Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 89 523
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 930
Просто има хора на които математиката им върви, приятна им е, разбират я. Има и на които не им върви и там нещата се получават с двойно повече усилия, или изобщо не се получават.
И с езиците и така.
Просто различни хора.
Аз обожавам да решавам задачи, обожавам, хора, приятно ми е. И сега покрай синко си припомних нещата и с кеф сядах да разплитам задачите.
Виж по литература и български ми бе мъка. Зубря там, повтарям, ама без кеф, липсва желанието и интереса...научих се да разтягам локуми, тези да пиша и есета...ама с двойно повече усилия от математиката...

Синко обича задачите за движение, Аз текстовите ги мразя леко от време оно, и сега като имаше - той сам си ги решаваше, аз не съм си ги припомняла, не ща ги  Grinning

# 931
Моята госпожица първо се е ошашкала на 23 Б, после си е казала, че в такива задачи винаги става дума за еднакви триъгълници, оттам вече ги е "видяла" и е решила без проблем.
Без да познавам детето ще го ползвам за пример
Това точно илюстрира опита, който се придобива с решаването на задачи.  Просто знаеш какво да търсиш и за какво да се хванеш.

# 932
То е достатъчно да си припомниш какво сте учили тази година по геометрията - а то е еднаквите триъгълници, успоредници, ъгъл 30 и 15 градуса, кръстните ъгли, симетралите там....и гледаш кое може да видиш в задачата.
Щом има в условието успоредни прави....достатъчна подсказка е някак...
Но да, опит си трябва...

Още малко и ще разберем какви са ги сътворили нашите хубостници...

# 933
То е достатъчно да си припомниш какво сте учили тази година по геометрията - а то е еднаквите триъгълници, успоредници, ъгъл 30 и 15 градуса, кръстните ъгли, симетралите там....и гледаш кое може да видиш в задачата.
Щом има в условието успоредни прави....достатъчна подсказка е някак...
Но да, опит си трябва...

Още малко и ще разберем какви са ги сътворили нашите хубостници...
Eeeee, що го каза сега. Тъкмо се бях разсеяла Grinning

# 934
  • София
Да няма новини?

# 935
  • Отвъд алеята зад шкафа
Приключили са с проверката по БЕЛ.

# 936
Санака, може в един момент да си спряла да я учиш и надграждаш, но наученото и способностите личат. Неслучайно от няколко години правиш прогнозни балове с удивителна точност 😀

# 937
  • София
Динчо, то в прогнозите математиката е на ниво 3-ти клас макс. Основно логика е. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 938
Санака, не разкривай тайната сега 🤪

# 939
Като се заговорихме за математиката, се замислих, че тя включва много неща, има различни области и може би някоя от тях да ни е по-разбираема, близка и т.н. За себе си открих, че това е статистиката и че статистическите данни са всъщност нещо като "ноти", по които може да се пише "музика" - хубава, лоша, истинска или фалшива. Дали някой ден в НВО няма да има преразказ, но не на литературен текст, а по сурови статистически данни? Ще бъде полезно и ограмотяващо може би, защото напоследък се леят  коментари от неслучайни хора с претенции да управляват други хора или да формират обществено мнение, които не различават процент от процентен пункт, говорят свободно за скокове, падения, полети и т.н. на цени примерно, които пък определят като скъпи или евтини.

# 940
И аз да се намеся , че не мога да се доредя ...
Значи , да чоплим лесни ли са или не са задачите по МАТ и НВО БЕЛ , през призмата на големи хора , дето спокойно са седнали да ги решат нещата вкъщи ..е абсолютно нелепо.
Тук, никой ли не отчита факта, че това са деца с тотално незряла психика , които се явяват на 2 изпита , от които им зависи целият живот от тук насетне ( през тяхната призма ) ,  които имат само 1 шанс да се явят и на 85% от които , единият от двата предмета е по-слаб и отличните резултати са плод на много, много труд .
Аз лично , матурата по БЕЛ , надали и 50т ще изкарам , и не мога да кажа ,че 23Б ще я реша , ако съм под такова напрежение
..а напрежението е било създадено , точно заради една лесна задача , на която децата са се гипсирали , заради това ,че не са разбрали какво се иска ...
Сякаш напрежението за тези деца е малко , та защо да не им пльоснем и една такава задачка ..нали трябва тия всичките школи още поне 10 -20 години да вадят едни луди пари ...
Аз , недоумявам , защо за прием в университет може да прави по 3 изпита ( 2 предварителни и един основен в ТУ по мат, 2 в СУ ), че и ДЗИ има ,че и най-високата оценка взимат ...но недораслите седмокласници ...нямат шанс .
Единственото , което някои родители осигуриха на децата си, е спокойствието да са приети в частно училище , и тези деца наистина бяха доста по- спокойни на изпитите.
Аз , на моят не му дудна за грешките по мат, защото през годините такива изцепки имам на изпити и олимпиади ,че какво да му кажа...Да , случва се да не видиш решението ,да случва се да не разбереш условието и да, случва се да направиш тъпа изчислителна грешка ( аз имам едно 8х5=45 , на областен по физика и учителят щеше да ме разстреля ) 🤣🤣
Кой не е решавал , не е грешал и кой ..в случая ..да е жив и здрав , умен е и ще си намери мястото в живота ...
А и само да споделя, че над 80 % от децата в СМГ , също ходят на уроци по мат , като някой не са спирали от 1-ви клас ...а има и такива , дето и лятото ходят по БЕЛ и мат , да взимат за следващата година материала ...та едно е умни деца (  имаме поне 3 вундеркиндчета в класа , наистина ) , ама има и много малко над посредствени деца , със супер амбициозни майки, дето и до университета ще ги бутат и учат и преговарят с тях и ще ходят на уроци..
еми ...честно , не бих казала ,че ще съжалявам много ,че няма да остане там ...малко даже съм на мнение , по-добре в по-нормално училище и ти да си от умните деца , отколкото в напърдяното и 5 години да те спукват от учене и пак без школи и уроци , да си на опашката все ...

# 941
Приключили са с проверката по БЕЛ.

Знаете ли след като проверяващите приключат, какво се случва по веригата преди самото публикуване на резултатите? Някакви допълнителни проверки, предварителен анализ, обработка или знам ли?

# 942
  • София
Следва разсекретяване на работите.

# 943
А и само да споделя, че над 80 % от децата в СМГ , също ходят на уроци по мат ,

Това не смятам, че е вярно. Макс по 2-3 деца от клас може и да ходят и то целта им не е подготовка за НВО, а учат за сериозни състезания.

По БЕЛ ходят вероятно всички.

# 944
  • София
Тук всеки път си има един и същи спорт, ей тази пуста математика.
Моите ходиха от 5 клас още, дори и сега в 8кл. идваше учител.
Според училте на децата в училище 8кл. има изключително трудна математика, с много материал. Моите едвам смогваха да решават. Казаха, че няма общо с нищо до сега.

Та тепърва ще има и МАТ и БЕЛ, сега ще се започне нови преизведения. Та важно е децата да са спокойни, ние също и пак казвам каквото е писано.

Общи условия

Активация на акаунт