осигуряване на 2 договора по 4 часа

• 686
  • 5
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте , осигуряват ме на 2 договора по 4 часа . Като на първият взимам двойно по-малко от втория ?

Има ли проблем за стажа и трябва ли първият д-р да е на 8ч  а допълнителния на 4 ?

Тъй като реално шефа ми е един и същ , но с 2 фирми , той твърди , че всичко е наред ,не сме ощетени в осигурителен план !
Четох , че във втория д-р не се плаща фонд "Безработица " , а реално там ми е по- високата осигурителна сума !

Но мен все пак ме гризе и търсим информация !

Благодаря на всички !

# 1
  • БГ
Общо взето е така, но и не точно. По КТ за 1 ден трудов стаж се признава 4 часа и повече отработени. Тоест още по основния договор трудовия стаж се зачита. Осигурителния е друга работа. Той е пропорционално на отработеното - т.е двата договора ще ви донесат общо един осигурителен ден. Няма как стаж да се натрупа по двата, пък било то и на 4 часа. Евентуално при смяна или при друг последващ работодател бихте загубили клас прослужено време, т.е. да не ви признаят пълен стаж. С отпуските също може да  възникне конфликт - ползван/неползван отпуск, предвид ЕТЗ от 2025 година. Тепърва с електронизацията ще се види как ще се случва и как ще се доказва стаж и отработено време. Втория договор - по чл. 110 и 111 / както би следвало да е сключен/ не се вписва в ТК, за него ще следва УП-2 и УП-3 за доказване на стажа. Иначе и двата ви договора следва да са декларирани в ЕТЗ и да се натрупват.

# 2
  • София
Благодаря ,

а за отпуските означава ли че имам право на 2х 20 дни годишен отпуск или е общо 20 дни ?

# 3
Ако ползваш 20 дни отпуск на едното работно място, нали същите 20 дни няма да бъдеш на работа и на второто работно място? Или смяташ да работиш половин ден по време на едната отпуска и после половин ден през втората отпуска?
С това искам да кажа, че не, няма как да ползваш 40 дни, освен ако не си пуснеш неплатен отпуск от едната и после от другата работа.

По повод това, че се осигуряваш за безработица само на единия договор - този с двойно по-ниската заплата, нали разбираш, че ако, пази боже, останеш без работа, ще получаваш обезщетение на основата на по-ниския доход, на който си се осигурявала, като сумата е едва 1/3 от това, което реално получаваш.

С осигурителния стаж нямаш проблем. Добре са си на по 4 часа двата договора.

# 4
  • БГ
Няма законов вариант договора да е трудов, па макар и на 4 часа, и да не се дължи фонд "безработица". Само при ДУК и ДУ няма фонд безработица, но това са друг вид договори. Не са трудови.

Относно отпуска, както са писали по горе. Не че не може да се работи по единия договор и да се почива по другия, но така си се прецаква работника да не може да си ползва отпуск въобще. Просто втория договор не носи допълнително/дублиране на стажа. Подобно договори са полза на работодателите, че полват един  същ персонал по някколко от фирмите си.

# 5
  • София
Благодаря много за помоща ! Разбрах за отпуската:)))

Остана само казуса за фонд 'Безработица" по 2-рият договор, получавам различни отговори по казуса ..

Какво ще ме посъветвате да поискам от работодателя ?  Много е трудна комуникацията ни  и всичко пълен мармалад ...

Общи условия

Активация на акаунт