Какво повече НЯМА да купя - 28

• 96 206
  • 738
  •   1
Отговори
# 315
Не знам дали е по темата, тъй като не е опакован и лицензиран продукт, но повече нищо няма да купя от помаците на Женския пазар, които продават сирене, кашкавал и всякакви уж домашни продукти... Редих се половин час на опашка, взех си овче сирене, кашкавал и зрял боб. Бобът е отвратетелно горчив, самите зърна горчат и за първи път попадам на нещо такова...Сварих го, но не става за ядене. Сиренето в началото им беше хубаво, сега няма никакъв вкус, а и не знам каква мандра трябва да имат за да произвеждат такива сериозни количества. Кашкавалът не съм го пробвала... Сигурно някой алхимик им бърка рецептите, а продавачите са подставени лица, за автентичност, но съм разочарована.

Многооо отдавна се чудя дали да пробваме нещата от там, мерси много за отзива.
Ще пропусна със сигурност.

# 316
  • София
Винаги съм била много скептично настроена за всички продукти, които се продават по улиците, "фермерски пазари" и всякакви такива "домашни" неща. Нито се знае къде е направено, как, при каква хигиена. А като видя прясно мляко в използвани бутилки от безалкохолно и ми се...
Купувала съм преди години сирене от такива места, няма да повторя.

# 317
  • София
Със сигурност има нещо гнило..
Първо цената на "овчето" сирене е под пазарната, а би трябвало да е обратното, ако е фермерско..Правят дъмпинг на пазара
Второ- разликата в цената на кравето и овчето сирене е минимална, 2-3 лева/кг, което е странно.
Трето, в момента колко овце дават мляко, за да се бълва тази "фермерска" продукция? То са сирена, то са кашкавали,то е кисело мляко...Млякото им е от края на зимата/ранна  пролет до средата на лятото. Един човек идва в нашия квартал и продава овче мляко само в този период. А те са там и зимата..
Четвърто-доста се разраства този бизнес и започнаха и по други пазари да се разпространяват..виждала съм на пазара на Герена.
И пето, наистина кой контролен орган ги следи и контролира? Имат си гръб ..това е ясно..

Последна редакция: пн, 29 сеп 2025, 08:07 от elix

# 318
Помаците от Велинградско, че все още си гледат овце и крави е факт. Дали чак в такива мащаби, че да покриват столични пазари не зная. Но те са си хитри, врат се, може и да го посмесват малко с друго мляко. Не обичам домашни сирена и кашкавали от тях - миришат ми. Но когато ходя във Велинград често се изкушавам да си купя от местния пазар техни сладка - боровинки, къпини, диви ягоди. Ами... от година на година започват да слагат все по-малко плодчета. Често ми се и захаросват.
Що се касае до гръб... те винаги имат техни хора много високо из властимащите, винаги.

# 319
В тази тема сме ги коментирали отдавна, има и линк към статия, в която ги разобличават.
https://m.bg-mamma.com/?topic=1788911;_gl=1%2A1enhgtw%2A_ga%2ANz … 1MDIkajQ1JGwwJGgw

# 320
  • ...живея на последния етаж...
А не мислите ли, че не произвеждат, а препродават?

# 321
Абе произвеждат си, но не мисля, че чак в такива мащаби. При тях има в последните 30 години много силен наплив на младите хора към градовете. Та не знам кой ли е останал чак пък толкова да гледа животните. Защото то си иска и физически да си горе-долу млад и държелив.
В този смисъл според мен бъркочат нещо с друго мляко. Разбира се ако ги притискаш едва ли ще си кажат. Започват да говорят на силно техния си диалект и даже се правят, че не разбират какво им говориш. Абе с особено мение съм за този етнос аз.
Ако е за тяхно производство предпочитам картофите им. Прекрасни са.

# 322
И аз повече няма да купя нищо от щандовете на тези т.нар. производители.
Купувала съм от Женския пазар, а последно от една жена на пазара в Сандански, няма да потретя.
Един път случайно минавахме в Кресна, хубави бяха продуктите, но не съм повтаряла, за да съм сигурна в постоянно качество.

# 323
тук една съфорумка им беше връщала продукти и притискала и си бяха признали, че стоката е китайска /май мед беше/.
от т.нар. помаци на женския пазар не купувам нищо.
преди много години бяхме купували нещо от к ресна - беше толкова фалшиво, че написах жалба и след проверка им изтеглиха всичките продукти.

# 324
Абе произвеждат си, но не мисля, че чак в такива мащаби. При тях има в последните 30 години много силен наплив на младите хора към градовете. Та не знам кой ли е останал чак пък толкова да гледа животните. Защото то си иска и физически да си горе-долу млад и държелив.

Няма нищо съмнително в мащабите. Една крава дава средно 25 л на ден. Това означава, че всеки ден може да се прави  по 4 кг сирене. Едно семейство не може да насмогне да изяде такова количество. Отделно пък, че ако решиш да гледаш една крава, по-добре да гледаш 2-3, защото трудът, който влагаш по храненето и почистването е почти един и същ. Същевременно мандрите им изкупуват млякото за без пари, та ако има начин да произвеждаш сам млечните продукти и да ги продаваш - всеки би предпочел да го прави и би си докарвал добри доходи.

# 325

Няма нищо съмнително в мащабите. Една крава дава средно 25 л на ден. Това означава, че всеки ден може да се прави  по 4 кг сирене. Едно семейство не може да насмогне да изяде такова количество. Отделно пък, че ако решиш да гледаш една крава, по-добре да гледаш 2-3, защото трудът, който влагаш по храненето и почистването е почти един и същ. Същевременно мандрите им изкупуват млякото за без пари, та ако има начин да произвеждаш сам млечните продукти и да ги продаваш - всеки би предпочел да го прави и би си докарвал добри доходи.

25 литра е много за кравите в Родопите, които се отглеждат пасищно, а не основно на смески. Те не са високомлечни породи, сравнително дребни са, издръжливи, млякото е много масленост, но не е в големи количества. Около десетина литра дневно (една кофа) дава обикновено една крава.

# 326
25 литра от пасищно отглеждана крава е напълно нормално, даже и повече дават. Имала съм близки, които дълги години отглеждаха само по този начин. Освен това повечето помашки села около Велинград не са толкова високопланински, че да не може да оцелее нормална млечна порода крави. Ако става въпрос за някакви големи стада, сигурно се подбират по-устойчиви породи, обаче за лично стопанство от 2-3 животни, хората избират основно млечни породи.

# 327
  • Пловдив
Аз лабнето в бурканчетата го харесвам - това с ментата и чубрицата.

# 328

Македонско сирене от Фантастико - твърдо е, но по гаден начин и много солено.

# 329
На мен пък ми хареса, че е солено. Омръзна ми от безвкусни сирена, уж здравословни

Общи условия

Активация на акаунт