Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 73 534
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 080
  • у дома
А знаете ли защо точките от олимпиадата по информационни технологии, национален кръг, не са зареди в системата?
Стана ми интересно, просто.
Всички други точки от областни кръгове са там.
Може би защото не трябват за никое желание.

# 1 081
  • у дома
Ама нали като те приемат на първо класиране някъде се записваш официално в тази паралелка, подаваш си всички документи като за финално записване и успоредно подаваш и молба за участие във второ класиране? Не разбирам какво точно се спестява.

На първо класиране се записваш и (приключваш сагата) ИЛИ не се записваш, а подаваш заявление за участие във второ класиране. Във втория случай чакаш второто класиране и едва тогава се записваш или в първото училище (защото мястото ти там се пази) или във второто училище.
По-добре изтрийте или редактирайте този пост,защото не е верен и може да подведе хора,които прочетат само него,но не и следващите постове.

# 1 082
  • София
Здравейте, моля за малко помощ, че около мен има противоречиви мнения. Някои учители ми казват, че много ще рискувам, ако започна подредбата на желания с такива за които със сигурност няма да ни стигнат точките, и че има вероятност дете с по-нисък бал от на моето дете да влезе в дадена паралелка само защото я е посочило на по-предна позиция.. Много съм объркана.. писах и на МОН да ми разяснят как работи системата, но едва ли ще получа отговор в срок. Изчетох и наредба 11, но там не обясвяват момента с риска.. 
Ако съобразя желанията на детето си при подредбата, и пиша на по-горни позиции специалности за които може и да не ни стигнат точките, то рискувам ли, че посочвайки желания, които са постижими за нас на по-долни позиции, то мога  да ги загубя като опция, т.е дете с по-малък бал от моето е посочил дадена специалност, като по-предно желание от мен, а аз съм с поголям бал, но съм писала същото желание по-назад, кой ще  влезе?

Благодаря на всички, които ще ме насочат и успех на всяко дете да влезе в желаната специалносн и училище!
Многократно се повтори в тази тема /както се повтаря във всяка седмокласна тема/: Дете с по-нисък бал не може да измести дете с по-висок, независимо от поредността на желанията.
Не слушайте учителите, защото масово не са наясно с принципа на класиране, но се изказват с апломб. Пишете според действителните желание, независимо от бала и предположенията дали ще стигне или не. Системата ще ви класира на най-високото възможно желание, за което стига бала и дете с по-нисък бал по никакъв начин не може да ви измести. Мога да се закълна върху Библията и да се подпиша с кръв. Joy

# 1 083
Отказвам да повярвам, че има учители, които твърдят тази нелепица за класирането и бала. Не, не и пак не!!!

# 1 084
Първо класиране в НГДЕК излиза на 14.07, както и 1во класиране през системата.

# 1 085
  • у дома
Това за желанията как да се пишат и за "пазенето" на мястото след 2ро класиране,ако ще и на първа страница с огромни червени букви да се напише пак няма да се чете с разбиране.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 18:18 от svetlaem

# 1 086
В сайта за кандидатстване все още не са заредени оценките от училище! Нормално ли е това? Да сигнализирам ли в училище или?

# 1 087
Ще ги заредят.  В училищата на синовете ми също няма все още информация.

# 1 088
  • София
Нормално е. Може и чак при класирането да се появят.

# 1 089
  • Sofia
По-странно е, че навсякъде се предлага основно английски, при положение че масово се изучава от първи клас и при едно адекватно чуждоезиково обучение би трябвало да е овладян доста добре до 7-ми клас.

Адекватно обучение по английски език в българското държавно училище до 7кл. масово не се предлага. Не всички родители могат да си позволят да плащат допълнително на школи.
Но дори и към 7 кл. детето да е овладяло едно добро ниво на английски ез., то трябва да се поддържа. Иначе за 5 г. в гимназията се забравя.
Не става въпрос родители да плащат за школи, а в училище обучението да е адекватно. Не може 12 години да учиш английски, и да излезеш с ниво Б1. Пълна загуба на време е това. Особено като се почва от нулата в 8-ми клас след 7 години изучаване в ОУ.

# 1 090
  • Там, където мечтите се сбъдват

Многократно се повтори в тази тема /както се повтаря във всяка седмокласна тема/: Дете с по-нисък бал не може да измести дете с по-висок, независимо от поредността на желанията.
Не слушайте учителите, защото масово не са наясно с принципа на класиране, но се изказват с апломб. Пишете според действителните желание, независимо от бала и предположенията дали ще стигне или не. Системата ще ви класира на най-високото възможно желание, за което стига бала и дете с по-нисък бал по никакъв начин не може да ви измести. Мога да се закълна върху Библията и да се подпиша с кръв. Joy
[/quote]

Мисля, че е време за мърч, да го сложим на тениски, които да се продават в комплект с наръчник "Как да оцелеем в 7. клас - практически насоки от родители за родители"

Единственото, което мога да добавя е, ако балът на детето не е висок, то да се включат повече на брой паралелки, но разбира се да са такива, в които ако попадне, да иска да учи.

# 1 091
Аз да питам - кога са тези класирания за частни училища?
От гледна точка на обикновен кандидат, който гледа само държавните и това изкуствено забавяне на чакащите 2ро класиране ще създаде една илюзия, че има свободни места след 1класиране, а то всъщност си ги пазят. Създават се напразни надежди за такива като мен, които още вярват в минимален шанс за НПМГ Simple Smile
Та затова да се осведомя да си знам Simple Smile Simple Smile Всички ли класирания в частните ще са излезли преди 20.7. и означава ли това, че всички заети места след 2класиране са окончателни и не се очаква някой внезапно да си изтегли документите за частно училище и да освободи място за 3класиране..... Такива размисли ми докарахте Simple Smile

Да ви попитам нещо ПО ТЕМАТА на темата Simple Smile (btw тук защо няма модератор да замита мнения, които нямат нищо общо?)

Ако искам детето да се класира в желаната паралелка на ВТОРО класиране, като мястото му в нея се пази след първото, трябва да пиша на първо място някаква невъзможна и нежелана паралелка, примерно СМГ с най-висок бал, нали? И на второ място да пиша желаната паралелка, към която се стремим и балът му стига?
Искам да изчакам класиране в друго училище извън системата, затова. Дано някой разбра какво искам да кажа Simple Smile
Да, това ще сработи. Сложи някое практически невъзможно напред, аз така съм направила.

# 1 092
  • София

Не става въпрос родители да плащат за школи, а в училище обучението да е адекватно. Не може 12 години да учиш английски, и да излезеш с ниво Б1. Пълна загуба на време е това. Особено като се почва от нулата в 8-ми клас след 7 години изучаване в ОУ.
Не съм особен фен на руския, при това не заради сегашните  събития.. Не  ми беше кеф изучаването му нито в  основното, нито в  гимназията, въпреки че  много харесвам принципно изучаването на  повече чужди езици. Децата ми също твърдо избраха за втори език английски. Въпрос на лично усещане.  Но това по никакъв начин не означава, че не приемам/е желанието на други да го учат. Хора всякакви.. Онова, което не разбирам обаче, е малко двойният  аршин баш на онези, които със зъби и нокти драпат той да бъде махнат. Пропаганда се прокарвала  чрез изучаването му, плащали се  за тоя що духа данъци и се издържали учители-динозаври по руски, понеже  в края на обучението изучавалите го като втори език ученици така или иначе нищо не знаели. Най-вероятно в  масовия случай е така, нямам личен опит.. Но цитираният пост поставя тогава въпроса защо няма такова мрънкане и за другите втори езици. Нима те се научават магически на добро  ниво и  там няма вложени  за  едното нищо средства, вкл. и за английския като най-масов, особено на местата, където сляпо спазват наредбата и си карат бавно и славно до безумното ниво В1, въпреки че в класовете преобладават деца с  варираща от прилична до доста солидна  база още от преди 8 клас.....И въпросните умират от скука в час.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 16:20 от Просто русалка

# 1 093
[quote author=Просто русалка
 Езиковите си остават мястото, в което е най-голям шансът да научиш еик. Отделно са и мястото, в което до 10 клас все още можеш да обмисляш  спокойно на какво да заложиш във втори гимназиален етап, а не  да  тръгнеш във фиксирана посока още след седми.
[/quote]
Ей от това най-ме е страх, защото смяната ще е много трудна или свързана с много уроци и липса на време за социализация в тези години. Някак ме плашат курсовете от 6клас, от 2 клас, постоянно едно учене, натискане, сякаш в НАСА отиват. А са деца и им предстоят едни от най-хубавите години.

# 1 094
След 12 години в училище много хора не покриват изискванията за повече от Б1 по български, въпреки че им е майчин език. И да беше топ обучението, на доста от тях пак щеше да им е трудно. Някои хора имат затруднения да разберат определени неща, това не им пречи да станат специалисти в тяхната си област или да са полезни членове на обществото. Затова и има и ще има питания за това как става класирането, някои от питащите не могат да го разберат както и да им се обясни. Други не са сигурни дали са разбрали правилно, защото много около тях им казват нещо различно.

Общи условия

Активация на акаунт