Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 12

• 49 450
  • 751
  •   1
Отговори
# 540
  • Куциндрел
Моето също до 7ми клас беше в 138мо.  Квартално се води и не е така предпочитано колкото 31ви. Мога само да похваля учителките по мат и бел на първите 3 паралелки от 5 до 7 клас, които са с математика. Също и по повечето учители.  Даже има деца с по 100 точки на НВОто по МАТ.
Сега за следващото, в което се цели, няма добри мнения, но на наши познати децата учат там. Те са доволни, разпитах подробно за обстановка, деца - нямат оплаквания.

# 541
Пускам четвърти пост с молба да не се разводнява темата. Изтрих около четири страници за локалните, принципно обсъждане на балове и подмятания в кое училище се била продавала водка преди 20 години. Личните интерпретации, че се трие заради руския език изобщо няма да коментирам.

# 542
Кажете нещо повече за 31во. Някъде прочетох, че обучението по испански там не е много добро?

# 543
Благодаря. Голямо чудене ще падне кое училище да избере между 7 и 127, в 127 учат няколко предмета на англ. , а и ми казаха, че 7-мо е по-добро за езика / преди тях други ще редим разбира се, но по-вероятно е да се класира тук/, къде английският е по-силен? И като цяло кое училище е по-добро? Локацията еднакво ни устройва. Търся и други алтернативи, но не намирам. За по-високобаловите училища, където са 2БЕЛ +2Мат балът няма да му стигне, а пък за тези с 3БЕЛ е много над миналогодишните.
Само ще кажа, че това с ученето на предмети на чужд език е някаква заблуда при повечето родители.
Хайде някой родител да се пробва в 9 клас да учи химия, биология, история и география с материал за две години за 8/9 клас. Пък отгоре на всичкото да го учи на език и то на такъв на който няма ниво С1.
Децата учат термини и някакви основни неща но това е доста далече от ученето на предмет на езика. Аз лично не го отчитам като плюс.
Важното е децата да разберат химията : първо защото се сблъскват с много нови неща, защото хич не са лесни, защото доста от тях в 7 клас са я карали между другото. И защото това са важните предмети с които повечето от тях ще продължат в бъдеще. А езика е просто едно допълнение към всичко това.

# 544
Кажете нещо повече за 31во. Някъде прочетох, че обучението по испански там не е много добро?
Дъщеря ми завърши тази година 8 ми клас и въпреки , че трудно свикна с госпожата по испански аз  съм с  положителни  впечатления . Преподавателите са добри и изискващи. Мисля , че направи добър избор миналата година.

# 545
Не, не учат предмети на английски
И в паралелката  Чужди езици - АЕ интензивно, ИЕ не се учи разказвателен предмет на английски, така ли? Защото в 127-мо се учи и това малко ни притеснява.

# 546
Не, не учат предмети на английски
И в паралелката  Чужди езици - АЕ интензивно, ИЕ не се учи разказвателен предмет на английски, така ли? Защото в 127-мо се учи и това малко ни притеснява.
До колкото знам , дъщеря ми няма да учи предмети на испански. Мисля , че и в другите паралелки няма да учат предметите на съответните езици. Аз лично предпочитам да си учи на български.

# 547
  • София
При профилите, които предлагаме, няма задължително условие
предмети да се изучават на чужд език, но:
– При първи чужд език – Английски език се изучават на АЕ:
в 9. клас – История и цивилизации, Философия,
Биология и здравно образование, Физика и астрономия;
в 10. клас – Философия, Биология и здравно образование, Физика и астрономия;
– При първи чужд език – Испански език се изучават на ИЕ:
в 9. клас – История и цивилизации и География и икономика;
в 10. клас – към настоящия момент не се предлагат предмети на ИЕ.
Това е от сайта им  - Прием 7ми клас. Между другото- изглеждат супер организирани. Имат вече обявена РС за новоприетите на 09.09.2025!
П.П. О, моя грешка - това е за 127мо. Заблудих се, че за него говорите.

# 548
В 31во не се изучават “предметите” на чужд език. Дъщеря ми завърши 9ти клас тази година.

# 549
За 32 СУИЧЕ се оказа, че информацията, публикувана на сайта им, е непълна:

"В девети клас се изучават четири предмета на английски език – география, история, биология и химия."

1) От преподавател в училището разбрах, че тези предмети се изучават на английски И в десети клас.
2) Освен горните предмети, на английски се изучава И философия, с тази разлика, че все още няма одобрен и издаден учебник по философия на английски език.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 09:09 от Dimi Avram 703940

# 550
  • София
Честно казано не държа да учат предмети на английски. Важното е просто да се учи и преподава добре. Има си часове за езиците.

# 551
При профилите, които предлагаме, няма задължително условие
предмети да се изучават на чужд език, но:
– При първи чужд език – Английски език се изучават на АЕ:
в 9. клас – История и цивилизации, Философия,
Биология и здравно образование, Физика и астрономия;
в 10. клас – Философия, Биология и здравно образование, Физика и астрономия;
– При първи чужд език – Испански език се изучават на ИЕ:
в 9. клас – История и цивилизации и География и икономика;
в 10. клас – към настоящия момент не се предлагат предмети на ИЕ.
Това е от сайта им  - Прием 7ми клас. Между другото- изглеждат супер организирани. Имат вече обявена РС за новоприетите на 09.09.2025!
П.П. О, моя грешка - това е за 127мо. Заблудих се, че за него говорите.
Много Благодаря! Въпроса е и за двете училища - 7-мо и 127-мо, но малко неясно съм го написала. 127-мо е предпочитано, ако стигне бал тази година, защото е на кантар. За 7-мо е много по- голяма вероятноста да стигне бала съпоставено с бала от миналата година, но паралелката е само с профил чужди езици. И девойката предпочита разказвателните предмети да се учат на български.
GGRЕEN, Благодаря!

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 10:11 от moonligh 78

# 552
  • София
7мо не е ли с по-висок бал от 127мо?

# 553
7мо не е ли с по-висок бал от 127мо?
Да, но при нас конкретно зависи от балообразуващите предмети. Оценка 5 по математика например или география смъква бала.

# 554
И в двете училища балообразуването е различно за разл. профили. В 7-мо има само все още профил Чужди езици с 3БЕЛ. Тази година има профил Природни науки и Икон. развитие, където балообразуването е 2+2. В 127 няма Чужди езици. Профили Хуманитарен и Обществени науки е 3БЕЛ. Профили Природни науки и Предприемачество /Икон. развитие/ е с 2+2. Мисля, че баловете са приблизително еднакви. Основната разлика е в профилите. В 127 те са предварително определени още с ДПП и за деца, които отлично знаят какво искат да учат / освен езиците/, това е добре. Но моят син няма никаква идея, въпреки че знае, какво не иска. В 7-мо се в профил Чужди езици се избира само 3-ти профил и избора е ограничен, но се избира след 10 клас, а не отсега. Така че зависи на кой какво му е приоритет. Не е толкова важно предметите да се учат на езика, аз специално питах, за да добия по-пълна представа за учебния процес. Затова питах за общо обучение, дисциплина, атмосфера. По-скоро се опитвам да се убедя, че не са толкова лош вариант, колкото се опитаха да ги изкарат някои от коментиращите вчера - то не бяха водки, субстанции и т.н.
А за езика - голямото ми дете учи в "елитна" гимназия и чудесно знам ползите и негативите от ученето на предмети на чужд език.

Общи условия

Активация на акаунт