Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 766
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 005
Докато чакаме безумно дългото време да мине, тези с по-големи деца, кажете в кое училище каква музика преобладава. Знам, че 1000 деца не слушат едно и също, но все пак има тенденции.

Относно руския - според мен чакат преподавателите да се пенсионират и ще остане на 3 места.

# 1 006
  • София
Не знам да има тенденции на ниво училище. Но накрая всички балове приключват в Мегами. Joy

# 1 007
Понякога наистина недоумявам как омразата към нещо или някого така ни заслепява, че не можем да видим обективно как стоят нещата.
Наистина не разбирам какво сте се спуснали срещу руския език като враг номер 1 на планетата Земя?!
На руски език има толкова много литература, и техническа, и всякаква в различни области, която трудно ще намериш на английски или друг език. Но пък нали са ни натрапили в последните години, че от това да знаеш английски език на този свят няма нищо друго по-важно, та с лека ръка зачеркваме други възможности. Е, вече масово се "знае" английски език, но достъпът до определена информация си е останал предимно на руски език.
Аз лично наистина мразех руския в училище, дразнеше ме, че трябва да го уча не по мое желание, по едно време часовете по руски бяха повече от тия по български. И да, свързвах го с диктатурата, в която бяхме. Аз например исках да уча френски или английски, много по интересни ми бяха и двата езика, но нямаше такъв вариант.
Руската литература никога не ме е вълнувала, макар че до ден днешен знам стихотворения наизуст от нея
Английската и френската литература бяха моите фаворити.
Така че уж избираемия втори език, който по определени причини е руски, не ми харесва.

# 1 008
Масово всичко се чалгаризира постепенно. Освен омразният ми руски, чалгата също се опитва да вземе връх. Просто нивото спада, навсякъде равномерно.

# 1 009
Не знам да има тенденции на ниво училище. Но накрая всички балове приключват в Мегами. Joy

Хахаа,  това е добро!

# 1 010
Понякога наистина недоумявам как омразата към нещо или някого така ни заслепява, че не можем да видим обективно как стоят нещата.
Наистина не разбирам какво сте се спуснали срещу руския език като враг номер 1 на планетата Земя?!
На руски език има толкова много литература, и техническа, и всякаква в различни области, която трудно ще намериш на английски или друг език. Но пък нали са ни натрапили в последните години, че от това да знаеш английски език на този свят няма нищо друго по-важно, та с лека ръка зачеркваме други възможности. Е, вече масово се "знае" английски език, но достъпът до определена информация си е останал предимно на руски език.
Аз лично наистина мразех руския в училище, дразнеше ме, че трябва да го уча не по мое желание, по едно време часовете по руски бяха повече от тия по български. И да, свързвах го с диктатурата, в която бяхме. Аз например исках да уча френски или английски, много по интересни ми бяха и двата езика, но нямаше такъв вариант.
Руската литература никога не ме е вълнувала, макар че до ден днешен знам стихотворения наизуст от нея
Английската и френската литература бяха моите фаворити.
Така че уж избираемия втори език, който по определени причини е руски, не ми харесва.
И аз съм учила руски в училище, ама го "учех" с половин око, че ме мързеше, та ме болеше. Проблемът си беше в мен, не в руския език.

Масово всичко се чалгаризира постепенно. Освен омразният ми руски, чалгата също се опитва да вземе връх. Просто нивото спада, навсякъде равномерно.

Руският се преглъща, но чалгата - не! JoyJoyJoy

Моята дъщеря и по този показател зачеркна половината училища в София. Въобщеее.... Майка плаче, грамофон свири е положението!

# 1 011
Децата с допълнителни уроци в топ гимназиите са плод на "да не погубим бала"
Или такива на които мястото им е било в МГ, но лесния изпит не им е дал възможност за МГ, а за ЕГ. Родителите на деца в МГ не са секта, а реално са преценили, че не са за ЕГ и още повече за език различен от английски. И тези в МОН не трябва да правя реформа на принципа взимам от тук и давам там, а да намерят начин да извадят максимума от всяко дете.

# 1 012

Какво е Мегами?

# 1 013

Какво е Мегами?
Вероятно някаква чалгарийница. Не съм запозната, но така звучи Trollface

# 1 014
Интересно ми е защо не харесва 91 НЕГ, щом харесва немски език?
Скрит текст:
Децата с допълнителни уроци в топ гимназиите са плод на "да не погубим бала"
Ето поради тази причина не натискам за езикова гимназия. Не харесва френски, не иска испански, английският ѝ бил писнал, немски харесва, но не хареса 91 НЕГ, ами.... каквото сабя покаже от останалите възможности. Това е положението.
Ами не е "нейната чаша чай" се оказа. Просто такова е личното ѝ усещане към училището, с което ще се съобразя.

# 1 015
  • София
Руският си е  обявен официално като първи/втори език за съответните паралелки и никой никого не кара да ги избира. Едни ще го търсят като желан,  втори ще са склонни на компромис с него като втори  заради другото в паралелката, трети няма да са готови и така да го преглътнат - въпрос на личен избор е. Но понеже ситуацията в момента  е такава, затова се стига до тези спорове..Иначе на никого не му хрумва да коментира избора на деца за първи персийски или арабски примерно, за шансовете въпросните  езици да бъдат научени на ниво или за шансовете за реализация с тях..Точно по логиката с уж цяла Азия, говореща руски, ще обяснят избора си и спрелите се на арабски примерно с цели 22 държави, в които той е официален или официален редом  с още един...

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 12:09 от Просто русалка

# 1 016
Вие хубаво бастисвате, ама темата е за училища и паралелки. В случая, коментарът е за други теми.

Някой запознат ли е при избора в системата дали нещата са изложени както в таблицата за план - приема? В смисъл, дали са изложени всички реквизити - район, училище, паралелка, бал и т.н. ?

# 1 017
Просто русалка, при някои специалности в университетите изпит по език е с по-голям коефициент от ДЗИ по същия език. При това ДЗИ на различно ниво на езика също са с различен коефициент.
Сертификат за владеене се прилага там, където специалността се изучава на съответния език. Ако няма сертификат се явяваш на изпит. Това не е само за АЕ , а и за всички изучавани у нас езици. Знам дете завъришило у-ще с първи език френски и когато у нас дойде дете по обмен от Белгия го повикахме за преводач. В къщи никой не говори и не е изучавал френски. Дума не можа да обели, а в дипломата има 6.00. Та за това и казах , че АЕ се владее толкова колкото и РЕ преди години. Уж всики го учат и всички го знят, а се оказва, че това просто не е вярно.

# 1 018
  • София

Какво е Мегами?
Като станат децата 12-ти клас, ще разберете. Joy Чалга дискотека в хотел Маринела. Всички резервират там за бала, защото там "става купонът", независимо дали иначе слушат чалга или не.

# 1 019
  • София
Просто русалка, при някои специалности в университетите изпит по език е с по-голям коефициент от ДЗИ по същия език. При това ДЗИ на различно ниво на езика също са с различен коефициент.
Сертификат за владеене се прилага там, където специалността се изучава на съответния език. Ако няма сертификат се явяваш на изпит. Това не е само за АЕ , а и за всички изучавани у нас езици. Знам дете завъришило у-ще с първи език френски и когато у нас дойде дете по обмен от Белгия го повикахме за преводач. В къщи никой не говори и не е изучавал френски. Дума не можа да обели, а в дипломата има 6.00. Та за това и казах , че АЕ се владее толкова колкото и РЕ преди години. Уж всики го учат и всички го знят, а се оказва, че това просто не е вярно.
Е, моят въпрос друг беше - колко хора със СРЕ, САЕ, TOEFL или IELTS в горните регистри на справяне изкарват ниски оценки в СУ, а не претендиращите на думи да знаят английски. Последните са ясни.

Общи условия

Активация на акаунт