Подаръците - в карати, моля

• 5 889
  • 135
  •   1
Отговори
  • София
Поводът за темата е мой познат, който ми се оплака, че бившата му не му върнала подаръци бижута - някакво скъпо колие и пръстен (не годежен, той е вечният ерген). Аз, както се досещате, му казах без свян, че е льольо и тя пък е изгубила 4 години с него, даже малко я е обезщетил, познавайки го. Ние сме си искрени, не се е обидил.

Какво мислите за връщането на скъпи подаръци? И втора линия на темата - предвид тенденциите мъжете да баламосват жените дълго време, без реално обвързване, мислите ли, че поне е нормално да не реват и да се разпишат с нещо по- ценно, което може да послужи един ден? Уточнявам, че говоря за средностатистически хора, не за мутренски истории.

За да отговоря и аз - не съм връщала подаръци. Някои си ги ползвам и до днес, включително бижутата.
И трета линия на темата, която току- що ми хрумна. Сърдят ли се половинките ви, ако носите/ползвате неща от предишни партньори? Или просто не им казвате.

# 1
  • Paris, France
Аз съм връщала скъпи бижута.  Не исках вещ, която да ми напомня за човека, ако и да струва скъпо, защото човекът не ми беше скъп. .

Ако бижутата са дадени като подарък за годеж, който жената разваля е редно да ги върне. Ако мъжът развали годежа, жената ги запазва. С брачните е подобно освен ако има друга уговорка. Бижута с емоционална стойност бих върнала при всички случаи. Примерно годежен пръстен на баба му или гривна от прабаба му бих върнала без разправии.

Няма едно и също правило навсякъде. Както се уговорят. Съдят се хората с години за ценности и бижута.

Това за загубата на години винаги ми е звучало тъпо. Все едно не и е било приятно с него, та е трябвало да я обезщетява. Ако са се разбрали да я издържа е различно.

Никой мъж не може да баламосва дълго жена, която не иска да е баламосвана. Която държи на брак, не допуска съжителство преди точната дата и си казва от началото до колко време очаква предложение. Повечето жени от неразвития и традиционния развит свят така правят.

Всичките ми бивши съученички, състудентки, съседки от Мароко, Ливан, Йордания, Япония и подобни държави се ожениха (че и по няколко пъти, шшшшшшшт), получавайки златата, парите и подаръците, които поискаха.

Първото, което ми каза бивша съученичка като пристигнах в Лондон беше ако искам да се оженя, да не заживявам с мъжа до сватбата и да му кажа, че без брак няма да приема да живеем заедно. Също да не го приемам за секс в дома си. Life.

# 2
Много е жалък този твоя познат, Кяч. Нали са подаръци, имала е жената повод, той е имал желание, купил, подарил. Не знам защо очаква да му се връщат при раздяла. Аз лично не бих върнала подаръци, както и не бих върнала годежен пръстен, ако другата страна развали годежа. Не че ми се е случвало, но имаше такъв казус тук по едно време и се замислих. Ще го задържа за компенсация за загубеното ми време, пък нека отсреща ме мислят за меркантилна.

По втория въпрос, не бих имала очаквания от средностатистически мъж, който работи на една заплата да прави супер скъпи и ценни подаръци. Ако мъжът има по-висок стандарт - да. Просто подаръците от такъв мъж е нормално да са по-скъпи, тъй като той може да си позволи повече.
В никой случай обаче, не очаквам в края на връзката да ми се изискат обратно и не ми се е случвало такова нещо.
И по третия въпрос - нося си всичко, което ми харесва и на никого не давам обяснения кое откъде ми е. Даже не ми е хрумвало да водя разговори на такова ниско ниво и ако някой ме попита доста ще ми се развали мнението за него.

# 3
Това е някакъв оксиморон, да върнеш подарък. Той подарен ли е в крайна сметка или даден за временно ползване, на лизинг, на заем и т.н. Че има такива дребни душици има, даже някои сами си ги искат обратно, само не виждам защо трябваше да обиждаш регулярните льольовци.

# 4
  • София
Имам и други жалки, споко Sweat Smile
За раздумка на някои теми са чук, но по темата за връзки и жени... Добре, че съм аз, да им наливам малко акъл. Един друг пък си искаше някаква печка ли, друг домакински уред ли беше.

В интерес на истината никога не са си искали подарък от мен. Може зад гърба ми да е имало подобни изказвания, но някой да ми се натресе и да каже - дай тука ся това и онова, не.

# 5
  • Paris, France
И от мене никога, никой не си е искал подарък обратно.

Catcher, де ги намираш такива като твоя познат?

# 6
  • София
Ами, с този специално се познаваме от един курс още от време оно.  Тъпото е, че това не са някакви изпаднали пиянки пред блока, уж са хора с хубави професии, но интересчето говори.

# 7
  • София
Никой нищо не си е искал, но и аз никога не бих върнала нещо.

Имал - дал. Нямала съм - взела съм. Точка.

# 8
Ако са някакви семейни ценности бих ги върнала,иначе не.
Да ме компенсират също не очаквам. С бившия живях 9г,когато си тръгвах ми предложи да взема всичко,което искам. Взех си само личните вещи и хубавите спомени. Имам бижута от него, нося ги с удоволствие. Нямам спомен дали съм споменава кое от кого ми е пред мъжа ми.

# 9
  • Най-красивата страна
Аз лично бих върнала скъп подарък,ако съм приключила връзката с човека .Няма начин да нося бижута подарени ми от човек от когото съм останала разочарована,защото ще ми напомнят за него и няма да ми е приятно.

От друга страна,ако аз съм подарила бижута на някого ,не бих си ги поискала обратно.

# 10
  • София
Подаръкът е подарък и не се връща. Единствено годежен пръстен при разваляне на годежа от страна на жената и дадени семейни бижута, които тя да носи и да предаде нататък в семейството, каквото явно няма.
Това е и по втория въпрос - подареното е подарено, даденото назаем или за временно ползване е временно.
И за двата пола важи, както и за всякакви вещи.
Бижута от предишни гаджета нямам. Имам гривна от мъж, тогава младеж, който беше лудо влюбен в мен и с когото и досега сме семейни приятели, но не сме били гаджета никога. Нося я понякога и съпругът ми не се сърди. Ако обаче ставаше дума за предишен партньор, не знам дали щях да я нося - надали.

# 11
Aз знам от дете - подарена къща не се връща. Толкова по въпроса, това са подаръци, а подаръците се дават безусловно. От там нататък дареният може да си прецени дали не иска да запази спомени и неща, напомнящи за бившия, и да ги върне, да ги продаде или да си ги задържи.
Вече конкретно за годежен пръстен е нормално, ако жената разваля годеж да го върне като символ на раздялата. Все пак годежът е обещание, вид договор. Но за всякакви други подаръци всичко е окончателно.

Иначе за мен скъпите бижута не са никакво подсигуряване, а само един скъп жест, по който не знам защо жените много си падат. Тоест знам защо - рекламата го наложи. Ако се търси подсигуряване да се подарява инвестиционно злато.

Нямам опит с последния въпрос, но за мен не би било нормално да носиш бижутата от предишно гадже. Все пак бижутата имат една единствена цел - показност, да се показват и да се виждат, а да се манифестират остатъците от бившия ми е странно. Още една точка за инвестиционното злато.

# 12
На мен никога нищо скъпо не са ми подарявали, а и не нося бижута, така че само теоретично мога да пиша. Ако си поиска подаръците, бих му върнала всичко, дори и пералнята. Grin

# 13
Интересна тема. Не съм връщала подаръци и не са ми искали да връщам. По един или друг начин обаче, постепенно съм се освободила от всички подарени от бивши неща - продажба, подаряване или изхвърляне, според зависи от конкретния подарък.

# 14
Мога да приключа темата с всичко коз на жалкарството мъжко за връщане на подаръци, но няма да навлизам в конкретики, че наистина е жалкарско. Laughing

Не връщам и не бих върнала никакви подаръци, независимо дали са бижута или друго (дори пари). Ако ме дразнят – хвърлям. Ако ги харесвам – нося/ползвам.

Не се обяснявам кое бижу от кого ми е. Мъжете се дразнят определено, ако знаят, че любимото ми колие е от бившия и си го нося приоритетно, примерно.

Общи условия

Активация на акаунт