12 клас - НАБОР 2006 - КСК - Успех!

• 46 788
  • 750
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Е, аз това, че не се пускат майки (и други родители тип родител 2), го написах, защото не мога да гарантирам вътре какво се е коментирало. Вероятно на даден етап питат дали става дума за държавна поръчка или платено. Иначе са си достатъчно големи, за да могат да се запишат сами, надявам се.

# 361
  • Sofia
Ще се запишат децата, но моя е много разсеян. Затова му казах, за да съм сигурна, че ще пита за всичко, ще му напиша на бележка въпросите. Дано и бележката не забрави в джоба си, защото и това очаквам от него.😄

# 362
Това че, че не е маркирано за ДП или платено, значи че няма опция платено, според мен.
В наборните теми, в таба образование, където неангажирани майки към образованието не губят време да четат, си е синдром да не си помисли някой, че твърде се помага на детето, че ходи на уроци и т.н. Ние сме ветерани. Тук не мисля, че има майка, която е баш тъй небрежарка в стил: "абе, голям(а) е да се оправя". Това не значи, че няма да се оправят, но ние сме си ангажирани, не защото те няма да се справят.
Моето си попълни само, но като седна да го прави си седнах до него, защото се вълнувам и няма как аз в това време да си гледам сериала или да се почесвам.
Тук поне никой няма нужда да се оправдава, че му пука, мисля.

# 363
  • у дома...
Идва един момент, когато тези деца трябва да могат и самостоятелно да се справят във всякакви институции.
Прекаленото обгрижване понякога изиграва лоша шега.
Подготви си сама целият набор документи за работата. Пита си, ходи където трябва. Единствено насока съм дала къде да си вади свидетелство за съдимост, защото е родена в един град, а по постоянен адрес е в друг. Дори беше учудена колко лесно и бързо става всичко.
Търси си сама хора, които да ѝ дадат отзиви за желаната специалност от всички университети. Сама си взе решението.
Да, трудно ни е да приемем, че вече са големи и не е необходимо да ги водим за ръка. Трудно ще свикнем, че вече са почти самостоятелни и все по-малко ще са "зависими" от нас. Но това е естественият ход на живота. От нас зависи да сме си свършили добре работата през "първите седем" и дано сме успели да изградим връзка на взаимно доверие.

# 364
  • София
Всеки си познава детето. Има по-организирани и стриктни, забелязала съм, че са предимно момичетата, а има и такива, като синковеца, които са по-отнесени и, като нищо могат да забравят да попитат или да объркат нещо. Не виждам нищо лошо да ударим едно рамо - все пак не става въпрос да си избират дрехи в магазина. Ако объркат нещо при кандидатстването, после не може да се коригира. Аз примерно знам за кое мога да го оставя сам да се оправя и за кое е добре да имам поглед над нещата. Примерно за бала му не съм си мръднаа пръста нито за купуване на костюми, нито за организация - за нищо. Всичко сам си направи. Но, когато става въпрос за попълване на документи, за окомплектоване и т.н. си е пълна блейка. И не бих рискувала да го оставя да се оправя сам, особено, като си е организирал заминаване на почивка и акъла му е основно там в момента Simple Smile

# 365
Аз пък съм по-голяма блейка от него в тия неща Simple Smile
Писахте преди време за наследствените пенсии - ние  се отнесхме и забравихме да занесем дипломата в НОИ, трябва ли да има печат вярно с оригинала, или е достатъчно копие? След 24 юни проблем ли е да се занесе?

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 10:14 от Аmanda

# 366
А как предвиждате децата да преодолеят тази разсеяност, липса на организация и способност да се справят с попълване на документи?

# 367
А как предвиждате децата да преодолеят тази разсеяност, липса на организация и способност да се справят с попълване на документи?
от опит (набор 2005 съм) - като се скъса пъпната връв Simple Smile - дъщеря ми учи в чужбина, изведнъж започна всичко сама да си попълва и прави - като няма кой Simple Smile. До 12 клас беше по-лесно "мамо, може ли....".

# 368
  • у дома
Аз пък съм по-голяма блейка от него в тия неща Simple Smile
Писахте преди време за наследствените пенсии - ние  се отнесхме и забравихме да занесем дипломата в НОИ, трябва ли да има печат вярно с оригинала, или е достатъчно копие? След 24 юни проблем ли е да се занесе?
23 ти е срока. За др не знам,защото неговата диплома я дадоха на 20ти петък в 18ч.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 10:35 от svetlaem

# 369
  • гр.София
Светла,може ли да питам как върви при голямото ти момче? Помня,че беше факир по английски език.

# 370
  • София
Имам въпрос за ТУ. Ако кандидатстудент е приет на първо класиране, може ли да се запише онлайн или задължително трябва а отиде на място? И, ако се запише на място, оригиналната диплома при тях ли остава или се представя само за записването?

# 371
  • sofia
Като им се прецака нещо важно и почват да пият хапчета за досещане 😃
Иначе с редовни тренировки по институциите се преодоляват. С набора ходих да си открива нова сметка в банката, но само като придружител. Старата после ходи сам да я закрие.
Големият го тренирах да си подава онлайн декларациите за здравното, после го карах онлайн да си ги плаща.

ПП: Записването е само на място. Може и друг човек да  го запише, само прочетете условията за това за съответния университет.
Носете си копие на дипломата, оригиналът само се сверява и се връща.
СУ го задържат, ако чакате второ класиране.

Последна редакция: нд, 22 юни 2025, 11:21 от vesi1

# 372
Каката преди две години беше многооо обгрижвана при кандидатстването. Нямаше изпит на който да не ме накара да отида с нея, за подаването на документи също и дума не даваше сама да отиде. Гледахме, писахме, проверявахме и двете по пет пъти всичко.Подавахме на място документите, за да сме сигурни напълно.После като  реши да не остава тук, в Нидерландия всичко  абсолютно сама направи.Отиде до там сама. Нищо,че се изгуби.. Но. ..Банки, карти, застраховки, работа, плащане на университет.Намиране на квартира в Мадрид, заради обмена, същото там.Така, че..неволята учи..Важното е да се покаже на младежа,  как..после той и сам може.
Още изтръпвам като си спомня как една колежка остави хлапето и само да си попълва документите за СУ и го приеха веднага по първо желание Тюркология, защото не беше разбрал как се редят желанията.Не се записа, ходи на изпит в Пловдив...и сега не учи..работи.
Моят синковец не иска да учи ....нищо. Ама аз не се отказвам-  плюх си на ръцете и специалност по специалност му сметнах бала с елката на всички възможности- редовно, платено, задочно, задочно-платено...попълних ги в табличка до баловете с класирания от 2023 та и 2024 та.Всичкоо..на математики, физики...географии, фиологии...Така и за Техническия, така и за Строителния. За УНСС-то, което аз най-харесвам, не можах да намеря данни...И В НБУ го подмамих да отидем да го разгледа и да му разкажат за двете специалности към които проявяват някакъв интерес. Да гледа..да мисли..Ми, то света е пълен с възможности, да не се отчайва... И като прави избор, той да е информиран, да не е на сляпо.Пък, ако изборът му е да работи, да работи. Аз пак ще съм до него..независимо

# 373
Абе голяма работа, че някой някъде е отишъл в компанията на майка си и това го прави неоправен. Всеки може да се оправи, голямата работа едни документи за кандидатстване. Ако се затрудни ще пита, било то служител или майка си или пък АИ. Все едно ние тук не се питаме една друга. Не разбирам цялото това съревнование кое дете е по-оправно. Просто има родители на които им е кеф да са замесени в суматохата по кандидатстването и деца, на които не им е драма, че и родителят иска да е част от това.

# 374
от опит (набор 2005 съм) - като се скъса пъпната връв Simple Smile - дъщеря ми учи в чужбина, изведнъж започна всичко сама да си попълва и прави - като няма кой Simple Smile. До 12 клас беше по-лесно "мамо, може ли....".
Всичко си могат децата. Струва ви, че блеят, защото се поотпускат, като внимава и друг. Аз, като има и друг да става в моя ранен час, често не чувам будилника. Иначе си го чувам съвсем добре.
Аз, ако мислех, че не може да попълни тъпа форма за кандидатстване, нямаше да се глася да учи на 400 км. Участвам, защото се вълнувам за новото начало.

Общи условия

Активация на акаунт