Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 89 428
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 480
Вчера дадох линк към него.
Сенека, имаш ли представа има ли разлика със справочниците, които купихме?

Защо ли дни преди резултатите правят промени ?
И аз мислех да купя справочник,но се замислих дали има смисъл?

# 481
  • Бг-мама
Да дам и аз своите 5 лева за изучаването на език без школа. Големият ми син никога не е ходил на уроци. Колкото в училище , толкова , без изобщо да се е готвил вкъщи. От много малък си четеше комикси и английска литература плюс филми само на английски. В 11 клас , поиска да защитава сертификат Кембридж и понеже го реши края на април , да не кажа, че беше и май месец по спомен , а изпита беше някъде през юни , го срещнах с госпожа преподавател в школа . Видяха се два три пъти колкото да има представа от формата на изпита и да направят няколко спикинга. Яви се, и за всеобща изненада и моя и на преподавателката защити С2 с един от най- високите резултати. И то в цялата история на школата , не в съответната година. Текста на изпита е бил в много научен стил и с много сложна терминология според госпожата от школата. Нямах особено много надежди , но пък той изненада всички. При по- малкия му брат нещата не стояха така. Той не успя въпреки школата да вземе това ниво. Взе по- ниското . Много явно си зависи и от самото дете и начина му на възприемане. Аз и баща им не знаем грам език .

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 15:47 от Зечова

# 482
В подкрепа на последното изказване - има хора, които просто по слух учат език и лесно запомнят, без да си дават зор, ако не четат - правописът им куца в последствие. Има такива, които трябва да седнат, да учат и да положат някакви усилия, за да достигнат определено ниво, но без да се счупват от учене и накрая има и такива, които учат до откат и ако не преговарят думите, които са учили и не ги срещат в ежедневието си - забравят бързо наученото.

Малко е като с математиката - някои решават цели сборници, за да изкарат прилично НВО, други без да си дават много зор - виждат решенията на 21 и 23та задача Simple Smile
Често (не винаги разбира се) тия последните са от полагащите усилия за научаване на език.

Въпрос на различни нива на развитие на определени когнитивни умения на мозъка.
Нито едните са глупави, нито другите Simple Smile

# 483
И естествено това са децата на бг мама, научили английски на професионално ниво от Майнкрафт.
Освен да си изям дипломата, или да се смея, друго не ми остава
Моето дете е добро по мат, но усилия е положило, много усилия. Език знае от роблокс и тик ток, но аз съм скептична за дълбочината на познанията и.

# 484
  • София
Вчера дадох линк към него.
Сенека, имаш ли представа има ли разлика със справочниците, които купихме?

Защо ли дни преди резултатите правят промени ?
За справочниците нямам никаква идея. На пръв поглед не се различава от приетия ДПП, но не съм сравнявала всички кодове. Промени едва ли правят, всяка година публикуват отделно такъв списък, който общо взето повтаря ДПП. При всички случаи аз не бих ползвала информация от справочниците за редене на паралелки.

# 485
  • София
Права си.

# 486
Априлски душ, никъде не съм коментирала дълбочината на познаване на един език, а възможностите на мозъка да обработва и запаметява определен тип знания по различен начин.
Иначе си права - не само децата на бг-мама, а и техните родители са от тхе бест версиите.

# 487
  • Варна
  Така е, всеки по различен начин научава езици. Моят син се справя доста добре с РЕ, само защото предпочитаните клипчета /игри и подобни намираше на него. Има и съученици, говорящи на този език, разбират се отлично.
  Иначе, ще ,,учат " и на 30.06, вярно, с намалени часове, вероятно защото в 12.30ч. ще връщат учебниците. От днес почнаха срочни и годишни оценки ( при него няма изненади, по всичко 6 ).
  В събота им организирахме парти, на 4.07 ще е офиц. тържество в уч-ще. И последно- както всички вас, чакаме 1.07=резултатите. Избрал е къде и какво иска, дано успее. Здрави да са!

# 488
Стана ми ясно горе-долу как да ползваме статистиката и благодаря за разясненията тук. Все още се чудя доколко е полезна да си определим шанса за профилирана паралелка в НПМГ (освен в случая на потъване в резултатите от НВО, но тогава и без статистика всичко ще е ясно). Нямам търпение да излязат резултатите, защото вече ми омръзна цялото гадаене, всичкото "ако", "ама дали" и т.н.
...
Шанса за НПМГ, както и да го смятата (освен ако не е максимален), не ви трябва за реденето на паралеки. Пишете си паралелките по реда на желания и така.
Там както и да оценяваш, не е ясно децата пред теб дали не са се издънили на математиката и не са конкуренция или не са с фантастичен резултат по математика (или физика, например... но това може да се види) и ще изберат друго като по-предно желание...

# 489
  • София
Навремето, когато аз бях ученичка, имах съученик, който беше научил немски само от гледане на филми и четене на книги на немски. Учителите му се възхищаваха. Не беше ходил на уроци, само каквото е учил в училище до 7ми клас. Запомнила съм го, защото ми се струваше невероятно. Така че наистина зависи от детето.

# 490
На края всичко опира до факта, дали това, което знаем ни е от полза - лична или професионална, без значение от сертификати, дипломи и пр.

Наборката приключи със седми клас. Оформена е по всичко - сефте след четвърти клас отново ще е пълна отличничка. В понеделник връщат учебниците, дипломи на 04.06. и после ще видим 😉

# 491
За НПМГ приема се определя от две основни оценки:
1. Математиката, за това отбелязах, че спрямо 2023 има увеличение с 27 и повече точки.
2. Точките от Олимпиадата или съзтезанието - там като гледах има много сериозна конкуренция.

За това НПМГ се слага на първо място, а след това и аз не знам🤣

Като четох предните постове, ще ми трябва малко по-опростено разлагане на думите😀
Така, че да мога да го разбера и осмисля.

# 492
  • София
Разглеждам пак паралелките в София и съм мега разочарована. Та то няма математика и физика извън СМГ и НПМГ. То хуманитарни/природни/езикови профили и нищо за децата, които могат и искат да учат математика.
Ти му отрези крилата сега, пък очаквай да стане инженер. Дори не говоря за прием в университет извън България. Просто с 2 часа математика във втори гимназиален етап очаквай да му остане желанието.

Министър Вълчев, моля, намесете се!
Позволете профил математика където има по-малко от 16 желаещи или колкото там е минимума! Аз се наемам да ходя от гимназия на гимназия да преподавам.

# 493
  • София
Ако говорите за справочник за училищата, няма никакъв смисъл. Аз разглеждах един на приятелка, не е много ясно. Таблиците, които може да намерите в excel са далеч по добри

# 494
Аз си имам един на Веди и се приспивам с него. И да има грешки не съм ги забелязала, но съм дърта и си обичам хартията
Оформена е по всичко, освен по география. Днес най-накрая я заловиха да я изпитват. Иначе по някои предмети и завишиха нагоре, като за изпроводяк

Общи условия

Активация на акаунт