Работодателят ли избира фонд за ДЗПО?

• 658
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте. До момента съм работил на различни места, и никъде не са ме питали в кой фонд искам да е допълнителното ми осигуряване. Чудя се законно ли е това, не следва ли служителят изрично и писмено да посочи? Даже не знам къде са ме осигурявали, справка в е-портала на НАП показва само фонда, в който е внасял последният работодател, за предишните няма инфо кои са, ако например искам да си изтегля парите...

# 1
Всичките ти пари са на едно място, само последният те интересува. Ако искаш да ги прехвърлиш другаде можеш, има си процедура.
Да ги изтеглиш не можеш.

# 2
Тук чета че можело, ако е в малък размер (т.е. ако човек има малко стаж) https://www.pariteni.bg/novini/pensionirane/mozhe-li-da-izteglit … na-pensiia-244856

# 3
Ама след навършване на пенсионна възраст. Това ли е твоят казус?

# 4
Когато започнеш работа ( за първи път) на случаен принцип системата те разпределя в някой от фондовете. Можеш да го промениш точно когато пожелаеш, с безплатно обаждане по телефон. Обикновено става, когато теглиш кредит и банката те “покани” да минеш към техния фонд срещу по-ниска лихва на кредита. Парите можеш да ги теглиш при определена навършена възраст и нещо за сумата имаше изискване. Всичките фондове са един дол дренки, така или иначе.

# 5
  • София
Можеш да изтеглиш известна сума единствено от лично внасяни от теб допълнителни средства, но в твоя случай явно не си внасял. Вкл. не можеш да ги изтеглиш ако си упълномощил отново работодател да ги внася (допълнителните средства) от твое име.
Внасяните от работодател теглиш (наведнъж или на вноски) само след навършване на пенсионна възраст. Някои фондове позволяват част от сумата да се усвои 3 или 5 години преди тази възраст.
Да смениш фонда си е елементарно. Избираш си фонд и заявяваш желанието си, а те имат ангажимент да прехвърлят сумата.
Обичайно фондовете изпращах годишна справка за натрупаната сума по адрес на местоживеене или на посочена електронна поща.
Те управляват парите от твое име и ти нямаш право да се разпореждаш с тях до момента на пенсионирането ти.

# 6
Ясна работата. Пак се изгаврили с нас политиците. "Можете да теглите", ама ще има да взимаме...

# 7
  • София
Напротив. Можеш да теглиш, но само определени суми и при определени условия.
За да имаш някой ден пари след пенсиониране, каквато е идеята на фондовете. Иначе банкова сметка върши работата с внасяне и теглене.
Иначе ще може всеки да си тегли през няколко месеца и тогава фондовете няма да има с какво да оперират и как да ти осигуряват печалба върху вноските, за да увеличават дохода ти. Няма да има смисъл да съществуват.

# 8
Идеята на пенсионния фонд е да се ползва след пенсионирането.
Разгледайте фондовете,изберете си,който ви харесва и подайте заявление за прехвърляне.Но при всяко прехвърляне има такси.

# 9
Ясна работата. Пак се изгаврили с нас политиците. "Можете да теглите", ама ще има да взимаме...
Ако си направиш спестовен или разплащателен влог в банката, от там можеш да теглиш по всяко време.
Тези пари са за ползване след пенсионирането ти, затова действащите разпоредби са съвсем разумни.

# 10
  • София
Изглежда ми, че нещата се смесват. Задължителното допълнително пенсионно осигуряване, което за всички,  е в универсални пенсионни фондове (УПФ) или професионални пенсионни фондове (ППФ). То се заявява след сключване на първия трудов договор. Ако не се направи в определен срок, има служебно разпределение. След избора/разпределението, без изрично заявено желание от осигурения няма как фондъст да бъде сменен и работодател да си решава в кой фонд да внася. Но много големи фирми имат договори за доброволно пенсионно осигуряване с различни пенсионни компании и това вече е избор на работодателя. Вид социална придобивка е той да внася някаква сума в доброволен пенсионен фонд (ДПФ). Дори и за ДПФ за сметка на работодателя, служителят трябва да подпише съгласие. Възможно е в тези случаи да се дават и документи за подписване за прехвърляне и на УПФ, но нищо не може да стане без подпис на служителя. При смяна на работата тези пари не се губят, а остават в индивидуална партида на осигурени и той може да ги ползва при пенсиониране. Режимът за тях е различен от  този за задължителното осигуряване. Повече възможности има да се ползват преди пенсиониране.

# 11
  • София
Здравейте,

някой да е получавал е-мейл от Доверие, че от 3-ти ноември си променят банковата сметка за вноските и трябва лично да информираме ЧР/счетоводство по месторабота ?

Прилича ми на пързалка .

# 12
Не е пързалка, обявили са го на сайта си - https://www.poc-doverie.bg/bg/novini/nova-banka-popechitel-na-pok-doverie-720

Общи условия

Активация на акаунт