Мартчета 2026 😀

• 26 058
  • 761
  •   1
Отговори
# 255
Аз ще правя и двете, Йонси, БХС ми е интересен заради рисковете от гестационен диабет и прееклампсия. Знам, че е само статистика, но от чисто любопитство ще го пусна.
А тук чета и за ФМ по здравна каса, но не пише как стават нещата: https://www.nhif.bg/bg/nzok-za-teb/useful/573
Аз си плащах феталните морфологии, но ходех в частна болница, може би някъде са безплатни, не съм наясно много.

# 256
БХС освен статистика за хромозомните аномалии, дава информация и за възможно развитие на прееклампсия и ретардация на плода. Ако се отиде в генетичната лаборатория на Майчин дом (за София, за другите градове не знам къде) с документа от проведена ФМ и попълнени данни, взимат кръв на място и не се заплаща нищо.

Аз нямаше да се записвам толкова рано тук, искаше ми се да мине поне първата фетална, ама реших да обясня за тези, които се сблъскват за първи път. На 35 г. съм, трета бременност, имам момче на 6 и момиче на 3 г. (и куче на 11 1/2). Термин 15.03.

# 257
Има ли от вас майки с породени бебета? Че се интересувам как точно ще ми се изчисли майчинството, дали да се върна на работа, дали не...

# 258
Ходих по спешност до Майчин дом, заради много силна коремна болка. Видяха жълтъчно мехурче и ембрионче. Но още няма пулс. Сянката над сакчето не било отлепване. Всичко е наред. Simple Smile

# 259
Zimone, аз съм с породени, разликата ще е две години, доколкото знам майчинството ще е същото, ако си излязла вече в 45-дневния болничен към датата на раждане на първото детенце.

# 260
Zimone, аз съм с породени, разликата ще е две години, доколкото знам майчинството ще е същото, ако си излязла вече в 45-дневния болничен към датата на раждане на първото детенце.
Привет! При нас също ще е две. Бебето ми е на 26 февруари, а сега се очаква март. Знаеш ли ако се върна сега на работа, кои месеци се взимат под внимание като се изчислява? Чудя се да поработя 4 месеца. Но месеците сега от майчинството дали ще влязат или само реално отработените от преди това? Много разнородни мнения и затова питам някой за същата ситуация

# 261
Не съм сигурна, съжалявам, звънни в НОИ, там ще знаят най-добре и ще ти кажат. Звъняла съм преди с въпроси и винаги са ми помагали.

# 262
Здравейте, записвам се тук понеже преди два дни разбрах за своята първа бременност. Още не мога да повярвам. Според вас има ли смисъл да пускам кръвен тест след като имам 2 положителни sure check. Записах час за 15 август. Последен цикъл от 1ви до 6ти юли. Продължителност попринцип 30 31 дни но последния малко подрани с 2 седмици. Затова сега не знам реално на кой ден закъснение съм и няма как да изчисля термин. 😄Имате ли леки болки и спазми. Нервността и умората са постоянни други симптоми нямам. Вие как сте. И ще се радвам много ако има някоя мама от Бургас да си общуваме а защо не и излизаме. 😄🫣

# 263
Здравейте, записвам се тук понеже преди два дни разбрах за своята първа бременност. Още не мога да повярвам. Според вас има ли смисъл да пускам кръвен тест след като имам 2 положителни sure check. Записах час за 15 август. Последен цикъл от 1ви до 6ти юли. Продължителност попринцип 30 31 дни но последния малко подрани с 2 седмици. Затова сега не знам реално на кой ден закъснение съм и няма как да изчисля термин. 😄Имате ли леки болки и спазми. Нервността и умората са постоянни други симптоми нямам. Вие как сте. И ще се радвам много ако има някоя мама от Бургас да си общуваме а защо не и излизаме. 😄🫣
Охо, първо, честито от мен! Много рано си хванала с теста, при два положителни, според мен си е направо сигурно. Но ми се струва и че ще си една от първите априлски мами Simple Smile направо прави другата група Grinning рано е още за прегледи, добре че чак на 15 си запазила. Успех!

# 264
Честито! Ами при два положителни теста не мисля, че има смисъл да правиш кръвен.

# 265
Охо, първо, честито от мен! Много рано си хванала с теста, при два положителни, според мен си е направо сигурно. Но ми се струва и че ще си една от първите априлски мами Simple Smile направо прави другата група Grinning рано е още за прегледи, добре че чак на 15 си запазила. Успех!
Благодаря. Видях, че няма за април затова тук писах.😄Дано се включат и други априлски мами да сформираме една група.😄
Yonsiii1917 Благодаря. И аз така мисля, но реших да попитам за всеки случай. 😄

# 266
Терминът е дата на първи ден от менструацията +7 дни, -3 месеца.
01.07. - > 08.04.

Мисля, че при породени (45-дневния започва преди навършване на 2 г. на първото дете), майчинството в първата година ще бъде равна на същата сума от предишната първа година, ако не се прекъсва майчинството. Ако майката се върне на работа, второто майчинство ще се изчисли отново на база последните 24 месеца, които ще включват работни месеци+майчинство първа година+част от втора година на минимална заплата+работни месеци. Ако заплатата не се индексира стабилно в тези няколко месеца, вероятно в тази схема втората първа година ще е по-ниско платена.

# 267
А дали се взима първата година със стабилните доходи или втората? Защото ако се гледа 24м назад, първо се включва втората на минимална РЗ.

# 268
Благодаря. Видях, че няма за април затова тук писах.😄Дано се включат и други априлски мами да сформираме една група.😄
Yonsiii1917 Благодаря. И аз така мисля, но реших да попитам за всеки случай. 😄

Ето още една априлска мама се появи. 😍 Днес си видях 2те чертички,но не бързам да се радвам понеже едната беше бледа и мисля да си направя кръвен.
Първа бременност ми е и ви чета с интерес.

# 269
Първото ми бебе беше с толкова бледа черта, че си мислех, че си въобразявам. А сега е супер наситена още от момента, в който капнах. Така, че тихичко честито!

Общи условия

Активация на акаунт