Има ли българска детска градина в Чехия ?

• 712
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
За жалост и аз наблюдавам такава тенденция сред българите в чужбина. Едните толкова ги е страх да не би детето да не говори български, че всячески му “помагат” като живеят и общуват само с българи, ходи на българско училище, държат го повече в българска среда, че накрая детето съвсем не говори добре езика и не е интегрирано в порядките на страната.
Другите пък уж да му изпишат вежди започват от малко да му говорят на един лош, развален местен език, че накрая става така, че детето хем не говори български, хем са му объркали местния език.
Правилото е “един родител - един език”. Българите говорят само български, останалите чуждия.
Много важно е да се знае, че за детето е голям пример и много важно родителите му свободно да говорят езика. Мозъкът на многоезично дете не функционира като на възрастен учещ език Simple Smile
Относно “бъркането” на езиците - нищо не бъркат. Просто има по-лесен и предпочитан и по-труден и непредпочитан език. Личните ми наблюдения са, че при пълна интеграция местния език става доминантен и предпочитан.

# 16
... при пълна интеграция местния език става доминантен и предпочитан.
Hands V
...колкото и да ни е мъчно / или на роднините да им е мъчно/ да го приемем...

Все пак, сме избрали да живеем извън България, а в Рим- като римляните...
Освен това, без грам съмнение ,  децата билингви / научили езика в средата , не с класическото обучение по чужд език в училище/, ползващи добре и майчиния си език , са по-умни, развиват когнитивна гъвкавост, контрол на вниманието, работна памет и решаване на проблеми,  с по-развита определена форма на интелигентност (изпълнителна функция, внимание, памет и т.н.).

# 17
А, да добавя, че макар и на 3, вече почва да осъзнава, че може да използва незнанието на другите и си прави майтапи с баба си и дядо си. Ако му кажат да направи нещо, което не иска, се прави,  че не разбира български и им казва: "Какво каза?" на немски. На мен ми е забавно, ама майка ми полудява Simple Smile

# 18
На въпроса„ има ли Бг ДГ в Чехия, можеше да си отговориш чрез гугъл.
Дори по старомодния начин- телефон- посолство, пак щеше да си отговориш.
Създавайки тема , в бг мамма още повече, поемаш риска да ти отговорят много хора, минали и заминали по тоя път, които виждат заблужденията ти.

Попроменила си поста си, затова ще допълня- познах от самото начало, гастърбайтер си. Не тормози детето си, остани си с него в България, щом нямаш намерение да живееш и да се интегрираш.

# 19
Момиче, Radii❤️ , това е форум, комуникацията е орязана- няма глас, няма интонация, няма позиция на тялото, не ми виждаш очите, докато ти говоря,...не го взимай толкова лично!

Аз специално, ти казвам пак- не ползвам заобикалки и в реала.
И пак , от собствен опит- вече карам 24та година в чужбина- повече съм живяла в чужбина, отколкото в Бг, за мен там не е домът ми...
....послушай повече, по-малко скачай - ако си загрижена за развитието на детето си, или се установи, и се пробвай да си смениш нагласите за интеграция / как пък 8 години не си го усетила като дом!?, /, или не се мъчи, че и детето!

# 20
  • София
Заключено по молба на автора.

Общи условия

Активация на акаунт