Нашите кухни - тема 100

• 33 455
  • 741
  •   2
Отговори
# 120
По принцип мат по трудно се чисти, независимо от фирмата.
Аз пък не съм доволна от пуш мехнизмите на Икеа.

# 121
По темата мат-гланц е трудно да се обобщава. Гланцът е ясен, много се цапа, лесно се чисти. При мата вече е доста по-сложно, защото материалите/плочите като вид и производител са десетки, а всичко е мат под общ знаменател, когато се коментира. Да не говорим, че има хора които и да искат да са по-конкретни просто не знаят какъв им е мата.
После идва и моментът с осветеността в едно помещение, разположение на прозорците и осветителни тела, изобщо доста субективна история е.

# 122
  • Варна
А някой има ли преки наблюдения дали МДФ боя тъмен цвят разположен до източен прозорец избелява? Една служителка в Салекс ме напрегна и не знам дали да й вярвам. Тъмната кухня, която искам ще е осветена доста и не искам да затъмнявам. Горе-долу до обяд ще я напича.

# 123
Не те е излъгала, има сериозен риск за промяна в цвета (изсветляване).
Най-добре да проучиш боите, с които се работи и да четеш на сайта на производителя ако си сигурна какво ще ползва бояджията.

# 124
При мен акрил цвят крем от Салекс пожълтя (и то не еднакво) за 4г без пряко да го пече слънце.

# 125
  • Варна
А как да имам черни фрезовани вратички до прозорец? Има ли подходящ материал? Явно и бяла боя не става. Какво ще ми препоръчате като материал?

# 126
Само стъкло и метал (зависи и от обработката на метала) не си променят цвета - всичко друго, вкл. масив, камък, пластмаса, текстил избеляват или потъмняват. Трябва да се пази от пряка слънчева светлина, задължително.

# 127
А как да имам черни фрезовани вратички до прозорец? Има ли подходящ материал? Явно и бяла боя не става. Какво ще ми препоръчате като материал?
Слагай каквито ти харесват , след 4 години и без това , ще искаш да ги смениш с брадвата

# 128
Здравейте! Преди доста време бях питала, но докато му дойде времето изгубих поста. Каква боя мога да ползвам, за да боядисам кихня гланц в друг цвят(по-светъл) мат, без да шкуря гланца? Една дама ми беше препоръчала конкретна марка боя, но…
Ако някой може да помогне, благодаря!

# 129
  • Варна
Как оценявате като качество МДФ акрил на Rehau сравнено с МДФ боя? Днес си харесах чудесно черно. Пипах го, изглежда лесно за поддръжка. И бил с UV защита. Единствен недостатък ми е, че ще трябва да се откажа от фрезовани вратички. Казаха ми цена 390 лв за плоскост, но това нищо не ми говори сравнено с МДФ боя. Thinking

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 16:48 от Lady April

# 130
Rehau е добър, но много скъп. Аз също го гледах, но се отказах. Rehau от серията Rauvisio Noir беше първият ми избор, без да знам цената. Зависи от бюджета все пак, но тотала е твърде солен и труден за преглъщане /според моя джоб/.
Предполагам е много по- надежден от каквато и да е боя.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 23:13 от •mimoza•

# 131
390лв не е скъпо за акрил, и в Салекс е около тази цена, боята е по-скъпа.
Лейди, и моят акрил уж беше с UV, ама пожълтЕ. Не казвам, че този ще е същият, но все пак да се има едно на ум.
Виж Fenix в Салекс, в другите фирми се води МДФ с hpl покритие, пишат го, че е супер здраво и устойчиво.
Hpl е покритието на термоплотовете.

Последна редакция: пн, 18 авг 2025, 23:40 от Чи лу

# 132
  • Точно където трябва
Здравейте! Нахлувам в темата с конкретно питане. Наистина ли е много неудобно следното разположение - съдомиялна, фурна, мивка? Една до друга в този ред. Според майстора това пренасяне от мивката към съдомиялната не е ок.

# 133
  • Варна
Прав е майсторът. Но пак зависи и от навиците на домакинята. Аз трупам мръсни съдове в мивката, докато се освободи миялната. Когато е готова, започвам зареждане на нова и доста си покапва докато ги пренасям. Не мога да си представя и да прескачам нещо.

# 134
  • София
Страшно неудобно ми се вижда и на мен да има друг уред между съдомиялната и мивката. Възможно е обаче и да не е голям проблем за вас, ако всичко редите директно в съдомиялната, без да минава през мивка. Няма как да е съвсем всичко - понякога се налага да се изтърка на мивката нещо загоряло, нещо да се накисне или да се отстранят някакви остатъци под течаща вода, но ако чиниите от масата директно ги редите в съдомиялната, без да минават междинно през мивка, може и да върши работа за вас тази подредба. Вкъщи обаче обичайно се натрупват мръсните съдове в мивката, стоят накиснати с вода част от нещата и ги зареждам наведнъж, съответно ми е задължително мивката да е непосредствено до миялната.

Общи условия

Активация на акаунт