Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 73 103
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 195
Явно е изменено точно това за паралелката Природни науки. Детето ми учи там до 7ми клас и много ни ухажваха с тази пралелка, защото "няма как да не се сформира група за Химия и Биология, защото са ви фиксирани профилите, заедно с немския, който не изостава от паралелката Немски с чуждоезиков профил"... Ама не искахме немски и не проверявах след това.... Сега виждам, че има и друг вариант за 3+4 профил.

НПМГ имат фиксирани два профила и се избира трети. Така е по училищния учебен план. По наредба може да няма 4ти

# 196
  • Бургас
Това е профилът на дъщеря ми , завърши тази година ППМГ Б-с: Профил: Математически;     Профилиращи предмети: Английски език, Математика, Информатика. В 10 клас избра трети профил АЕ, първите 2 - МАТ и ИНФ бяха фиксирани при кандидатстването в 7 клас. Доколкото си спомням предложиха им физика  и АЕ. Сега в 12 клас държа ДЗИ 2 - ПП МАТ и ДЗИ 3 по желание - ПП АЕ.

# 197
Четвърти може да няма, да. За природни науки правилно са ви казали, че Х и Б са фиксирани, но че третият е немски или са ви заблудили, или не сте доразбрали. Третият е по избор.
Виолета, ами точно така е, мат и инф са ви били фиксирани. АЕ сами сте избрали като трети, можело е и физика.

# 198
  • София
Това е профила на дъщеря ми , завърши тази година ППМГ Б-с: Профил: Математически;     Профилиращи предмети: Английски език, Математика, Информатика. В 10 клас избра трети профил АЕ, първите 2 МАТ и ИНФ бяха фиксирани при кандидатстването в 7 клас. До колкото си спомням предложиха им физика  и АЕ. Сега в 12 клас държа ДЗИ 2 - ПП МАТ и ДЗИ 3 по желание - ПП АЕ.
Ами, да, точно така. Задължителните два профила, фиксирани с ДПП са й били математика и информатика. АЕ го е избрала като профил в 10-ти клас, можело е и друг избор да направи.

# 199
Четвърти може да няма, да. За природни науки правилно са ви казали, че Х и Б са фиксирани, но че третият е немски или са ви заблудили, или не сте доразбрали. Третият е по избор.
Виолета, ами точно така е, мат и инф са ви били фиксирани. АЕ сами сте избрали като трети, можело е и физика.
Доразбрала съм, защото и от този клас имаха в DSD та... май са променили след това.

# 200
Хаха, пишем едновременно със Санака без да искам, аз съм неин ученик от това, което е обяснявала по темите, гледал съм да си науча уроците от нейни обяснения по различните теми. Каквото знам, е от нея. А и вие можете.

# 201
Т.е. сега и да гледам стари учебни планове, файда няма да има, защото ще ги обявят към 10- ия им клас на нашите набори?Angry Малко тъпо, защото успях да изключа едно училище, което предлагат 3. БЕЛ, а 4. МАТ/ ИТ/ Ист.и цив., които недолюбва наборът. А всъщност тогава може и да са други... Или обратното- да си харесам профили по стар план, а да се окаже, че след 3г. училището ще предложи други.
Говоря само за 3 и 4 профили. Доколкото схващам вече, всяка една паралелка "Чужди езици" е с фиксирани съответните езици като 1 и 2 профили.

# 202
По принцип да, но учебните планове са добър ориентир, обикновено не променят профилите, които са предлагани досега. Важи за вас, защото вече сте започнали образователно ниво гимназия. Ние дето сме един набор след вас, да му мислим - за нас могат така да ги променят, че свят да ни се извие. В смисъл и учебните програми могат да ни променят, а там са големите промени. На вас не могат да ви променят учебните програми, а само рамковите учебни планове. Е, по принцип всичко биха могли, но ще е голяма галимация и едва ли ще го направят.

# 203
  • София
За избираемия профил имайте предвид че трябва да има достатъчно желаещи. Изрично питахме на отворените врати на НПМГ дали имат избираем профил история и дали се събират хора за него (защото моята много държи да има избор, ако все пак в някакъв момент реши, че иска да продължи с някаква хуманитарна насоченост).

# 204
  • Бургас
Да, аз затова по - нагоре писах , че при нас избираемият трети дефакто стана задължителен, при предложени 2 профила и петима желаещи за физика, като избор си остана само АЕ

# 205
Мецане, и това не е баш така "Важи за вас, защото вече сте започнали образователно ниво гимназия. "
Има си "сдвоени предмети" и в наредбата, няма как да вземеш профил природни науки с философия и физика...

Учебните планове се утвърждават година за година... Една година химиците в НПМГ са заявили в седми клас История, друга година не са... (те си имат два профила фиксирани химия и биология, на картинката се вижда третия профил). По този трети профил се смесват класове, за които той е трети, а не първи или втори профил... Химиците физиката няма да учат с физиците, например... Ще са с други биолози, или химици, или географи...
Както втори език немски, не се учи заедно с паралелките с първи език немски...
Скрит текст:

# 206
  • Бургас
А когато езика е РИЧЕ, пак може да бъде избран за 3-ти или 4-ти профил в 10-и клас, така ли е ?
РИЧЕ или ИИЧЕ има значение за начина на изучаване на езика в първи гимназиален етап, доколкото разбирам.

# 207
  • София
UnaDesconocida, гаранция няма за 3 и 4 профил, но ако училището отдавна предлага определени профили означава, че има преподаватели и най-вероятно ще продължава да ги предлага и след 3 години. По-големите училища (с повече гимназиални паралелки) предлагат обикновено и по-голям избор от профили. Освен това е необходимо и достатъчно деца да го изберат, за да се сформира група, т.е. пак повечето деца дават по-голям шанс за желания профил.
GJK, да. Няма значение дали е РИЧЕ или ИИЧЕ.

# 208
Пенева, Сдвоените предмети в наредбата се отнасят само за фиксираните първи и втори профил, с ДПП.
Трети и четвърти са от това, което предлага училището и могат да са всякакви комбинации, няма сдвоени, важното е училището какво предлага. Но няма задължение да предложи непременно даден трети с даден четвърти. В много училища се избират свободно един по един, без да има задължителни комбинации.

Като 3 и 4 можеш да избереш философия и физика, ако училището ги предлага. Няма никаква нормативна пречка за това.

А когато езика е РИЧЕ, пак може да бъде избран за 3-ти или 4-ти профил в 10-и клас, така ли е ?
РИЧЕ или ИИЧЕ има значение за начина на изучаване на езика в първи гимназиален етап, доколкото разбирам.
РИЧЕ и ИИЧЕ си имат определен хорариум до 12 клас включително, не са само за първи етап. Профилите са отделно.
Да, можеш да избереш РИЧЕ като профил, ако училището го предлага. В този случай ще си учиш предвидените часове по РИЧЕ за 11 и 12 клас в задължителните часове (ЗУЧ) и отделно ще имаш по същия език и профилните часове.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 15:24 от Татко Мецан

# 209
Да. Пример НПМГ е РИЧЕ, виж в предишния ми пост извадка от учебен план.

РИЧЕ и ИИЧЕ е в първи гимназиален етап. После е "профил" и разпределение на часовете. Профил РИЧЕ или ИИЧЕ е било, все трябва да са Б2 за първи чужд език.
И не можеш да избереш "РИЧЕ като профил", това е фиксирано в ДПП. Можеш да избереше изучавания като първи език в РИЧЕ за профилирано изучаване.

ПП: в много училища 3+4 профил се предлагат сдвоени.
пак пример с 35то, че ми е по-лесно
Скрит текст:
Тези 5 комбинации ги има във всички класове, в един май са 3 или 4 от тях, т.е. не е имало желаещи

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 15:29 от peneva_a

Общи условия

Активация на акаунт