Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 89 350
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
А в област Пловдив има 5 паралелки с профил математически. Паралелки!!!
5 бр.!!! В едно училище!

10ти клас нво излязоха резултатите 4 раб дни предсрочно.

Дали и нашите ще подранят?

# 496
  • Бургас
Моята девойка върна вчера учебниците, оформиха я набързичко по всичко без математиката и следващите два дни няма да ходят. Три поредни дни госпожата по математика я изпитва, днес я е разпитвала подробно какво е направила на матурата, колко точки очаква, но тя така и не си провери задачите и не знае. Борбата е за 5 за годината, че вторият срок доста се поизложи, отделно и аз имах неблагоразумието Wink да се оплача от някои действия/ бездействия на госпожата. Нали днес е последният ден за нанасяне на оценки? Целият клас е само с устно обещание за съответната оценка, не сме само ние със стиснатите палци.

# 497
Може би един ден, на 30. Не вярвам повече. Нашата е по-сложна.
Мисля, че утре също могат да оформят

# 498
Профил "математика" е малко, но много училища го предлагат като 3/4ти профил, така не стават чак толкова малко. Аз подбирам такива.

# 499
Разглеждам пак паралелките в София и съм мега разочарована. Та то няма математика и физика извън СМГ и НПМГ. То хуманитарни/природни/езикови профили и нищо за децата, които могат и искат да учат математика.
Ти му отрези крилата сега, пък очаквай да стане инженер. Дори не говоря за прием в университет извън България. Просто с 2 часа математика във втори гимназиален етап очаквай да му остане желанието.

Министър Вълчев, моля, намесете се!
Позволете профил математика където има по-малко от 16 желаещи или колкото там е минимума! Аз се наемам да ходя от гимназия на гимназия да преподавам.
Математически профил (определен по дпп) има в 138., 31., 18. и 73.
В допълнение математика може да се избере като 3/4 профил във всички езикови гимназии и 35то (за там съм проверявала). Не е като да няма къде.

# 500
Разглеждам пак паралелките в София и съм мега разочарована. Та то няма математика и физика извън СМГ и НПМГ. То хуманитарни/природни/езикови профили и нищо за децата, които могат и искат да учат математика.
Ти му отрези крилата сега, пък очаквай да стане инженер. Дори не говоря за прием в университет извън България. Просто с 2 часа математика във втори гимназиален етап очаквай да му остане желанието.

Позволете профил математика където има по-малко от 16 желаещи или колкото там е минимума! Аз се наемам да ходя от гимназия на гимназия да преподавам.

До колкото успях през последните месеци да си изградя мнение по отоношение на така коментираната от министъра математика, проблем е освен, че има липса на учители по математика и физика, ами и няма желаещи деца, които да искат да се занимават с нея по-сериозно. Говорих и с учители, включително и с нашия от училище, покрай готвените промените.
Но да, масово децата търсят Чужди езици, Природни науки и т.н.
И каквото е търсенето, това се и предлага. А като няма и учители, съвсем.

# 501

За съжаление, с езиковия профил нещата не са много по-различни.

Малката ми дъщеря ми иска езиков профил, с първи език английски.
Не иска друг основен език, не иска профил СХН, природни науки, хуманитарни/обществени науки, икономическо развитие или предприемачество.

Приемливите училища (включително по отношение на локация) за нас се ограничават до Втора АЕГ, Първа АЕГ, 32 СУ, 7 СУ, 31 СУ.

За голямо съжаление 127 СУ не предлага езиков профил; знам, че там английският също е на добро ниво.
134 също не ни е опция - заради иврита.

В сравнение с миналата година има немалко закрити езикови паралелки, което за мен е скандално.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 15:20 от Dimi Avram 703940

# 502
Здравейте! Понеже не съм много наясно, а въпроса ме вълнува искам да попитам следното : Ако детето е прието на едно от класиранията - първо или второ, но иска да участва в следващите запазва ли му се мястото в училището, където е прието на предния етап? Например записали сме се на трето класиране, но искаме да подадем заявление за 5-ти етап - това възможно ли е? Втория ми въпрос е дали в 12СУ и 127 СУ се учат разказвателните предмети на езика? Ако се учи история на английски или испански на моята девойка ще и дойде в повече.

# 503
Ми то от профилите, които изброихте, че не иска, за 3 и 4 профил остават комай само математика и физика. (На Дими Аврам казвам, че излезе пост преди моя).

# 504
Профил "математика" е малко, но много училища го предлагат като 3/4ти профил, така не стават чак толкова малко. Аз подбирам такива.

Здравей, Viola d'Amore, а къде намираш информация за 3/4ти профил във файла няма или влизаш във всяко училище да търсиш там? Че и аз се интересувам от Математика извън СМГ, НПМГ. За 31 и 18 знам Simple Smile

Благодаря!

# 505
  • ту тук, ту там
Да, и на нас ни липсва избор на езикови и математически, за сметка на природни и химанитарни науки, но от тях бягаме като дявол от тамян. Така изборът ни за училища във втори ешелон бива рязко ограничен. Мен ме е яд за математиката в 127-мо, беше ни приемлив вариант, ако се издъни на нво. Останалите изброени в горния пост са ни много неудобни като локация. Освен 73-то, но то не е от този клас училища.

# 506
Мисля, че след второ класиране място не се пази, или се записваш на второ, или не се записваш, а ако си се записал, се отписваш, за да участваш в трето. То и на второ мястото не се пази в смисъл, че ако минеш на по-предно желание, не можеш да се върнеш на това от първо.

# 507
Ми то от профилите, които изброихте, че не иска, за 3 и 4 профил остават комай само математика и физика. (На Дими Аврам казвам, че излезе пост преди моя).
Хм, и тях не иска. Справя се доста добре, но не ги харесва като предмети.
Надеждата ми е, че след 3 години е много вероятно да е на друг акъл. Дотогава ще си учи двата езика.

За мен е голямо разочарование това, че тотално изключва училището на кака си (19 СУ).
Тази година паралелката  с АЕ е с втори език шведски.

В 19 СУ профилите са Предприемачество + ИТ, но тя не иска да чуе за нито един от двата.

Казва, че в часовете по ТиП в училище заспивала, било супер скучно. За ИТ не вижда смисъл да се изучава в училище и смята, че е губене на време (доста напред е с компютри и програми).

А що се отнася до шведския - бързо-бързо приключихме темата.
В Швеция било много студено, не ставало за живеене. Като й казах, че може да доведе шведа да живее и тук, тя ме срази - не си падала по руси мъже.

Та така. Сигурно някой ще каже "Да ви имам проблемите" Simple Smile

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 15:37 от Dimi Avram 703940

# 508

Здравей, Viola d'Amore, а къде намираш информация за 3/4ти профил във файла няма или влизаш във всяко училище да търсиш там? Че и аз се интересувам от Математика извън СМГ, НПМГ. За 31 и 18 знам Simple Smile

Благодаря!
Да, най-лесно е в набелязаните училища да се видят учебните планове на паралелките 11 и 12 клас - за тези, обявени като профил "чужди езици". Обикновено в по-големите училища има възможност за разнообразни профили. Но ето например 157-мо не предлага математика като 3 или 4ти профил, макар че е сравнително голямо. Поровете, ще се ориентирате.

# 509
🤣 Въпросът е, че дори и министърът да отмени профилите, както май се кани, вас няма да ви хване, защото във вече започнат образователен етап не могат да се правят промени.

Общи условия

Активация на акаунт