Смяна на професия - заслужавали си

• 3 011
  • 22
  •   1
Отговори
Здравейте,
завършила съм бакалавър и магистър по философия и вече 5 години преподавам по предмета. Има неща, които харесвам в професията си и такива, които не.
Въпросът ми към вас е дали би си заслужавало да я сменя и с каква. Трудно ми е да помисля за вариант, но питам за добри такива в кариерно развитие и заплащане. Какво бихте ме посъветвали като алтернатива, защото с моята специалност не се сещам за такава? Flowers Tulip

# 1
  • Melmak
А на теб с какво ти се занимава?

# 2
С хуманитарна дейност, но с по-малко хора и лудница. Проблемът е, че повечето такива са зле платени. Обичам много да пиша и да помагам на хората. Нямам някакви огромни очаквания, знам че хуманитарните професии не са от най-търсените и платени, но ми се иска да е нещо прилично, а защо не и малко над приличното

# 3
На колко си години? Какво не ти харесва в преподаването?

# 4
Малко над 30. Заплащането, липсата на развитие, женските колективи и напрежението

# 5
  • София
Освен да изкараш докторантура (доста учене и скромна докторантска издръжка), след което да пробваш в Института по философия и социология при БАН. Друга посока е частният бизнес като офис работа, човешки ресурси, обучение на персонал, макар че и там колективите често са предимно женски и с доста напрежение. Аз лично от такава среда се озовах в преподавателската.
Алтернативата е да останеш в сферата на преподаването, но в някое по-бутиково частно училище с малко на брой деца. Там динамиката е по-спокойна, екипът е по-малък и разнообразен (с повече мъже обикновено) и всеки си гледа своите задължения.

# 6
  • Mars Hotel
Как си с езиците? Има много възможности за развитие и опции за прилично заплащане в международни корпорации, но за там ще ти трябва оперативен английски поне.

# 7
Не много добре ..

# 8
Имаш време за преквалификация. Помисли обаче добре какво да бъде, защото хуманитарните специалности са все пренаситени с дами и заплащането не е много високо. Може да станеш човешки ресурси, обаче пак е работа с хора и парите не са уау.
Веднъж влязла в образователната система, аз не бих излязла без план.

# 9
  • Melmak
Аз виждам три идеи, които обаче за да реализираш, трябва да надградиш.
Едната са я написали вече - човешки ресурси. Можеш да запишеш магистратура и да станеш ЧР, като това е доста общо, те различни ресори имат, не е като всеки чр да прави едно и също с колегата си. Основно recruitment като за начало, после се израства. Обаче трябват поне 1-2 езика, има и с по 3 чужди езика, ако английски не знаеш, ще трябва поне него да избуташ.

Втората идея е психология, като пак ще ти е нужно да научиш доста, да изкараш магистратура, школи, курсове и постепенно да опиташ да запълваш графика си. Аз плащам за един час консултация 70 лв с психолог, не знам как вървят цените. Моята психоложка казва, че повече от 4 човека на ден не взима, защото се изморява и все пак има някакъв капацитет.

Третото е логопедия, ако обичаш по-малки деца. Пак магистратура може да е, ще се налага да доучваш обаче много деца с проблеми има в момента и логопеди се търсят. Не е работа за всеки, ако си търпелива и имаш подход към децата, може да е твоето нещо.

# 10
Добрите логопеди са кът и много идейно, доходно, предложение, но трябва да обичаш да работиш с малки деца.

# 11
инфлуенсър, с помощта на изкуствен интелект.

# 12
Имаш ли някакво хоби? Таланти?

# 13
Обичам да чета и пиша

# 14
  • Melmak

Извинявай, обаче това звучи като да го е написала някоя тийнейджърка. Вече копирайтърите се навъдиха много и с ИИ става все по-трудно за хората с професии, свързани с писане. Журналист не ти препоръчвам, защото аз съм учила това и имам известен опит, токсична среда, малко пари, много лоша редакционна политика.

Общи условия

Активация на акаунт