Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 89 107
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 1 245
Точно така ставаше преди и си имаше добро разслояване...И никога толкова много пълни 100 точки.  Защо сега не става? Wink Дали все пак не е защото, понеже изпитите  имат за цел най-вече да отчетат успеваемост, да  замажат картинката с ниското общо ниво дори и след школи/уроци. Другото за онези горе  е  подробност...

Има и друга причина - уроците дават резултат. Емпирично доказана истина е, че когато нещо се упражнява, то се подобрява. Когато много деца с добър потенциал и висока мотивация ходят на уроци, а летвата не се вдига, се получава ей така.

# 1 246
  • София
Ами да, де, ама пак стигаме до летвата.. Тя спокойно може да се вдигне и в рамките на общообразователното ниво...Но няма желание нито у управляващите, нито у голяма част от родителите, които подхващат познатия  рефрен, че  в общонационален план никой не е  длъжен да се съобразява с искащите да учат в МГ.. А всъщност подобна стъпка ще улесни и доста други деца, нежелаещи въобще МГ.

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 22:47 от Просто русалка

# 1 247
  • БУРГАС
https://www.izpitai.me/client/schoolScores

Аз ползвам тази таблица с баловете от миналата и по- миналата година ..дано не се вдигнат много сега..доволна съм от резултатите на детето,  сега остава да му стигне бала за което иска

# 1 248
  • София
Полза от лесен изпит няма. Няма необходимото разслоение. Така деца с нещо елементарно остават извън борда. Когато моята кака се явява в далечната 2018 100 точки се брояха на пръсти и то в цялата страна. По мат даже не си спомням 1-3 нещо такова, Санака да помогне. От нея година насам е все по-лесно. Това за да се бият в гърдите за успехите на образователната система.
Общо 280 деца в София имаха 90+ точки тогава по мат. Сега 226 са със 100. По БЕЛ също е подобно положението.

Уроците, школите и пробните не бяха по-малко тогава, Черна станция.

# 1 249
Кажете ми моля, как е възможно грубо 2 % ( моя грешка) от децата в София  да имат макс резултат от 100 точки? През 2018 когато синовете ми кандидатстваха нямаше такова чудо….. децата ли стават гениални?Тази година дъщеря ми едва закрепи 87 точки с два пъти повече зор от братята й! Нито е по- глупава, нито е по- смотана, ама с тоя резултат няма шанс за нито една езикова гимназия в София! Нещо в системата не работа…..   

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 23:27 от Sirob

# 1 250
1,9% е приблизително, къде ги видя тези 20%? 226 деца от 12000 грубо.

Но, да, резултатите са по-високи от когато и да било......

# 1 251
И сега нямаше да има 226 деца със 100т., ако бяха спазили условието  на МОН за зад. 21а да се дават 3т. за разлагане до (х+1)(х+1)(х+1)(х-1).

# 1 252
Кажете ми моля, как е възможно грубо 20% от децата в София  да имат макс резултат от 100 точки? През 2018 когато синовете ми кандидатстваха нямаше такова чудо….. децата ли стават гениални?Тази година дъщеря ми едва закрепи 87 точки с два пъти повече зор от братята й! Нито е по- глупава, нито е по- смотана, ама с тоя резултат няма шанс за нито една езикова гимназия в София! Нещо в системата не работа…..

Как няма да ви стигне за нито една езикова с тези точки? Стискам ви палци!

# 1 253
  • София
Върнах се от чисто любопитство към първата година с НВО - 2010... Хора, сборно оценките по мат  в диапазона между 5,50 и 6, 00  са  били едва 469.  Не помня колко точки съответстваха тогава на оценка от 5, 50. Да кажем, че са били 84, макар че нищо чудно и по-малко да са били...  469 деца в интервала между 84 и 100 точки тогава- днес в същия интервал са над  2100...А в изпита тогава нямаше нищо на ниво СМГ. Wink Значи просто подборът на задачи  е бил по-добър. Да върнат нещата на такова ниво, пак ще е  супер, никой не говори за някакво изсилване със задачи, които  не се учат  тук и там. Последно такъв изпит с неразглеждани по места типове задачи  се даде през 2009...

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 23:33 от Просто русалка

# 1 254
В какъв смисъл подбора на задачи е бил по- добър?

# 1 255
Eдно момче от класа на дъщеря ми има 11 точки от НВО по математика.😐 Изобщо не се бях замисляла, че може да има и такива резултати, аз си мислех, че на моята резултатът е трагичен...Тя е много спокойна засега, проверила била баловете от миналата година и е много дзен настроена.😂 Аз съм умерен оптимист.

# 1 256
  • София
Ами, Sirob,  хем са по учебния материал, хем не са някакви сложни, че да са по силите само на деца от МГ, хем в тях има малки закачки/капанчета, които да ти отнемат точка тук и  там, понеже нещичко не си съобразил..Отделно винаги (освен в последните две години) е имало задачи и със свободен отговор в 1 модул, до един момент такива имаше и във втори - те позволяваха да се покрие в един тест доста повече материал.  И разслояване позволяваха, когато в една задача още в 1 модул  имаш да попълниш липсваща информация за 4-5 неща (тоест само от нея би могъл да имаш между 0 и 5 точки) или да свържеш уравнение, чиито корени са решения на неравенство от другата колона, или да отговаряш с Да и НЕ за верността на няколко твърдения, или...

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 23:49 от Просто русалка

# 1 257
Ами нали тази година бяха точно такива! Хем лесни, хем със закачка, хем по- силите на всички деца?! Хем с практическа насоченост!

# 1 258
  • Сливен
Леле, вие в Сф сте голяма летва. Голям ужас и борба е. Радвам се, че не живея там. 🫣 В нашата дълбока провинция са далеч по- слаби резултатите. Моята е вътре с нейния 404.25 БАЛ за местната Езикова, тъй като миналата година бала варира м/у 350-460 за повечето Езици.  Та аз празнувам вече. Н
Нашето ПМГ ( най- елитното) пък се хвали със среден резултат по БЕЛ 83 т. ( само 2 паралелки), което е далече от Софийските.  Разликата е огромна. И не говоря за малцинствените  у-ща, където се играе на тото само в 1 модул. И за това трябва да помислят МОН. За огромната разлика от подготовката на децата от големите и малките градове. При нас също има школи, децата също ходят на уроци.

# 1 259
  • София
Да, да, всичко това е ясно, но дете със 100 точки на математиката да остане извън СМГ просто не е редно, ако това му е желание - т.е. изпитът е ужасно сбъркан. И за дете с 99 не е редно.
Това се получава, когато с един коршум целиш 2 заека. В добрите стари времена имаше отделен приемен изпит за СМГ.

Общи условия

Активация на акаунт