Колко би изкарал ИИ на матурата по български?

• 1 207
  • 4
  •   1
Отговори
Какво ще стане, ако изпитаме на матурата по български език и литература три от най-мощните модели изкуствен интелект? Реших да си направя този експеримент на сайта ми Дигитални истории.

„Усилията“ им ще оценят двама проверители на истинските зрелостни изпити. За да е състезанието още по-оспорвано и показателно, включваме двама реални зрелостници и мен, автора на тези редове.

Ще изкарат ли пълни шестици ChatGPT, Claude и Gemini, или ще се провалят с гръм и трясък? Ще разпознаят ли учителите коя от работите е на изкуствен интелект и коя – на човек? Кой ще получи най-високата и кой – най-ниската оценка?

Какво ще ни кажат резултатите и за най-показателния изпит в българското образование, и за напредъка на алгоритмите, и за големите въпроси, с които идват новите технологии?

Ако резултатите са ви интересни, ще ги намери тук.

А аз ще се радвам да ги обсъдим и да измислим заедно следващи интересни експерименти Simple Smile

# 1
  • София
Gemini не е ли само на английски?
Кой подаваше въпросите на ИИ?

# 2
Gemini не е ли само на английски?
Кой подаваше въпросите на ИИ?

Не, работят си вече всички популярни модели учудващо добре на български език, Gemini дава и доста безплатни заявки.

Аз подавах въпросите – без никакво допълнително уточнение, както са формулирани, без промпт и не през личен профил, за да е колкото се може по-безпристрастно.

# 3
Много ми хареса статията.
Още повече, че отразява личното ми усещане.
Скрит текст:
Работя с досадни документи , които ми трябват  синтезирани, преведени, проверени за актуална редакция на закона,...такива неща,...имам платена версия на чат гпт на служебния компютър,  но ползвам джемини на телефона,  и намирам разлики и в отношението, и в начина на извличане на информация.

# 4
Какво ще стане, ако изпитаме на матурата по български език и литература три от най-мощните модели изкуствен интелект? Реших да си направя този експеримент на сайта ми Дигитални истории.

„Усилията“ им ще оценят двама проверители на истинските зрелостни изпити. За да е състезанието още по-оспорвано и показателно, включваме двама реални зрелостници и мен, автора на тези редове.

Ще изкарат ли пълни шестици ChatGPT, Claude и Gemini, или ще се провалят с гръм и трясък? Ще разпознаят ли учителите коя от работите е на изкуствен интелект и коя – на човек? Кой ще получи най-високата и кой – най-ниската оценка?

Какво ще ни кажат резултатите и за най-показателния изпит в българското образование, и за напредъка на алгоритмите, и за големите въпроси, с които идват новите технологии?

Ако резултатите са ви интересни, ще ги намери тук.

А аз ще се радвам да ги обсъдим и да измислим заедно следващи интересни експерименти Simple Smile
Като следващ експеримент предлагам ИИ да се пробва на НВО 7 клас и по български език и литература, и по математика.

Общи условия

Активация на акаунт