Драстично вдигане на таксите в доста български университети

• 5 398
  • 142
  •   1
Отговори
Здравейте,

Вчера случайно влязох в сайта на ВТУ да погледна новите такси и.....Драстично вдигане на таксите, както за държавно обучение, така и за платено. На места стига до 300%.
Има и страхотна дискусия в социалните мрежи на университета.
Според държавата инфлацията за последната година е 2%....не знам кое оправдава такова вдигане на таксите.
Доста държавни университет изравниха таксите с частни университети като ВСУ и БСУ.. в НБУ пък таксите вече са над 3000 за семестър.
Не стига, че образованието ни е все по-некачествено, а вече ще бъде и по-скъпо...

# 1
Не е оправдано това вдигане на таксите, особено пък за университети като ВТУ и ШУ, в които образованието (за магистрите) не е на достатъчно високо ниво. Бях решила да изкарам още една магистратура и за направлението, което ме интересува, повишаването на таксата е с над 50%. Ректорът на ВТУ каза, че са пуснали предложение за преразглеждане на таксите до Министерски съвет, но не вярвам да отменят вече влязла в сила заповед. Непосилни са такси от рода на 1000+ лв. на семестър. Съвсем вече е печелбарство и бизнес, а не истинско образование. Не стига че и досега в тези университети обучението не беше на ниво, ами и с това повишаване на таксите образованието ще стане достояние само на хора с пари, което пък съвсем не означава, че точно тези хора ще са най-прилежни, старателни и прочие.

# 2
Не е оправдано това вдигане на таксите, особено пък за университети като ВТУ и ШУ, в които образованието (за магистрите) не е на достатъчно високо ниво. Бях решила да изкарам още една магистратура и за направлението, което ме интересува, повишаването на таксата е с над 50%. Ректорът на ВТУ каза, че са пуснали предложение за преразглеждане на таксите до Министерски съвет, но не вярвам да отменят вече влязла в сила заповед. Непосилни са такси от рода на 1000+ лв. на семестър. Съвсем вече е печелбарство и бизнес, а не истинско образование. Не стига че и досега в тези университети обучението не беше на ниво, ами и с това повишаване на таксите образованието ще стане достояние само на хора с пари, което пък съвсем не означава, че точно тези хора ще са най-прилежни, старателни и прочие.

Аз също исках тази година да продължа с втора магистратура във ВТУ, различна от първата след толкова години, но таксите ме отказаха. Интересно как са вдигнали желание неща като "Психология", "Педагогика"...а неща като "Икономика" и "Администрация" и подобни са оставили на старите такси.... защото просто не са толкова желани вече. Никой не може да ме убеди, че това е с цел печалби.
Сраницата на университета и изображенията им са като от 2000-та година, така е с повечето държавни университети....Не влагат нищо в развитието си, а се превърнаха в едни магазини за дипломи и немотивиран персонал.
Асбурдно е в държави като Швеция, Дания, Белгия, Финландия и др да е безплатно или евтино (Холандия, Австрия), тук да се плаща толкова за такива соц музей...

# 3
Има една тема от 2023 г., в нея съфорумка е писала, че в НБУ таксата от 1800 лева за някои специалности я е отказала окончателно. Интересно какво би казала сега за такси над 3000 лв за някои специалности... Sad
Може би са им се повишили разходите, например за заплати на преподавателите и текущи разходи за ток, вода и пр., които, както всички знаем, си растат.
А и допускам, че нямат достатъчно кандидати, защото имаме най-много университети на глава от населението в цяла Европа и може да искат с по-малкото кандидати / приети да си покрият разходите.

# 4
Ами конкретно за ВТУ всеки втори записва педагогически специалности през последните години. Приемът е максимално разширен, запълват всички места още след второ класиране. Хора от цяла Северна България отиват там, защото таксите бяха сравнително приемливи и обучението не изисква чак толкова отдаденост, колкото в СУ, например. Не че и във ФНОИ на СУ е свръхвисоко нивото, имам познати, които завършиха, без да си дават зор, но в сравнение с ВТУ и с ШУ, СУ си държи високото ниво. Има увеличени разходи за ток, вода и парно, ама колко да използват от тези неща студентите, които са в задочна или в дистанционна форма на обучение. Като увеличават, да съобразят със заетостта на студентите, формите им на обучение и специалностите. Какви консумативи изискват филологическите и педагогическите специалности? Там се работи само с книги и евентуално с мултимедия или специализиран софтуер за преводачески профил (който не е задължителен и се избира от част от студентите). Имам чувството, че се увеличават такси произволно, без мисъл. Сега със сигурност ще има отлив на студенти от тези университети, ако не намалят таксите.

# 5
  • София
Тази мярка би била оправдана, ако най-накрая се съчетае със съкращаване на броя приети студенти, отпадане на излишни специалности, в които се влиза с държавна поръчка, и сериозна реформа на учебния материал.
Иначе си е пладнешки обир.

# 6
  • у дома...
Тази година има съкращаване на броя студенти, които ще бъдат приети в ИТ специалностите и в доста от хуманитарните.

# 7
Има съкращаване на броя на приетите студенти държавна поръчка от 2-3 години насам, като за специалности, приемали преди 5 години около 120 души, броят се намали с около 10-15 души. Максимум 20 да достигне тази година намаляването. Но бройките за платено обучение си стоят непроменени за повечето специалности и който не успее да се класира държавна поръчка, влиза платено, което също не е обмислено. Лично аз имах в курса си хора, записали платена форма на обучение, които не знаеха къде се намират и бяха дошли, за да харчат парите на родителите си. Трябва сериозно премисляне и сериозна реформа, а не половинчати закърпвания, колкото да дойде следващата година и да отчетем, че сме направили нещо.

Това с увеличаването на таксите си е чисто извиване на ръцете на средностатистическия студент и на родителите, защото в първи курс или преди започването на следването по-голямата част от кандидат-студентите не работят. Отделно, работа в университетски град, различен от Варна, София, Пловдив и Бургас, е много проблематична - така, че да се съчетава с лекции и с упражнения.

Не знам как във Велико Търново си представят някой да извади близо 3 000 лв., за да учи "Психология". Това е безумие, градът е провинциален, заплатите на повечето хора не са високи. Тези, които се ориентират към университета, предимно са от сходни по численост и икономики градове, а дори и да не са - пак е много. Това е само семестриалната такса. Като се прибавят учебници, пътуване, общежитие, консумативи, издръжката излиза сходна с тази на издръжката на студент в чужбина, където нивото на образованието не може да се сравнява с това тук.

# 8
Има една тема от 2023 г., в нея съфорумка е писала, че в НБУ таксата от 1800 лева за някои специалности я е отказала окончателно. Интересно какво би казала сега за такси над 3000 лв за някои специалности... Sad
Може би са им се повишили разходите, например за заплати на преподавателите и текущи разходи за ток, вода и пр., които, както всички знаем, си растат.
А и допускам, че нямат достатъчно кандидати, защото имаме най-много университети на глава от населението в цяла Европа и може да искат с по-малкото кандидати / приети да си покрият разходите.
Тази с съфорумка съм аз🙂Вчера случайно гледах пак там таксите 2650 лв.е семестър и 3000 за някои специалности на английски език.Догодина пак ще ги погледна 😃

# 9
Не само таксите, но всичко се вдига. Инфлация.

# 10
Вчера си направих труда да погледна в магистратура "Маркетинг" на ВТУ, коя е основната литература по един от курсовете, мисля, че беше "Стратегически маркетинг"....ами беше техен учебник от 2000-та. Другите бяха от 90-те.... Това говори достатъчно. На запад всяка година се прави преглед на основната литература и най-често за програмите на английски са най-новите книги през последните 2-3 години..
Пази Боже някой да учи маркетинг по учебник на 25 години....
 Университетите ни имат нужда от тежка реформа и съкращения! В момента са една стара и неработеща система...печатница.

# 11
  • Далечният изток
Скрит текст:
Има съкращаване на броя на приетите студенти държавна поръчка от 2-3 години насам, като за специалности, приемали преди 5 години около 120 души, броят се намали с около 10-15 души. Максимум 20 да достигне тази година намаляването. Но бройките за платено обучение си стоят непроменени за повечето специалности и който не успее да се класира държавна поръчка, влиза платено, което също не е обмислено. Лично аз имах в курса си хора, записали платена форма на обучение, които не знаеха къде се намират и бяха дошли, за да харчат парите на родителите си. Трябва сериозно премисляне и сериозна реформа, а не половинчати закърпвания, колкото да дойде следващата година и да отчетем, че сме направили нещо.

Това с увеличаването на таксите си е чисто извиване на ръцете на средностатистическия студент и на родителите, защото в първи курс или преди започването на следването по-голямата част от кандидат-студентите не работят. Отделно, работа в университетски град, различен от Варна, София, Пловдив и Бургас, е много проблематична - така, че да се съчетава с лекции и с упражнения.

Не знам как във Велико Търново си представят някой да извади близо 3 000 лв., за да учи "Психология". Това е безумие, градът е провинциален, заплатите на повечето хора не са високи. Тези, които се ориентират към университета, предимно са от сходни по численост и икономики градове, а дори и да не са - пак е много. Това е само семестриалната такса. Като се прибавят учебници, пътуване, общежитие, консумативи, издръжката излиза сходна с тази на издръжката на студент в чужбина, където нивото на образованието не може да се сравнява с това тук.
Това къде го видяхте?!
Платено обучение ли?
Уточнявайте ги тези неща, защото подвеждате хората.

Сега погледнах семестриалната такса на сина ми, същата си е, както за него - 3 курс, така и за новоприетите студенти.

# 12
Според мен гледа платените магистратури.
Таксите за редовния бакалавър не са повишени драстично. И да! Има безплатно специалности в различни направления, които се търсят.
Магистратурите НЕ са задължителни.
Всеки втори, който познавам се преквалифицира в учител по нещо, начален учител или психолог. И на масата не им иде отвътре.
Има много голям наплив. Като завършат обаче и като се окажат на конкурс с още 50 човека за учителка и почват оплакванията.
По желание учите магистър. Видяли са университети нисша да къртят пари и го правят. Все пак си вдигнаха и те заплатите. Все от някъде трябва да идват тези пари.
Същото стана и с нароилите се фирми/школи за обучение на програмисти и софтуерни специалисти. Вече не се наемат хора на килограм.

Знам, че няма да ми е популярно мнението, но наистина не разбирам жалбите. Всеки си прави сметката. Включително доставчиците на обучение.

# 13
Таксите по държавна поръчка не мисля, че са вдигнати драстично, в специалност, която мен ме интересува разликата е 50 лева - честно казано смятам, че е нормално на фона на летящите нагоре цени на всичко.
За платеното не мога да кажа- Там положението е общо взето : плащат, за да не учат, да не ходят на лекции. Един вид легално купуване на дипломи. Така че може и малко да са ги вдигнали.

Връщам се да допълня, че допреди година-две се чуваше, че таксите държавна поръчка ще отпаднат напълно - - но не се състоя. Явно лобито е силно и оказват натиск.

# 14
Таксите по държавна поръчка не мисля, че са вдигнати драстично, в специалност, която мен ме интересува разликата е 50 лева - честно казано смятам, че е нормално на фона на летящите нагоре цени на всичко.
За платеното не мога да кажа- Там положението е общо взето : плащат, за да не учат, да не ходят на лекции. Един вид легално купуване на дипломи. Така че може и малко да са ги вдигнали.

Връщам се да допълня, че допреди година-две се чуваше, че таксите държавна поръчка ще отпаднат напълно - - но не се състоя. Явно лобито е силно и оказват натиск.
Доколкото четох е заложено за догодина.

Общи условия

Активация на акаунт