Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 38

• 5 899
  • 222
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте, момичета, в търсене съм на електрическа помпа за кърма (преносима тип в сутиена) и съм се спряла на Momcozy (знам, че най-коментираната тук е Спектра). Въпросът ми е дали някой ползва такава в момента и кой модел, понеже се чудя между M моделите, както и V2 вариант мисля, че беше, който го водят уж болничен клас?. В Айко изпуснах хубавите намаления и сега дебна да видя от къде може да изпадне на промоция.

# 181
Здравейте, от няколко дни по време на кърмене и след него ме болят зърната и гърдите с доста силна пареща болка и щипане. До толкова, че вече става непоносимо да кърмя. До сега не го е имало това, малкия е на почти 2 месеца, за пръв път ми се случва така да боли. Консултирах се с АГ тя каза само да се изцеждам без да кърмя и да се мажа с крем за зърна. Интересува ме при някоя от вас дали е имало такъв проблем и какво е помогнало и какво се е оказало, че е било понеже в интернет търся и излизат доста причини.

# 182
Най-вероятно захапката на бебето не е правилна. Най-хубаво е консултант по кърмене (която има IBCLC) да види дали правилно захапва. В позата облегната назад е по-лесно да се постигне правилна захапка, вижте по-напред в темата

# 183
Момичета на изключително кърмене, как построихте режима на сън на бебчето? Нашата от първите седмици още бодърства доста по дълго от препоръките в таблиците за детски сън по простата причина че там за бебе под и на месец-два пише да будува до час и 15-20 мин. Последвано от сън час. Ами след събуждане сменяме памперс между 5 и 10 мин в зависимост ще мием ли дупе, после масаж на коремче и колело още 5, докато се накърмим минават  още 40, (а в началото се и кърмехме по час, час и 5 мин), да се оригнем още 10. И излиза че директно пак трябва да я приспивам защото и това отнема поне 10тина. Ами игра, общуване с мама и тати, гушкане кога?
Това се случва само при по дългата нощна пауза, там спи 4-6 часа, хапва и директно заспива за още 3-5 часа. Но през останалото време сънят е рядкост🥹

# 184
Никак. Не съм се занимавала с режим изобщо. Заспива на гърда, като и се доспи. Не съм гледала таблици - те реално не са на базата на някакви сериозни научни изследвания, а са някакви средни стойности. Може да са полезни, ако човек следи бебето и види долу горе кога му се доспива, но това е. Променят се много бързо и без това.

В началото наистина бебето основно спи. Игрите идват постепенно. Кърменето си е гушкане, често и спането даже, ако бебето спи върху мама или татко или в раница/слинг.

Според мен създаването на режим е напълно безсмислено упражнение, преди бебето да е минало стабилно на две дремки поне - някъде към 8-9 месеца, но всяко бебе е различно. Просто нещата се променят толкова бързо в началото - тамън сме изградили режим и след няколко седмици хайде пак нов. Излишни усилия и нерви според мен. Просто да се следва бебето е далеч по-лесно. Но дори и на две дремки пак много неща влияят на ритъма на деня. Аз дори не съм броила дремките, докато не ми стана ясно, че вече са си две всеки ден. Вече като се мине на една дрямка (между 12 и 18 месеца), може да се говори наистина за режим на дневния сън. Дори и в яслите тук (в САЩ) не им разрешават да слагат бебетата на режим преди да са на поне 12 месеца и са длъжни да ги слагат да спят на поискване - защото така е най-добре за тях.

# 185
Моето бебе е само на месец, но приблизителен режим смятам, че ще имам след 2рия месец, преди това не го виждам 🤷♀

# 186
Момичета, които ползвате Спектра, във Вис Виталис има комплект фуния с аксесоари 32 мм. Когато купувах помпата нямаше, а имаше само 24 и 20мм. И понеже тя върви стандартно с 28мм изобщо не очаквах спрямо схемата за измерване че ще ми потрябва по голяма. Обаче с 28 уж пасваше, но често изтичаше отвън от долната страна. С 32 е перфектно 🫶😎 споделям, ако някоя е имала същия казус😅.

# 187
Здравейте, секциото ми беше във вторник. От тогава слагам бубета да стимулира кърма и ето, че днес вече слезе и гърдите ми се напрегнаха до болезтено. С ръчна помха на авент съм, успявам да изцедя количество около 20-30мл,  но гърдите не се облекчават и омекват. Откакто се втвърдиха и бебето не иска да засучи така силно. Утре ще ми донесат и електрическа помпа. Какво мога да направя, за да не предизвикам мастит и запушване, но и хиперлактация от постоянно цедене?

# 188
Нормално е в началото да се изпълват така гърдите. Бебето добре ли засуква иначе? Как са му памперсите? Може просто с ръка да облекчите напрежението между храненията, помпата може наистина да доведе до хиперлактация, ако бебето си суче достатъчно

# 189
Да, и в на Хедра книгата пише на ръка да се изцежда по малко до облекчение на напрежението и евентуално студени компреси?

# 190
Студените компреси много помагат, ако има хиперлактация, мен ме спасиха определено, като имах бучки, но може малко по-бавно да тече млякото след тях. Което може да е целта в някои случаи, ако бебето се дави от силна струя например, но в други случаи може да е проблем

# 191
Бебето спря да сучи, откакто станаха толкова твърди. Не е от това, че не пускат, защото и до обяд не пускаха, но въпреки това засукваше силно.
Много са напрегнати, твърди, болезнени. Току що сега цедих пак и успявам някакво количество, но болката и твърдостта не намалят, облекчение не идва и след 20 минути цедене на гърда. Утре трябвало да кажа на визитацията и ако положението е трагично, ще се откажа и този път.

# 192
В такъв случай студените компреси ще помогнат.

Спрете да цедите по 20 минути, това само влошава нещата и стимулира повече мляко. Възможно е и помпата да не върши добра работа поради различни причини

# 193
Пробвай да изцедиш малко на ръка преди да сложиш бебето, може да помогне.

# 194
Прочетох коментарите ви в 2.30ч и станах на направя студен компрес и да изцедя на ръка до облекчаване, че мишниците ми бяха надути. Успях да се пооблекча, въпреки че не омекнаха. Сега от 5 до 6 бебка беше при мен, но изобщо не можах да я събудя, а в просъница не засука. И правя пак същото, студена кърпа и масажиране,  малко поизцеждане, когато заболи сериозно.
Вчера тук в болтицата казаха: "топли компреси и  цял ден цедене". Добре, че писах тук.

Общи условия

Активация на акаунт