езици) и всички са доволни Simple Smile 
Няма да е все така, ще играе и от другите игри, но когато има правилната основа, много по-лесно детето може да си поставя граници. Плюс това едно е 5-6-7 годишно дете да си “пържи” мозъка и съвсем различно 13-15 годишно. Не казвам, че изобщо има нужда някой да го прави, но в нашата действителност е почти неизбежно. Докато не ги удари хормонът и имаме повече контрол като родители е хубаво да налагаме по-здравословни навици, защото след хормоналните бури, децата могат отново да се върнат към изградения навик.

# 39
  • Най-красивата страна
Дъщеря ми гледаше телевизия.
Любими и бяха филмите на Animal planet,защото обича животни.
И детски филмчета е гледала.1-2 филмчета вкъщи,ако не иска да спи следобед,а е изморена.
През останалото време-имахме гости или ходехме на гости на други деца,излизахме на площадката или карахме колело,ролери,през лятото всеки ден на плаж,на модерен балет,рисуване.

И нямаше време цял ден да виси на телефона.
Играеше по 20-30 минути...но не се е впечатлявала много...повече и харесваше да слуша музика.
Като по-голяма я записах на школа по английски ,плуване и конна езда.Излизаше да кара колело в парка с приятели.На кино,на театър,спорт,караше тротинетка...
Чете много книги.Избира си ги сама.

От 10 годишна няма никакъв интерес към разни игри на телефона.

Сега е на 15г.вълнуват я други неща.

Познавам дете с екранна зависимост-това е диагнозата от психолог.
Детето е на 3 години ,отказва да говори.Не защото не може.
Не желае да общува с никого.Няма интерес към никакви други дейности.

И ако му вземат телефона изпада в истерия.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 09:31 от Veronikaaa

# 40
Демек е оставено с телефона въпреки диагнозата?
Все едно на наркоман да се продължава да се дават наркотици от родителите.

# 41
  • Най-красивата страна
Не могат изведнъж да му отнемат телефона .
Но се стараят да му отвличат вниманието с други неща.
В момента детето е при баба си и дядо си на село.
Купиха му куче.Заиграва се с кучето ,но пак търси телефона.
На есен ще тръгне на детска градина.И там няма да е лесно.

# 42

Направо нямам думи за такива родители, но виждам немалко такива, така че не се и учудвам. Наскоро видях баща, който води дъщеричката си, около 3-годишна за ръка, тя в другата ръка държи телефон и така вървят по улицата. В едно кафене седят майка и дъщеря (9-10 годишна). Дъщерята гледа някакви глупави видеа,  майката седи отсреща и гледа дъщеря си, пълно мълчание.

# 43

Това не може да е сериозно за дете на 3 г с екранна зависимост. И го твърдя ксъо човек , който има познания  по въпроса. Ако в това е препоръка от лекар, то бих я нарекла неадекватна. Принципът на този тип терапия гласи, че за да има подобрение трябва да има влошаване. Поведението е като наркотично пристрастяване ,  но не променя химичните процеси и няма нужда от онази поддържаща химия. Затова се спира от раз. И тъй като родителите носят вина,   трябва И те самите да понесат непривтността, като изтърпят това влошаване.

# 44
  • Beyond the stars

Направо нямам думи за такива родители, но виждам немалко такива, така че не се и учудвам. Наскоро видях баща, който води дъщеричката си, около 3-годишна за ръка, тя в другата ръка държи телефон и така вървят по улицата. В едно кафене седят майка и дъщеря (9-10 годишна). Дъщерята гледа някакви глупави видеа,  майката седи отсреща и гледа дъщеря си, пълно мълчание.

Видях бебе на 5-6 месеца със слушалки и сложен телефон пред него. Rolling Eyes

Има вече официална диагноза "дигитален аутизъм" - деца, които асоциират живота като такъв и комуникират единствено чрез и пред екран.

Общи условия

Активация на акаунт