Къде да вложа спестяванията си?

• 966
  • 10
  •   3
Отговори
Здравейте!
Поради различни обстоятелства се научих да спестявам и всеки месец да заделям по определена сума “за всеки случай”, за непредвидени разходи, за пътувания и т.н. Имам две банкови карти - в едната ми превеждат заплатата, а в другата си прехвърлям месечно определената сума. Втората не я пипам. Натрупа се една стабилна сума, която искам да вложа някъде и да знам, че тези пари са си там. Четох за някакви инвестиционни планове, при които дяловете се увеличават и мога по всяко време да ги изтегля (простете невежеството ми), за някакви застраховки и т.н.
Въпросът ми е кое е най-рентабилно?
И къде си държите тези спестявания?

# 1
  • София
Доколкото разбирам сте си изградили добър авариен фонд. Не го пипайте, а започнете занапред да заделяте за инвестиране, а докато го правите имате време да се образовате за конкретни инвестиционни решения и всичките им плюсове и минуси Hands Thumbsup

# 2
Аз на ваше място бих купила инвестиционно злато

# 3
Всички, около мен си купуват инвестиционно злато или монети. Монетите се търгували на търгове, но ми се вижда рисковано. Със златото е по-лесно, и постоянно му се вдига цената.
От фондове не разбирам, но преди като че ли често фалираха и не съм убедена, че е разумно решение.
Парите се обезценяват непрекъснато и ако нямате планове, за какво да ги похарчите, най-добре им се запазва цената, ако са в злато.

# 4
А за инвестиционно злато какво мислите за Tavex?

# 5
От Тавекс го купуват. Но аз никога не съм купувала, не знам къде го съхраняват.Вероятно в сейф в банка.

# 6
Здравейте!
Поради различни обстоятелства се научих да спестявам и всеки месец да заделям по определена сума “за всеки случай”, за непредвидени разходи, за пътувания и т.н. Имам две банкови карти - в едната ми превеждат заплатата, а в другата си прехвърлям месечно определената сума. Втората не я пипам. Натрупа се една стабилна сума, която искам да вложа някъде и да знам, че тези пари са си там. Четох за някакви инвестиционни планове, при които дяловете се увеличават и мога по всяко време да ги изтегля (простете невежеството ми), за някакви застраховки и т.н.
Въпросът ми е кое е най-рентабилно?
И къде си държите тези спестявания?

Ох, нещата съвсем не са толкова прости.
Първо, важно е какво се разбира под "стабилна сума", защото много хора виждат много различно нещата.
Второ, важно е да се знае, че изгодното (печалбата) и риска вървят ръка за ръка - голяма печалба и голям риск, малка печалба и сигурност.
Трето, инвестициите се характеризират и по ликвидност (колко лесно можеш да се отървеш от тях) и по цена на кеширането. За да продадеш изгодно един имот може да са нужни месеци, а ако продадеш златото си без да е поскъпнало междувременно ще си на загуба заради спреда между курс купува и курс продава.

За мен, ако сумата е в рамките на няколко десетки хиляди, по-добре да се сложат някъде с малка доходност, но да са силно ликвидни и без загуба при теглене. Това е авариен фонд.  А към истинско инвестиране се пристъпва тогава, когато имаш още пари над фонд сигурност и не очакваш да ти потрябва пет години например.

# 7
  • София
Интересно ми е дали очаквате наистина да намерите отговора тук.
Защото специалистите, които дават консултации по темата и съответно могат да "работят" с вашите пари, взимат добри комисионни.

Последна редакция: пн, 19 яну 2026, 12:31 от Eiger

# 8
Инвестирайте в приятни мигове, екскурзии, хубав живот, разнообразна храна. Вземи си това от каквото имаш нужда, дрехи, автомобил, апартамент. И продължавай все така да бъдеш икономична и разумна във финансово отношение. За да спечелиш от инвестиция трябва да разбираш това в което ще инвестираш, иначе само ще загубиш, ще объркаш, ще се набуташ.

# 9
Следвай съветите на ЧС, всичко ти е казала правилно.
За суми под 50К в евро не бих се занимавала с нищо, освен депозит.
Не знам тези пари в картата в каква сметка са, има ли лихва. Ако не, значи се губят пари.
Биг Банк дават 2.25% за сметка от която може винаги да теглиш, не е депозит с фиксиран срок.
Застраховки категорично не, не стават за спестяване, губят се пари от такси.
Ликвидността е много важна, не я подценявай.
В момента купувам имот, основната сума я имам в депозит и няма проблем с ликвидността. Но разликата мислех да я взема от продажба на друг имот, обаче нещата се закучиха, не искам да го давам на ниска цена и дъщеря ми изтегли кредит, който ще върнем при първа възможност в рамките на една година. Обаче ако парите ми бяха във фондове, акции, злато, ще продавам на неизвестни цени, може и на загуба.

# 10
Зависи от сумата, но най- лесно и без риск е в имот- в София, ако е по-малка сумата дори за един гараж вземете, цената му със сигурност ще се качва, а и можеш да му взимаш наем.
Ако пък е повече от гараж, но не стигат за имот в София, в имот в провинцията, поне цената му ще се вдига със сигурност.
Пример- 2013 г купихме жилище в провинцията за 24.500 лв, сега вече вървят към 60-70 000 евро.
Да, тогава взех кредит, че тази сума я нямах налична и си беше сума, но кредита го изплатихме за 3 години и лихвите не бяха много.
За злата и други продукти със спестовен характер/ застраховки/ си трябва време за да имаш доходност, като за застраховките в повечето случай започват да се прекупуват компаниите и трудно би изчакала крайния срок за да вземеш наистина по-голяма сума. В другия случай взимаш събраната сума-с удръжки и такси и може да не можеш да си купиш нищо с тях след 15 години.

Общи условия

Активация на акаунт