Телесна температура

• 598
  • 17
  •   1
Отговори
# 15
Не съм раждала и нямам проблеми с щитовидната. Баба ми по бащина линия също е като мен, и тя няма оплаквания.

# 16
  • София
Нямам термометър от три години сигурно.

# 17
  • Цюрих
Майка ми е с постоянно ниска температура, около 35.4. Когато пипне настинка и се покачва до 36.8. Ако е вирус, стига до 37.5 или 37.8 и тогава наистина се чувства зле. Така си е от години. Моята е нормално между 36.3 и 36.6.
На една наша съседка от село, когато беше на 14г, и откриха, че базалната температура и е постоянно 37.2. Правиха и всякакви изследвания, всичко нормално и така си остана.
Затова е прието нормалната базалната температура да е от 35.4 до 37.4. Температура над 37.5 вече се смята за патологична.
Температурата може да се повиши по време на овулация (вдигала ми се е до 37.1) или по време на цикъл. Зависи дали си ял, дали си спал, дали си взел душ или си спортувал. Като кръвното. Затова се мери рано сутрин, 30 мин след сън, в покой.
Вечер температура не се мери, след хранене се покачва автоматично. В състояние на дълбок сън температурата пада до 35. 4,за да спиш добре, на тялото му е нужно да се охлади.
Ако я мериш в устата(орално), трябва да извадиш 0.4 от крайния резултат. Ако е в ануса, вадиш една десета, тоест, ректална температура 37.5 се равнява на 36.5.
Най - точна е ректалната температура. Но и най-неудобна за мерене. На моите деца до 2та годинка мерех температура само ректално, по препоръка на педиатъра.
Ако температурата ти варира, както го описващ, най-вероятно за теб нормалната стойност да е в диапазона от 36.4 до 37. Много е вероятно това покачване вечер да се дължи на хормонални промени. Случвало ми се е да меря, когато имам гореща вълна и температурата ми е стигала до 37.3 за кратко. Може би навлизаш в перименопауза, ако си на възраст 40+.
Не се притеснявай излишно.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 21:21 от Шоколад

Общи условия

Активация на акаунт