Къде да вложа спестяванията си?

• 2 549
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте!
Поради различни обстоятелства се научих да спестявам и всеки месец да заделям по определена сума “за всеки случай”, за непредвидени разходи, за пътувания и т.н. Имам две банкови карти - в едната ми превеждат заплатата, а в другата си прехвърлям месечно определената сума. Втората не я пипам. Натрупа се една стабилна сума, която искам да вложа някъде и да знам, че тези пари са си там. Четох за някакви инвестиционни планове, при които дяловете се увеличават и мога по всяко време да ги изтегля (простете невежеството ми), за някакви застраховки и т.н.
Въпросът ми е кое е най-рентабилно?
И къде си държите тези спестявания?

# 1
  • София
Доколкото разбирам сте си изградили добър авариен фонд. Не го пипайте, а започнете занапред да заделяте за инвестиране, а докато го правите имате време да се образовате за конкретни инвестиционни решения и всичките им плюсове и минуси Hands Thumbsup

# 2
Аз на ваше място бих купила инвестиционно злато

# 3
Всички, около мен си купуват инвестиционно злато или монети. Монетите се търгували на търгове, но ми се вижда рисковано. Със златото е по-лесно, и постоянно му се вдига цената.
От фондове не разбирам, но преди като че ли често фалираха и не съм убедена, че е разумно решение.
Парите се обезценяват непрекъснато и ако нямате планове, за какво да ги похарчите, най-добре им се запазва цената, ако са в злато.

# 4
А за инвестиционно злато какво мислите за Tavex?

# 5
От Тавекс го купуват. Но аз никога не съм купувала, не знам къде го съхраняват.Вероятно в сейф в банка.

# 6
Здравейте!
Поради различни обстоятелства се научих да спестявам и всеки месец да заделям по определена сума “за всеки случай”, за непредвидени разходи, за пътувания и т.н. Имам две банкови карти - в едната ми превеждат заплатата, а в другата си прехвърлям месечно определената сума. Втората не я пипам. Натрупа се една стабилна сума, която искам да вложа някъде и да знам, че тези пари са си там. Четох за някакви инвестиционни планове, при които дяловете се увеличават и мога по всяко време да ги изтегля (простете невежеството ми), за някакви застраховки и т.н.
Въпросът ми е кое е най-рентабилно?
И къде си държите тези спестявания?

Ох, нещата съвсем не са толкова прости.
Първо, важно е какво се разбира под "стабилна сума", защото много хора виждат много различно нещата.
Второ, важно е да се знае, че изгодното (печалбата) и риска вървят ръка за ръка - голяма печалба и голям риск, малка печалба и сигурност.
Трето, инвестициите се характеризират и по ликвидност (колко лесно можеш да се отървеш от тях) и по цена на кеширането. За да продадеш изгодно един имот може да са нужни месеци, а ако продадеш златото си без да е поскъпнало междувременно ще си на загуба заради спреда между курс купува и курс продава.

За мен, ако сумата е в рамките на няколко десетки хиляди, по-добре да се сложат някъде с малка доходност, но да са силно ликвидни и без загуба при теглене. Това е авариен фонд.  А към истинско инвестиране се пристъпва тогава, когато имаш още пари над фонд сигурност и не очакваш да ти потрябва пет години например.

# 7
  • София
Интересно ми е дали очаквате наистина да намерите отговора тук.
Защото специалистите, които дават консултации по темата и съответно могат да "работят" с вашите пари, взимат добри комисионни.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 12:31 от Eiger

# 8
Инвестирайте в приятни мигове, екскурзии, хубав живот, разнообразна храна. Вземи си това от каквото имаш нужда, дрехи, автомобил, апартамент. И продължавай все така да бъдеш икономична и разумна във финансово отношение. За да спечелиш от инвестиция трябва да разбираш това в което ще инвестираш, иначе само ще загубиш, ще объркаш, ще се набуташ.

# 9
Следвай съветите на ЧС, всичко ти е казала правилно.
За суми под 50К в евро не бих се занимавала с нищо, освен депозит.
Не знам тези пари в картата в каква сметка са, има ли лихва. Ако не, значи се губят пари.
Биг Банк дават 2.25% за сметка от която може винаги да теглиш, не е депозит с фиксиран срок.
Застраховки категорично не, не стават за спестяване, губят се пари от такси.
Ликвидността е много важна, не я подценявай.
В момента купувам имот, основната сума я имам в депозит и няма проблем с ликвидността. Но разликата мислех да я взема от продажба на друг имот, обаче нещата се закучиха, не искам да го давам на ниска цена и дъщеря ми изтегли кредит, който ще върнем при първа възможност в рамките на една година. Обаче ако парите ми бяха във фондове, акции, злато, ще продавам на неизвестни цени, може и на загуба.

# 10
Зависи от сумата, но най- лесно и без риск е в имот- в София, ако е по-малка сумата дори за един гараж вземете, цената му със сигурност ще се качва, а и можеш да му взимаш наем.
Ако пък е повече от гараж, но не стигат за имот в София, в имот в провинцията, поне цената му ще се вдига със сигурност.
Пример- 2013 г купихме жилище в провинцията за 24.500 лв, сега вече вървят към 60-70 000 евро.
Да, тогава взех кредит, че тази сума я нямах налична и си беше сума, но кредита го изплатихме за 3 години и лихвите не бяха много.
За злата и други продукти със спестовен характер/ застраховки/ си трябва време за да имаш доходност, като за застраховките в повечето случай започват да се прекупуват компаниите и трудно би изчакала крайния срок за да вземеш наистина по-голяма сума. В другия случай взимаш събраната сума-с удръжки и такси и може да не можеш да си купиш нищо с тях след 15 години.

# 11
  • София
Зависи от сумата, но най- лесно и без риск е в имот- в София, ако е по-малка сумата дори за един гараж вземете, цената му със сигурност ще се качва, а и можеш да му взимаш наем.
Ако пък е повече от гараж, но не стигат за имот в София, в имот в провинцията, поне цената му ще се вдига със сигурност.
Пример- 2013 г купихме жилище в провинцията за 24.500 лв, сега вече вървят към 60-70 000 евро.
Да, тогава взех кредит, че тази сума я нямах налична и си беше сума, но кредита го изплатихме за 3 години и лихвите не бяха много.
За злата и други продукти със спестовен характер/ застраховки/ си трябва време за да имаш доходност, като за застраховките в повечето случай започват да се прекупуват компаниите и трудно би изчакала крайния срок за да вземеш наистина по-голяма сума. В другия случай взимаш събраната сума-с удръжки и такси и може да не можеш да си купиш нищо с тях след 15 години.
Хм не мисля че е така, никой не може да ви го гарантира.
Значи ако аз изкарвам супер добри пари , примерно 10 000 лева, харча 7000, живея като цар, когато ми се ходи на почивка ходя, без да гледам цени, кеф ти Малдиви, кеф ти Дубай. Дори да имам слаби месеци, не ми пука, защото тези 100 000 ми дават сигурност. И ти ме съветваш, да дам тези 100 000 , да изтегля още толкова, защото ще вървели на горе. Вместо да харча и да си живея живота(разбира се, има къде да живея), да дам всичко което притежавам и да изтегля кредит? Защото след 10 години ще се изплати? Само че след 10 години ако аз съм на 50, я съм жив, я не съм. Сериозно ли има хора които биха направили това. Да купят имот и после ако им потрябват 10 000 лева за почивка или за здраве , да се чудят от къде да ги вземат?

# 12
Аз не бих останала на нула, че и с кредит, но е факт, че имотите в големите градове са много добър избор за инвестиция.

# 13
Хм не мисля че е така, никой не може да ви го гарантира.
Значи ако аз изкарвам супер добри пари , примерно 10 000 лева, харча 7000, живея като цар, когато ми се ходи на почивка ходя, без да гледам цени, кеф ти Малдиви, кеф ти Дубай. Дори да имам слаби месеци, не ми пука, защото тези 100 000 ми дават сигурност. И ти ме съветваш, да дам тези 100 000 , да изтегля още толкова, защото ще вървели на горе. Вместо да харча и да си живея живота(разбира се, има къде да живея), да дам всичко което притежавам и да изтегля кредит? Защото след 10 години ще се изплати? Само че след 10 години ако аз съм на 50, я съм жив, я не съм. Сериозно ли има хора които биха направили това. Да купят имот и после ако им потрябват 10 000 лева за почивка или за здраве , да се чудят от къде да ги вземат?
Всеки сам си преценява колко от приходите си да харчи, спестява и т.н. Тук говорим за инвестиция, т.е не да дадеш  всичките си спестявания и да теглиш непосилен кредит, който месечно след като платиш вноската ти остава за най-необходимото без никакви екстри!
Но пък да взимаш 10 000 и да ги харчиш за не толкова смислени неща, а пък в същото време имаш деца е тъпо!
Всеки родител се старае да помогне на децата си, като влага средства в неща, които ще останат за тях! Ако нямаш деца и имаш жилище, то инвестициите не трябва да Ви вълнуват! Но пък никога нищо не е сигурно и е добре да имаш доходи и от друг източник, не само РЗ!
Важно е да харчиш разумно и да имаш нещо спестено, но имаш ли повече спестявания е добре да не ти ги изяжда инфлацията, нали?

# 14
Ей ТОВА са хубави лихви за депозит "Всичко е точно" (3, 5 и 7 год.). Прочетете FAQ. Досега го проучвах, трябва да имаш и разплащателна сметка, която пък няма мес. такси (въпр. №5). Имаш първоначално захранване и месечни вноски по твой избор на число. Даже и застраховка Злополука към Алианз има (безплатна). И точно тя ми е проблема. Не може да си с хрон. заболяване (въпреки, че не съм диспансеризиран или с ТЕЛК са ми предстоящи в бъдещето дейности). Заради тази застраховка не отговарям на критериите за откриване.

Общи условия

Активация на акаунт