Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 730
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 990
Има училища, в които първия чужд език не могат да научат като хората, какво остава за втори чужд, чак пък и да се овладее.
+100. Сърбеше ме клавиатурата да го напиша, ама не исках да разпалвам страстите. Ученици (не всички, слава богу) от  елитните езикови ходят на уроци по първия език..
Мога да дам примери и то от гимназии в топ 5, детето влезе с бал 470 и почти цяла година ходи на частен учител за първи език. В този случай съм, не мерси.

# 991
  • Куциндрел
Въобще не разчитам на училището да научи детето на чужд език и за това сме планирали школа за сертификат.
Руският, ако не лешпери, ще го понаучи и с помощ у дома.

# 992
  • София
Ами то си зависи от детето. Дъщеря ми не е имала и един частен урок по езика и си взе DELE С1 без проблем. В 8-ми клас имаха страхотна учителка по испански, но нейна съученичка ходеше на уроци през цялата година и едва изкласи. Ако я питате нея, учителката е била проблема. Ами не, не беше, беше прекрасна. Това, че някой ходи на уроци, съвсем не означава, че не може да се научи езикът и без уроци или че учителят не става. И двете ми по-големи деца си научиха първия език само в училище, и за най-малкия не планирам никакви уроци.

# 993
  • София
И е така, Санака, и не  съвсем.. Повече ходят сякаш  на уроци тези с френски и немски. И не са  непременно такива деца, които не издържат на темпото или не биха успели иначе да изкласят. Причини има много  и невинаги  са свързани с обвинения към учителя - все повече хора (родители) се презастраховат на принципа от 7 клас  с уроците, в НЕГ конкретно ходят деца в 8 клас и от апетити за прием в лайстунг (с цел отработване на формата), нагоре ходят и в трите училища с немски заради ДСД немалко деца, при това отличници..И във френската има ходещи на уроци. А дори и с английски като първи има, ако детето до 7 клас е учило друг език.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 10:55 от Просто русалка

# 994
  • София
Може, за немски и френски нямам наблюдения. И все пак доста деца успяват да научат езика и без уроци, т.е. ЕГ дава възможност за това.

# 995
Децата с допълнителни уроци в топ гимназиите са плод на "да не погубим бала"

# 996
  • София
И това не е вярно. Има  много деца и без никакви уроци, които са достатъчно мотивирани точно този език да учат, там са си по първо свое желание( не родителско)  и го научават наистина на ниво. Има и други, при които апетитът е дошъл с яденето (тоест  са избрали дадено училище след изкарването на висок бал и известно побутване  в дадена посока), но и те си се справят супер. Просто споделих, че има и трети, при които причините за доп. занимания  не са непременно неможене на детето или слаб учител. За страничния наблюдател обаче това са си уроци...И остават последните, които по неволя ходят, понеже наистина им е  трудно и иначе биха затънали. Тоест не можем да обобщаваме в никоя посока. Езиковите си остават мястото, в което е най-голям шансът да научиш еик. Отделно са и мястото, в което до 10 клас все още можеш да обмисляш  спокойно на какво да заложиш във втори гимназиален етап, а не  да  тръгнеш във фиксирана посока още след седми.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 11:08 от Просто русалка

# 997
Ето поради тази причина не натискам за езикова гимназия. Не харесва френски, не иска испански, английският ѝ бил писнал, немски харесва, но не хареса 91 НЕГ, ами.... каквото сабя покаже от останалите възможности. Това е положението.

# 998
Записването на втори близнак е надпланово и може да стане по всяко време. Аз също имам близнаци , които ще бъдат в четвърти клас и се вълнувам от темата. Мисля си, че ако вторият е с много по-нисък бал и попадне в училище с висок бал, може да не успява да поддържа темпото на учене. Моите са така. Момичето е от силните в класа си, а момчето изобщо не внимава в час и е от слабите. Ще го мисля след 4 години.
Относно уроците по първи език и аз съм чувала за такива, но предимно за изучаващите език различен от английския. Дъщеря ми завърши 32-ро и не е ходила на уроци по английски. Не сме чували и за съучениците и да са го правили.
След четвърти клас, старателното момче достигна чудесни балове и оценки за СМГ и НГДЕК. Премислих много и прецених, че не е редно да ги разделям в тази възраст и СМГ за Викинга ще бъде не просто кошмар, а същински ад. В тази връзка предпочетох НГДЕК. Ако математиката е някаква доза талант, то ученето на История и БЕЛ е просто учене. Ще изложа кратката версия. Направих огромна грешка, че оставих децата да се развиват заедно. Единственият позитив бе средата. Към настоящия момент и двамата са повече от категорични, че не желаят пътят им да продължи заедно в едно училище, а какво говорим за една паралелка. Това доста ограничава изборите за Викинга.

Ще търся информация за всички рисувателни към МОН в София и ще направя подредба и за него. Художествените към МК не са му сигурни...

# 999
Sign ExclamationSign ExclamationSign Exclamation В групата загубено/намерено в София има пусната обява за намерено свидетелство на Маргарита Механджийска, доколкото виждам от 133то. Ако някой познава детето, да се свърже с човека, който е намерил!

https://www.facebook.com/groups/1083209131824940/permalink/3934931993319292/

# 1 000
Понякога наистина недоумявам как омразата към нещо или някого така ни заслепява, че не можем да видим обективно как стоят нещата.
Наистина не разбирам какво сте се спуснали срещу руския език като враг номер 1 на планетата Земя?!
На руски език има толкова много литература, и техническа, и всякаква в различни области, която трудно ще намериш на английски или друг език. Но пък нали са ни натрапили в последните години, че от това да знаеш английски език на този свят няма нищо друго по-важно, та с лека ръка зачеркваме други възможности. Е, вече масово се "знае" английски език, но достъпът до определена информация си е останал предимно на руски език.
Синът ми като втори език учи руски (не че го научи с тия 2 часа, ама поне, ако има желание може да си продължи), пък като гледам нищо страшно не му е станало на детето, все още е с всичкия си.

# 1 001
Понякога наистина недоумявам как омразата към нещо или някого така ни заслепява, че не можем да видим обективно как стоят нещата.
Наистина не разбирам какво сте се спуснали срещу руския език като враг номер 1 на планетата Земя?!
На руски език има толкова много литература, и техническа, и всякаква в различни области, която трудно ще намериш на английски или друг език. Но пък нали са ни натрапили в последните години, че от това да знаеш английски език на този свят няма нищо друго по-важно, та с лека ръка зачеркваме други възможности. Е, вече масово се "знае" английски език, но достъпът до определена информация си е останал предимно на руски език.
Синът ми като втори език учи руски (не че го научи с тия 2 часа, ама поне, ако има желание може да си продължи), пък като гледам нищо страшно не му е станало на детето, все още е с всичкия си.
                 Даааа! "Масово се знае" английският толкова, колкото "масово се знаеше" руският на времето. Уж всички го знаят, то сертификати бол и на края приемни изпити в СУ с потресаващо ниски оценки.

# 1 002
  • София
Много малко вероятно е да имаш сертификат за  С2 или С1 по английски и да се  справиш посредствено на изпита в СУ. А и по каква причина ще се явиш на него, ако имаш сертификата или ти признават за прием матурата с оценка около 6, 00, особено когато ти е  бил втори и матурата  е на ниво В1..Много от тези деца заминават да учат навън на английски и се справят успешно, значи го знаят. Което, разбира се, не отменя наличието и на  псевдознаещи английски, но те пък не са  тези със сертификатите..

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 16:32 от Не се сърди, човече

# 1 003
Сигурно е писано по тази тема, но не можах да намеря, затова питам - как точно става класирането на близнаци. Ако единия има по-висок бал, как се издърпва другия. Знам, че е законово уредено, но как точно става. Знае ли някой?

За руския, аз съм го учила от 4 клас до 11 клас в обикновена гимназия и не съм го научила. Разбирам старите руски филми, но съвременния руски ми е много труден. Моите деца не го разбират изобщо.
Виж английския е много добре и на тримата, без да са учили кой знае какво.
За мен лично английския е по-лесен от руския, а и е навсякъде - песни, филми, интернет. Та е много по-достъпен и съответно разбираем.
От училището като запишете първия издават служебна  бележка , с ковто отивате в местното РУО за да издадат заповед за прием извън класирането  на втория близнак. И после пак в училище  за да го запишете.

# 1 004
Интересно ми е защо не харесва 91 НЕГ, щом харесва немски език?

Ето поради тази причина не натискам за езикова гимназия. Не харесва френски, не иска испански, английският ѝ бил писнал, немски харесва, но не хареса 91 НЕГ, ами.... каквото сабя покаже от останалите възможности. Това е положението.

Общи условия

Активация на акаунт