ТОЛЕК и шофьорска книжка

• 2 655
  • 22
  •   1
Отговори
# 15
Ако ТЕЛКа не е пожизнен, като му изтече срока, не го подновявате. Избирате или категории или пенсия.

# 16
Ами, за обжалване и преразглеждане на ново? Няма ли вариант?

# 17
Здравейте! Синът ми е на 17години и в момента се лекува от мозъчен тумор. Подадохме документи за ТЕЛК, но се притеснявам дали в решението няма да има забрана за шофиране. Ако има вписана такава забрана, може ли той да се яви на ТОЛЕК и да получи "годен" за шофиране. Разбира се, ясно ми е, че здравословното състояние трябва да го позволява.
Мисълта ми е, ако си здрав физически и неврологично, но в ТЕЛК заради тежката диагноза е дадена забрана, може ли ТОЛЕК да отмени забраната и да даде разрешение или трябва да се чака да изтече ТЕЛК решението. Изчетох всичко в интернет, AI ботове и информацията е крайно противоречива. Благодаря!

# 18
Inil ТЕЛК не пише в решението си дали може да шофира или не. Когато изкара изпитите и отиде да подава документите в КАТ, не споменавайте за ТЕЛК и в медицинското от личния лекар да не пише за него (ако ЛЛ много държи да напише, въобще не го взимайте, а отидете при който и да е друг личен лекар). Ако не ви върнат на гишето, няма да ходите на ТОЛЕК, но върнат ли ви, трябва да отидете. Относно това дали, ако се наложи ТОЛЕК, ще му дадат книжка, за неговото заболяване не е изрично забранено, а по преценка на ТОЛЕК. Успех!

# 19
Сигурна ли сте, че в ТЕЛК няма такава препоръка или забрана? Неговото заболяване е сериозно.
ChatGPT ми пише, че с тази диагноза почти сигурно ще има забрана за шофиране и докато не изтече ТЕЛК решението, няма начин да докаже, че е годен. Според Чат-а ТОЛЕК може да даде становище, само ако имаш обикновен ТЕЛК без забрана.
Съжалявам, ако е толкова объркано, но мечтая за нормален живот за детето си и искам да направя всичко по силите си, за да му помогна.

Последна редакция: нд, 22 мар 2026, 15:16 от Inil

# 20
Inil Напълно сигурна съм, че не дават становище относно възможностите му да шофира.

П.П. Имате и друг вариант, може да изчакате да вземе книжка и след това да подадете за ТЕЛК. Така със сигурност няма да има проблем.

# 21
Ние вече подадохме документи без да предполагам, че може да има такова нищо.
Но щом сте сигурна, че няма такъв текст в ТЕЛК-а, това ме успокоява.

# 22
  • София
Няма разбира се такова указание в решението.
Има относно условията за трудова заетост.

Минава се комисия и прегледи, поне половин ден отнема.

За прикриване то на тази информация няма и да коментирам.

Общи условия

Активация на акаунт