Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 911
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 225
Стела...ето как се работи с таблицата

# 226
Аз гледам реални учебни планове - РИЧЕ (8-10 клас), това е в 11 клас. Къде точно виждаш езика да продължава някак различно от ООП?

Ако не си го избрал за профил, няма го в ИУФ (раздел Б), ФУЧ - я има 1 час, я не (по-вероятно), ако не ти е профил...
В раздел А го има, наравно в втория чужд език... Точно колкото го има в този раздел за всички, учещи във втори гимназиален етап, и с ИИЧЕ, и РИЧЕ и с НИИЧЕ.
Та накратко РИЧЕ не ти касае дали ще учиш езика разширено във втори гимназиален етап, защото го учиш задължително ЗУЧ 2 часа както и втория чужд език.
Ами ето ти го - английския, или е бил ИИЧЕ, или е бил РИЧЕ, не знам, имаш 72 задължителни часа. Отделно ако го избереш за профил, имаш още 180 часа, а може и да не го избереш, нищо че е бил РИЧЕ или ИИЧЕ. Едно и също циклим.

# 227
  • варна
Не ,че много разбирам ,но това със статистикат работи ,когато децата имат високи точки .В нашия случай с над 1700деца с по висок резултат ,статистиката не раБооти.

# 228
  • София
Това означава ли, че дете прието в 9 ФЕГ Френски и немски, може да се яви на матура по АЕ?

В много училища предлагат профилите сдвоени, но това не е задължително. Има и училища, които на практика не дават избор, факт. Но нормативно за 3/4 профил могат свободно да бъдат избирани предмети. Така е напр. в Испанската, ФЕГ, а от тази година и 2АЕГ.

# 229
  • Варна
Здравейте Simple Smile Включвам се от 11-класната тема, защото следя вашата за познато детенце и най-вече за прогнозните балове, за което благодаря от сърце!
Понеже виждам, че в последните няколко страници разплитате казуса с РИЧЕ в МГ, да ви кажа от личен опит (МГ-Варна). Дъщеря ми избра да учи РИЧЕ, макар да предлагаха и ИИЧЕ (причините няма да ги изброявам, не е това фокусът на внимание в момента). При  тях имат само 3 профилиращи предмета - Математика и Информатика от приемането, а третия се избира за 11 и 12 клас. Тя избра АЕ. Голяма част от съучениците й избраха ИТ, Биология или Физика. Тези, които избраха АЕ имат 2 часа ООП + 6 часа ПП по АЕ седмично. Водят ги 2 отделни учителки. Останалите, за които АЕ не е трети профил имат само 2 часа ООП (тогава са си целия клас заедно).
Пенева, в снимания учебен план - Раздел Б, точка 3 - там ясно си пише, че АЕ може да е профил, наред с ИТ/История/Физика и във Вашия случай ще се изучава по 5 часа седмично.

# 230
Това означава ли, че дете прието в 9 ФЕГ Френски и немски, може да се яви на матура по АЕ?

В много училища предлагат профилите сдвоени, но това не е задължително. Има и училища, които на практика не дават избор, факт. Но нормативно за 3/4 профил могат свободно да бъдат избирани предмети. Така е напр. в Испанската, ФЕГ, а от тази година и 2АЕГ.

Как да се яви на ДЗИ по език който не изучава? ФЕГ са чуждовезиков профил и са с два включени езика...
АЕ го има в раздел Б само за паралелки А и Б, т.е. за тези за които е втори чужд език.
Извадка от учебния план за паралелката за която питате...
https://www.feg.bg/planove-11-klas/
Скрит текст:

Dive, и аз точно това казвах. Че може да е профил и ако е такъв се изучава профилирано, и в такъв случай само е "разширено", а не си продължава разширено само заради това, че е бил РИЧЕ в 8-10 клас Hands V

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 17:29 от peneva_a

# 231
Мисля, че Санака имаше предвид 3-ти и 4-ти профил, защото за това се говореше.
Вече може по желание да се явиш на профилирана матура, по предмет, който не ти е бил профил, но трябва да се готвиш сам и това е направено предимно за МАТ, защото има чуждестранни университети, които искат такава матура за stem специалности. По желание на профилна матура английски е безсмислено. По-добре вземете сертификат за ниво С2.
А и както казва Пенева, трябва да е по изучаван предмет все пак.

# 232
  • София
Продължавам да чета за 3/4 профил как не са ясни и как се избират свободно, но във ФЕГ паралелка с латински учи САМО биология и химия без право на избор. Дали и какво ще се промени евентуално след 3 години надали някой може да каже. Вероятно има и други училища, в които предлагат избор от точно 1 вариант, демек избор няма.

# 233
А това, че на първите места са освен СМГ и почти само частни училища ще светне ли в главите на МОН- ци или ние раковИ статистики не анализираме 😡
Да, това за латинската паралелка и аз го мернах някъде. Ако бяхме на кантар да я пишем, вече  не сме.

Последна редакция: вт, 01 юли 2025, 17:45 от UnaDesconocida

# 234
Тази паралалка я приемате, че е с фиксирани 3 и 4 профил. Ако ви харесва, ОК, ако не, отпада... Другите паралелки имат избор да запишат ФУЧ латински език, ако представлява интерес.

При малко деца, подбрани преди първи клас още, странно би било да не са с високи резултати. То и за избраните след 4ти клас не би трябвало да се коментира много много тази статистика... А ако продължават да вдигат средния резултат, не знам горния диапазон как ще го коментират...

# 235
  • ту тук, ту там
Гледам статистиката за Пловдив и не разбирам - как общият бал Мат - БЕЛ ще ми помогне да изчислят прогнозно дали влизаме в желаната паралелка? Какво да гледам и смятам?
Тоест гледам таблицата от РУО колко има с нашия бал, събирам с всички останали над нашия бал и се опитвам да сметна колко паралелки с по колко деца в тях има по-желани от нашата паралелка?

Гледаш таблицата от РУО колко имат около и над вашия бал, после гледаш миналогодишната статистика и намираш реда, където има приблизително същия брой деца, и гледаш на какъв бал са отговаряли миналата година. Така преценяваш по-висок или по-нисък ще е балът сега.
Имаше и по-фино изчисляване с минималния бал на желаната паралелка за миналата година, където може да се прогнозират и приблизително нужните точки, но опитай като начало това.

# 236
Относно таблиците със статистически данни за успеваемост - обърнете внимание, че там, където са дадени общо БЕЛ+МАТ, също може да видите данните и по отделно - само че гледате резултатите в диапазона под 100 точки, и в колонатата за съответния предмет (БЕЛ/МАТ), а не в колоната за сбор. Тълкуването на цифрите е същото.

# 237
"Избираш" 3/4 профил както "избираш" ИУЧ в началното и прогимназията. Всяко училище си решава какво да предложи и дали изобщо да предложи повече от един вариант. В много училища нямаш изобщо избор, поне в някои знаеш какви ще са часовете по ИУЧ при записването /не че е невъзможно да те изненадат в последствие/. Иначе ти дават да попълниш в бланката, че си го "избираш". Да не подхващаме и темата за доброзорните ФУЧ.

# 238
  • София
Аз чакам с интерес да видя как ще се случат нещата в латинската паралелка на ФЕГ. Защото това, че са задължително с 3/4 профил химия и биология, не съм го видяла никъде черно на бяло. Вероятно, защото няма основание, на което да го фиксират изначално.

# 239
Аз чакам с интерес да видя как ще се случат нещата в латинската паралелка на ФЕГ. Защото това, че са задължително с 3/4 профил химия и биология, не съм го видяла никъде черно на бяло. Вероятно, защото няма основание, на което да го фиксират изначално.
Догодина ще я пишат "природни науки" Grinning

Общи условия

Активация на акаунт