Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 450
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 840
Само да кажа, че И секунда не бих държала детето си някъде, където си позволяват да го унижават или подценяват. Далеч съм от мисълта, че детето ми няма трески за дялане, знам си магарето. Но какъвто и да си, унижение не си заслужил

# 841
Такива изпити се провеждат в няколко училища в София - НЕГ, 73, 35, 20, 19, НФСГ, НТБГ и други, за които не се сещам в момента.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 15:45 от jiji_bs

# 842
  • София
Такива изпити се провеждат в няколко училища в София - НЕГ, 73, 35, 20, 18, НФСГ, НТБГ и други, за които не се сещам в момента.
Правете разлика между ДСД1 и ДСД2.

# 843
  • София
ganis, много благодаря!

# 844
# 845
А то какво означава? И ако може, обяснението да е на български език.
Това е немска диплома, която гарантира знанията по немски, за да може да се кандидатства в немски университет. Поне преди 25 години беше така, но предполагам че не е променено.

# 846
  • София
DSD 2 в София конкретно се полага само  в 91НЕГ, 73 -то, 35-то и частното "Веда".

# 847
Извън моите разбирания е децата да се явяват на приемен изпит за школа. Нали идеята е ако ти куцат нещата от училище да отидеш да наваксаш? Явно тази г-жа си е изградила достатъчно реноме, за да може да си го позволи, което не го прави по-малко безумно.
И ние ходихме на "интервю" по математика, но то си беше чист човешки разговор с нас и детето с цел да се види дали сме сериозни и дали детето е готово да се впусне в по-сериозно учене. Т.е. преподавателят обясни какви са му изискванията и искаше да види реакцията на детето и нашата. След това в часовете е бил страшен купон с много хумор свързан с математиката. Детето не я долюбваше много след 5 клас, а сега я харесва много. Даже му е мъчно, че няма да ходи повече на уроци. Викам му "Споко, 10 клас е скоро 🤣".

# 848
Такива изпити се провеждат в няколко училища в София - НЕГ, 73, 35, 20, 18, НФСГ, НТБГ и други, за които не се сещам в момента.
Правете разлика между ДСД1 и ДСД2.
Правя, но в постовете пишеше само ДСД и затова уточних, че и в други се полага изпит за ДСД.

# 849
Дразнещо е, че извиват ръцете на децата с втори задължителен руски език. Да дадат право на избор като в НЕГ и който си го иска да си го учи. И после нямало руска пропаганда в училище. Срещу никой друг език няма подобно негодувание.

# 850
Има и недоволни от Йонова и то не в частта с постигането на резултати. Второто ми дете няма да е там. За мен тази жена и да е била някога, то вече отдавана не е добър педагог.  Съжалявам, но оценката от НВО-то не е причина да мачкаш децата психически. Миналата година по това време една друга съфорумка ми го написа, но аз тогава не го разбрах. Е, сега вече я подкрепям с две ръце. Ако вие сте били от късметлиите да сте и сред любимците, към които се отнася ласкаво, другите по-слабо представящи се деца според нейните представи са подложени на ужасен психически терор. Ако цитирам едно познато дете (не моето, за да не излезе като персонално заяждане) - "Тя си избира някой от групата и започва да се заяжда с него и да го обижда пред всички през целия час". Вече имам достатъчно познати минали през школата, за да знам, че това и е маниер на отношение към децата, а не е било еднократен случай, специално с моето. И за да не кажете, че гроздето е кисело  - детето ми изкара супер на изпитите - не ми се базира мнението на оценката му от НВО. Второто ми дете обаче няма да стъпи в час на Йонова.

Един добър преподавател е учителят му по математика, които успя да се сприятели с децата, дотолкова, че те ИСКАХА да ходят при него на допълнителни занимания, да ги надъха, че могат, за да си повярват и да ги изведе от 30 точки на входящото ниво до 85+ точки на реалното НВО. Това се казва педагог - да вземеш деца с пропуски в знанията и да им преподадеш материала като за отличен с лекота и с правила мотивация.
В Литера подходът е точно обратното - взимат се подбрани с изпит деца, от тях се подбират тези, които се справят за 95+ точки и се дават непрекъснато за пример на останалите, а децата под личната и черта за усърдие са обиждани и засрамвани публично пред всички постоянно с думи от рода на 'Аз и на майка ти звънях и и казах, че не учиш и няма да успееш на изпитите, но и това не помогна. Пълен провал си" - това вече са думи лично към моето дете, казани 1 седмица преди изпита докато детето ми държи в ръката си последният най-труден от всички изпити с резултат над 80 точки - с почти 10 точки над-предишния и с почти най-висок резултат в неговата група.
В тази връзка,попаднахме на учител по математика със същото отношение,като въпросната госпожа.
След първия урок, дъщеря ми се прибра разплакана и като ми разказа колко грубо се е държала госпожата и как я е обиждала,аз я спрях от уроците.
Намерихме друга госпожа по математика,с която също учеше много,но отношението беше добро.
За мен е важно как се чувства детето,с обиди и грубо отношение нищо не се постига.

# 851
  • София
jiji_bs, принципно се полага, да, но от него особена полза няма.  Той е за ниско ниво, А2/В1, и не се приема за следване навън. Потенциална полза би имало от него само в случай, че  държалият го не е напреднал много след това и с него ще удостовери достигнато ниво/база, което да му позволи в Германия да кара езиков семестър /година, след края на който/която да държи вече изпит за С1.

Monza, в НЕГ вече няма руски. Всичките паралелки са с английски - и петте  ДСД, и двете към немския отдел във всеки випуск от   9 до 12 клас.  Преди можеше да се избира след 8 клас втория език между английски и руски, да.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 15:57 от Просто русалка

# 852
# 853
Далеч съм от мисълта да "защитавам" школата на Йонова. За някои деца е подходяща, за други не е. Някои деца изкарват 90+ точки,  други - не. Не е краят на света, ако не си в тази школа. Все пак има под път и над път какви ли не. Избор голям, вкл. и частни уроци. Някои деца се справят и без такива дори.
За нас сагата НВО 7 клас е към края си, да му мислят следващите набори.

Soul free знам, че ви е сте били в школата и сте доволни от нея. Сигурно има и много още такива, които не са изкарали отлични резултати и също като теб са доволни. Ако трябваше да съдя по оценката на детето от НВО-то би трябвало да оценя школата с 6+.
Обаче постовете ми са за съвсем друго нещо- няма дете, за което да е подходящо място, в което публично унижават пред него други деца и показват това като модел на напълно нормално социално поведение на учител към ученик. Съжалявам, но възпитанието на децата като личности и отношение едно към друго ми е по-важно от оценката на НВО.

# 854
Дразнещо е, че извиват ръцете на децата с втори задължителен руски език. Да дадат право на избор като в НЕГ и който си го иска да си го учи. И после нямало руска пропаганда в училище. Срещу никой друг език няма подобно негодувание.
Моята голямата като влезе в СМГ в пети клас през 2016 година, последните от списъка бяха в паралелка с руски. Повечето от децата в тези паралелки не искаха да го учат, постоянно се чуваше роптаене. След три години го премахнаха и страстите се успокоиха. После в НЕГ можеха да избират и само шест деца от почти 200 избраха руски и не се сформира клас. Сега вече е само с втори английски в НЕГ. Не правят упражнението с избора, защото децата, желаещи руски в НЕГ се броят на пръстите на едната ръка, няколко години го пробваха
Така че, да , малко са децата желаещи втори руски, съдейки по моя опит

Общи условия

Активация на акаунт