Професия психология

• 505
  • 9
  •   1
Отговори
Здравейте , искам да попитам според вас има ли поле за развитие в професията психология и трудна ли е реализацията.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 11:36 от Не се сърди, човече

# 1
Да, трудно е. Особено ако не ти се работи в разни центрове където заплатите са ниски, а работата изтощаваща. Можеш да видиш колко обяви има  в джобса за психолози и колко стотици завършват всяка година. В България критериите са нулеви и всеки записвал задочно магистратура по психология, вече е магистър психолог...
Не смятам, че човешките ресурси са сфера за реализация на психологията, но повечето психолози се насочват натам след като не намират нищо добро с психология.
Частен кабинет е единственото привлекателно, но не всеки има този предприемачески дух и хъс за да се наложи. А за това трябват години опит.

# 2
Зависи какво те интересува. Обаче ще се занимаваш с проблемите на хората . Зависи как разбираш хората и как разбираш съдбата .  Според мен.

# 3
  • Melmak
Зависи, можеш да опиташ да си направиш своя практика, но това не е лесно. Работя с психолог от три години вече и знам тази жена колко се е образовала, колко школи е минала, колко книги е изчела. Не е лесно, но пък то лесно никъде няма.

# 4
Професията е психолог, психология е науката. Искат се доста знания и практика, за да си добър психолог и да се наложиш като име. Само с дипломата не става, трябва да се надграждаш.

# 5
Професията е психолог, психология е науката. Искат се доста знания и практика, за да си добър психолог и да се наложиш като име. Само с дипломата не става, трябва да се надграждаш.
А това е доста трудни...Курсовете са ужасни скъпи! Никакъв контрол няма....хиляди левове за по няколко месеца...

# 6
Не мисля, че е нещо, с което човек може да си изкарва не само хляба, но и сиренето. В чужбина може се печели много, но там обучението е скъпо и под строг контрол, изискванията са много високи, а местата за реализация са ограничени. Тоест - и там не е лесно да се реализираш.

# 7
Не мисля, че е нещо, с което човек може да си изкарва не само хляба, но и сиренето. В чужбина може се печели много, но там обучението е скъпо и под строг контрол, изискванията са много високи, а местата за реализация са ограничени. Тоест - и там не е лесно да се реализираш.

Ако тук беше под строги изисквания...може би щеше и реализацията да е по-добра и заплащането....А сега хиляди с дипломи по Психология никой не гарантира качеството им.

# 8
В бъдеще ще има потребност от психолози, психиатри също. Не знам доколко изкуственият интелект може да запълни тази потребност, но все си мисля, че ще се предпочита човек-психолог.

# 9
Ако наистина те влече и го усещаш като мисия, а не просто като "интересна специалност".

Имаш емпатия, търпение, добра комуникативност и устойчивост на стрес.

Ако си готов/а да се развиваш постоянно – защото това е професия, в която човек никога не спира да учи.

Ако можеш да изградиш добри професионални контакти или да съчетаеш психологията с друга сфера (напр. бизнес, медицина, образование).

Общи условия

Активация на акаунт